Cardano vs Solana – Dit zijn de verschillen tussen beide platformen

Last Updated on 22 december 2021 by CryptoTips.eu

Cardano is een derde generatie smart contract protocol dat het mogelijk maakt een Decentralized Finance (DeFi) ecosysteem te creëren. In sommige opzichten lijkt het erg op Solana omdat ontwikkelaars zelf toepassingen kunnen maken voor hun gebruikers. Hoewel Cardano een buitengewoon capabel blockchain protocol is, zijn er steeds meer mensen die switchen naar Solana. Dit komt met name vanwege de grotere verwerkingscapaciteit, maar er zijn nog andere verschillen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen Cardano en Solana belichten.

Cardano

Cardano is een hersenkindje van de medeoprichter van Ethereum, Charles Hoskinson, die in 2015 zelf het blockchain onderzoeksbedrijf Input Output (IOHK) heeft opgericht. Het doel van deze organisatie was om infrastructurele oplossing in de blockchain aan te bieden aan bedrijven.

De techniek achter dit protocol heet RINA (Recursive Inter Network Architecture) waarmee een hoofdnetwerk opgesplitst kan worden in meerdere subnetwerken. Deze subnetwerken kunnen dan onderling met elkaar communiceren.

Lees hier alles over Cardano (ADA).

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het Cardano platform:

  • Consensus Mechanisme: Cardano maakt gebruikt van het ‘Oubouros consensus mechanisme’, dit is een methode om gebruikers te verifiëren. Gebruikers kunnen hun ADA coins staken (de cryptocurrency van Cardano), d.w.z. vasthouden in hun wallet, en op die manier bijdragen aan het valideren van nieuwe blocks. Ze doen dit door zelf ‘staking pools’ op te zetten met andere gebruikers of door hun ADA coins naar een reeds bestaande staking pool te sturen. Lees hier meer over staking.
  • Programmeerbaarheid van Cardano: Voorheen werd Cardano alleen gebruikt voor het overzetten van coins. Sinds 2021 is de smart contract technologie echter opgenomen in het platform waardoor de interesse van mogelijke investeerders is gewekt. De verwachting is dat het DeFi ecosysteem zich snel zal gaan ontwikkelen.
  • Upgrades van Cardano: Een van de meest significante upgrades van het protocol is de base layer die zich zal opsplitsen in de Cardano Settlement Layer (CSL) en de Cardano Computation Layer (CCL). Het doel van deze splitsing is het creëren van een extra layer die ervoor zorgt dat het systeem begrijpt waarom transacties gedaan worden. Het idee hierachter is dat de blockchain transparanter wordt.

Een nadeel van Cardano wat door meerdere gebruikers wel wordt genoemd, is dat de upgrades vaak lang op zich laten wachten. Het feit dat het pas sinds 2021 mogelijk is smart contracts te gebruiken op het platform is hier een voorbeeld van.

Hier kan je Cardano kopen.

Solana

Solana wordt beschouwd als een Layer 1 blockchain protocol dat gebruik maakt van Proof of History (PoH) als consensus mechanisme. Dit wil zeggen dat het gebaseerd is op het valideren van het tijdsverschil tussen twee acties die worden uitgevoerd op de blockchain. Dit mechanisme runt voor de Proof-of-stake consensus, waardoor de verwerkingscapaciteit voor transacties vergroot wordt tot tussen de 50.000 en 100.000 transacties per seconde. Layer 2 scaling is niet noodzakelijk voor Solana.

Twee belangrijke kenmerken van het Solana netwerk zijn:

  • Het netwerk heeft meer dan 1000 ‘validators’. Dat is een toename van bijna 100% in een paar maanden tijd.
  • Meer dan 75% van de SOL tokens zijn ‘staked’. Daardoor is het netwerk extreem goed verdedigbaar tegen hackers.

Hier kan je Solana kopen.

Verschillen tussen Cardano en Solana

Het DeFi ecosysteem groeit veel sneller op Solana dan op Cardano. Hiermee wordt de algehele snelheid van het verwerken van transacties op Solana nog eens extra vergroot. Op dit moment zijn er al meer dan 200 projecten gecreëerd op het ecosysteem. De verwachting is dat het aantal projecten in de nabije toekomst exponentieel zal toenemen. Ook is de TVL (totale waarde) van Solana langzaamaan aan het stijgen.

Een recente ontwikkeling die buitengewoon gunstig is voor het Solana netwerk, is dat de FTX.US crypto heeft aangekondigd dat ze een handelsplatform voor NFT’s willen creëren op de Solana blockchain. Het feit dat een grote exchange als FTX kiest voor Solana zegt echt wel iets over de populariteit van het platform en het potentieel dat grote spelers erin zien.

Conclusie verschil Solana en Cardano

Niemand kan ontkennen dat Cardano een extreem capabele blockchain is die met een zware focus op decentralisatie veel te bieden heeft. Toch heeft het netwerk een veel minder grote impact op het ecosysteem dan Solana. Dit heeft voor een groot deel te maken met vertraagde updates en ontwikkeling op Cardano en weinig nieuwe ideeën. Het tweede grootste verschil is dat Solana een veel grotere verwerkingssnelheid heeft voor transacties en ook minder commissie vraagt.