BEP2 en BEP20 versus ERC-20, wat is het verschil?
Last Updated on 4 december 2021 by CryptoTips.eu
Tokens zijn cryptocurrencies die worden geproduceerd door gebruik te maken van een al bestaande blockchain. Hoewel veel blockchains de ontwikkeling en productie van tokens ondersteunen, hebben verschillende blockchains ook verschillende ‘token standaarden’.
Een token standaard is in feite niets meer dan de basis van waaruit je een nieuwe token kunt ontwikkelen. De ERC-20 token is bijvoorbeeld een token standaard die afkomstig is van de Ethereum blockchain. De BEP2 tokens komen dan weer van de Binance Chain en de BEP20 is van de Binance Smart Chain. Deze token standaarden kennen een lijst met regels over hoe een token gemaakt wordt, hoe transacties goedgekeurd worden, hoe gebruikers toegang kunnen krijgen tot de token data of wat de totale tokenvoorraad van een nieuwe token zal zijn. Dus eigen een lijst van eigenschappen van de token.
Hieronder benoemen we waarin de ERC-20 en BEP2 tokens van elkaar verschillen:
De ERC-20 token standaard
ERC staat voor Ethereum Request for Comment. Ethereum’s gedachte daarachter is dat je als maker van een nieuwe token ‘commentaar levert’ op de bestaande Ethereum blockchain (terwijl je er eigenlijk iets aan toevoegt).
Om een nieuw smart contract te maken en uit te geven op de Ethereum blockchain moet je je houden aan de ERC-20 token standaard. Deze smart contracts dragen door toegevoegd te zijn aan de blockchain bij aan de groei van de gehele blockchain. De tokens die worden toegevoegd kunnen vervolgens ook gekocht worden door investeerders. Twee zeer populaire Ethereum tokens zijn Maker (MKR) en Basic Attention Token (BAT).
Wat zijn de toepassingen van de ERC-20 token standaard?
- Geeft de details weer van de gehele tokenvoorraad.
- Geeft het saldo weer van de account van de eigenaar.
- Bepaalt hoe een specifiek aantal tokens kan worden verstuurd naar een specifiek adres.
- Bepaalt hoe iemand tokens kan opnemen uit een account.
- Bepaalt hoe een gespecificeerd aantal tokens van uitgever naar eigenaar verstuurd kan worden.
Wat zijn de voordelen van de ERC-20 token standaard?
- Transacties met ERC-20 tokens zijn eenvormig en snel.
- Transactiebevestiging verloopt soepel.
- Het risico op contractbreuk is minimaal.
- De implementatie van de ERC- 20 token is in staat de web client en de token op een efficiënte manier met elkaar te verbinden.
De BEP2 en BEP20 token standaard
De BEP2 token standaard is dus een kindje van de Binance Smart Chain en is een blauwdruk van hoe BEP2 tokens gebruikt kunnen worden. Interessant genoeg is het eigenlijk een uitbreiding van de ERC-20 standaard en kan de token standaard zowel aandelen als fiat geld vertegenwoordigen. Je hebt ook nog BEP20. Waar je de BEP2 token ook voor de handel en als betaalmiddel kunt gebruiken, kan dat bij de BEP20 token niet. De BEP20 wordt alleen gebruikt voor het faciliteren van smart contracts en niet als betaalmiddel.
Wat zijn de voordelen van de BEP2 token standaard?
- BEP2 tokens zijn compatibel met zowel BEP2 als ERC-20 platformen.
- Ze worden ondersteund door Binance Coin.
- BEP2 ondersteunt tokens die met de BEP20 standaard zijn gemaakt en kunnen binnen het BSC netwerk ingezet worden.
- Ze kunnen omgeruild worden met BEP20 tokens.
- Veel wallets ondersteunen zowel BEP2 als BEP20 tokens.
Grootste verschillen en conclusie
Voor de gemiddelde trader die geïnteresseerd is in dApps en tokens, is het belangrijk te blijven onthouden dat BEP2 en ERC20 token standaarden zijn die door hun respectievelijke blockchains worden gebruikt, niet alleen tokens. Als je vanuit je wallet transacties uitvoert en gebruik maakt van deze standaarden, maak je voor BEP2 gebruik van BNB en voor ERC20 maak je gebruik van Ethereum.
Wel is het zo dat Binance simpelweg de ERC20 token standaard lijkt te hebben gekopieerd, maar wel heeft verbetered.
Voor cryptohandel die is gebaseerd op DEX is BEP2 een goede keus, hoewel BEP2 niet echt goede ondersteuning biedt voor smart contracts. Zowel BEP20 en ERC20 zijn betere keuzes wanneer je op zoek bent naar een grote variëteit aan dApps en tokens die zijn gebaseerd op smart contract technologie.
Vanuit technisch oogpunt heeft de BEP2 standaard meer opties wat betreft token specificatie vergeleken met ERC20. Dit komt deels omdat BEP2 dus eigenlijk een soort upgrade is van ERC20.
Een ander voordeel van BEP2 is dat er lagere kosten zijn en dat de laadtijd over het algemeen een tikje sneller is. Het kan echter maar zo zijn dat deze informatie later achterhaald zal zijn, omdat Ethereum van plan is een nieuw validatiesysteem te introduceren (genaamd PoS). Het voordeel van ERC is dan weer dat die meer keuzes heeft in D-apps en tokens, alsook een veiliger verificatiemethode. Voor beide standaarden is dus wel iets te zeggen.
Snelle navigatie