Betalen met Bitcoin – dit zijn de voordelen
Last Updated on 9 januari 2022 by CryptoTips.eu
Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die hun klanten de mogelijkheid geven te betalen in Bitcoins, de meest bekende digitale munteenheid. Het zou goed kunnen dat je over tien jaar tijd zelfs je boodschappen in de supermarkt in Bitcoins of een andere cryptocurrency kunt afrekenen. Waarom kiezen die bedrijven er eigenlijk voor het mogelijk te maken in Bitcoins te betalen? We benoemen in dit artikel de belangrijkste voordelen van het betalen met Bitcoin.
Gebruikersautonomie
‘Normale’ munteenheden kennen meerdere restricties en risico’s. Banken bijvoorbeeld kunnen geraakt worden door conjunctuurschommelingen die in de economie plaatsvinden. In extreme gevallen kan dit eindigen in banken die instorten of consumenten die massaal hun geld van hun bankrekeningen af halen (een zogenaamde ‘bankrun’). Dit is in de geschiedenis een paar keer voorgekomen.
Een recent voorbeeld is de DSB bank die in 2009 failliet ging nadat spaarders in totaal 600 miljoen euro opnamen. Dit betekent dat spaarders in feite geen controle hebben over hun eigen geld.
Bij Bitcoin is dat wel het geval (dat is de theorie althans). Bitcoin bestaat bij gratie van de blockchain. Dit is een systeem dat gerund wordt door de computers van miljoenen gebruikers en decentraal is, dus zonder centraal overzicht door een bank of overheid. Hierdoor hebben de gebruikers en eigenaars van cryptocurrency samen zelf de controle over het systeem en dus ook hun geld.
Betalingen met Bitcoin zijn (pseudo-)anoniem
Bij de meeste betalingen die je online doet, wordt er gevraagd om allerlei persoonlijke informatie. Je moet meestal je emailadres geven of je telefoonnummer en in sommige gevallen zelfs je geboortedatum. De bedrijven of instanties waaraan je die informatie verstrekt, weten dus best veel over jou en je koopgedrag. Vervolgens weet je niet wat er met die informatie gedaan wordt. Wordt die bijvoorbeeld verkocht aan een derde partij?
Transacties via Bitcoin zijn pseudo-anoniem. Alleen als je een transactie uitvoert kan de ontvangende of sturende partij zien wat jouw adres is. Houd er rekening mee dat aan het wallet adres een identiteit gekoppeld kan worden. Wanneer je Bitcoin koopt via een broker of exchange is je identiteit vaak wel bekend bij deze partij vanwege de verplichte identificatie.
Betalingen met Bitcoin vinden plaats volgens het ‘peer-to-peer’ principe
Het peer-to-peer principe betekent niets meer dan dat je als gebruiker (peer) in direct contact staat met andere gebruikers. Dit kunnen gebruikers van over de hele wereld zijn. Door dit directe contact heb je geen toestemming nodig van externe instanties of autoriteiten wanneer je een transactie uitvoert.
Met Bitcoin heb je geen bankkosten meer
Bij iedere normale bank is het zo dat je jaarlijks een bepaald bedrag moet betalen om van de diensten van die bank gebruik te kunnen maken. Gebruikers van Bitcoin hoeven zich hier geen zorgen over te maken.
Geen negatieve rente bij Bitcoin
De drempel voor negatieve rente wordt jaarlijks steeds lager, waardoor de kans groot is dat consumenten in de toekomst ermee te maken zullen krijgen. Bij Bitcoin bestaat er geen negatieve rente. Sterker nog, je kan rente ontvangen over je Bitcoin.
Lage transactievergoedingen voor internationale Bitcoin betalingen
Bij standaard bankoverschrijvingen en aankopen in het buitenland komen meestal wisselkosten kijken. Aangezien je bij Bitcoin transacties geen tussenliggende organisaties of overheidsinstanties nodig hebt om transacties goed te keuren, zijn die internationale transacties doorgaans ook een stuk goedkoper dan normale bankoverschrijvingen.
Voor mensen die veel reizen, biedt dit mooie kansen. Daarbij komt ook dat overschrijvingen met Bitcoin doorgaans een stuk sneller gaan dan bij normale banken uit verschillende landen.
Je kunt mobiel betalen in Bitcoin
Gebruikers van Bitcoin kunnen overal waar ze toegang hebben tot een internetverbinding betalen. Ze hoeven dus nooit naar een bank of winkel om een bepaald financieel product, zoals bijvoorbeeld een bankpasje, aan te schaffen. Ook hoeven ze nooit persoonlijke informatie aan Bitcoin te overhandigen.
Bitcoin betalingen zijn onherroepelijk
Een van de eigenschappen van de blockchain technologie waar Bitcoin op werkt, is dat deze niet aangepast kan worden. Alle transacties die via de blockchain worden gedaan, worden voor altijd en eeuwig opgeslagen en kunnen niet meer aangepast worden door een derde partij. Dit betekent ook dat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om na een transactie een terugboeking uit te voeren.
De enige manier om je coins terug te krijgen, zou zijn door degene die ze heeft ontvangen dezelfde betaling weer terug te laten sturen (met een nieuwe transactie dus).
Bitcoin betalingen zijn veilig
Omdat Bitcoin geen fysieke munt is die je uit een pinautomaat kunt trekken, is het onmogelijk voor dieven om die te stelen. Het is wel mogelijk voor hackers om cryptocurrencies te stelen als ze de privésleutel kennen voor een ‘wallet’ (de digitale portemonnee waar je je crypto’s bewaart).
Echter kun je met bepaalde veiligheidsmaatregelen ervoor zorgen dat het onmogelijk wordt jouw Bitcoins buit te maken. Hoewel sommige cryptobeurzen al wel succesvol zijn gehackt, is Bitcoin zelf nog nooit slachtoffer geworden.
Snelle navigatie