Crypto kunst: is dit een nieuwe gouden investering?
Last Updated on 11 januari 2022 by CryptoTips.eu
Wellicht heb je het bericht gelezen dat in februari 2021 de Nyan Cat gif werd verkocht voor 300 Ether (ETH). Dit stond toentertijd gelijk aan een kleine 600.000 Amerikaanse Dollar. Best een aardige opbrengst voor een paar pixels nietwaar? Hoe kan het dat er zo veel geld wordt neergeteld voor een plaatje op het internet?
We leggen je in dit artikel uit wat crypto kunst en NFT’s precies zijn.
Wat is crypto kunst?
Crypto kunst is een kunstvorm die volkomen digitaal is en die je met cryptocurrency kunt kopen. Je kunt dan denken aan digitale schilderijen of foto’s, maar ook bijvoorbeeld aan muziek, video’s, collages of software met een kunstzinnige inslag. Vaak heeft crypto kunst als onderwerp de cryptowereld zelf, hoewel er ook meer alledaagse onderwerpen te vinden zijn.
Tegelijkertijd is cryptokunst een op zichzelf staande digitale valuta die wordt gebruikt voor het uitdrukken van eigendomsrecht. Dit noemen we een NFT, een non-fungible token.
Wat is een NFT?
Je zou NFT kunnen vertalen als: niet inwisselbare token. Dit in tegenstelling tot een Bitcoin die wel wisselbaar is en dus een fungible token. Je kunt een NFT gebruiken als authenticiteitsbewijs voor audio- of beeldbestanden en elke andere vorm van digitale kunst.
Een NFT kan gebruikt dus worden om het eigendom kenbaar te maken over iedere digitale entiteit. Inmiddels wordt het zelfs al gebruikt voor fysieke objecten in de ‘echte wereld’. Het is eigenlijk een soort van eigendomscertificaat. Zo’n NFT wordt opgeslagen in de blockchain en eenmaal daar kan deze niet meer aangepast worden.
Hoe werkt een NFT?
Zoals we al zeiden, bestaat een NFT op een blockchain. Dit is een publiek register waarop transacties tussen crypto handelaren worden vastgelegd. Het is het onderliggende systeem dat de handel in Bitcoins (BTC) en andere cryptomunten mogelijk maakt. NFT’s worden voornamelijk verhandeld op de Ethereum blockchain, hoewel dit op andere (kleinere) blockchains inmiddels ook mogelijk is.
Een NFT wordt gemaakt, of in cryptotermen gemint, vanuit digitale objecten als: kunstwerken, GIF’s, video’s, verzamelobjecten, virtuele avatars voor videogames, sneakers van bekende modemerken en muziek. Je kunt zelfs tweets als NFT verhandelen. Zo verkocht de medeoprichter van Twitter zijn allereerste tweet voor meer dan 2,9 miljoen dollar.
In feite is een NFT vergelijkbaar met een fysiek verzamelobject in codetaal. In plaats van een schilderij aan de muur heb je nu een digitaal bestand dat evenveel waard kan zijn. Iedere NFT kan maar 1 eigenaar hebben. Omdat een NFT uit een unieke code bestaat is het onmogelijk om na te maken, wat bij een fysiek kunstwerk wel het geval is. Het is voor de kunstenaar die de NFT gemaakt heeft ook mogelijk om zijn of haar handtekening op de NFT te zetten. Afhankelijk van de bekendheid van de kunstenaar, kan de NFT hierdoor ook in waarde toenemen.
NFT’s worden verhandeld en gemint op platforms zoals OpenSea.
Is het verstandig om in NFT’s te investeren?
Voor kunstenaars is het maken van NFT’s een moderne manier om geld te verdienen met hun kunst. Ze kunnen vrij gemakkelijk op grote schaal kunst produceren en lopen geen risico op namaak. Maar is het interessant om erin te investeren? Er zijn twee redenen om te investeren in NFT’s:
Schaarsheid
Schaarste is een belangrijke factor om de waarde van een asset te kunnen bepalen. Behalve dat goud mooi glimt en je er sieraden van kunt maken, is het ook een schaars product. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Bitcoin. Omdat NFT’s maar één enkele eigenaar kunnen hebben en uniek zijn, zijn ze automatisch zo schaars als maar zijn kan. Hierdoor zijn NFT’s populaire assets op crypto exchanges.
Een verzamelobject
Zoals kinderen (en sommige volwassenen) wel Pokémonkaarten met elkaar ruilen, zo zijn NFT’s in essentie een soort Pokémonkaarten voor de superrijken. Hoewel hun enige waarde wordt ontleent aan hun marktkoers, het zijn immers geen fysieke objecten, zijn het inmiddels handelsobjecten waar gigantische bedragen voor worden neergeteld.
In die zin lijkt de handel in NFT’s behoorlijk op de fysieke kunstwereld. In tegenstelling tot de kunstwereld hoeven kunstenaars en investeerders echter niet de hulp in te roepen van een kunstgalerij als tussenpersoon. Met dank aan de blockchain technologie kan een kunstenaar nu zelf, direct zijn product verkopen aan een investeerder en houdt hij of zij dus meer geld over.
Voor een normale investeerder kan dit interessant zijn. Als je een jonge, opkomende digitale kunstenaar weet te vinden en op tijd investeert in zijn/haar NFT’s, kunnen die binnen een paar jaar (of maanden) exponentieel in waarde stijgen. Andersom kan natuurlijk ook het geval zijn. NFT’s die op dit moment voor de hoofdprijs worden gevoed door hype, kunnen over een paar maanden nagenoeg niets meer waard zijn.
Wat NFT’s tot een succes kunnen maken
Of je het nou eens bent over het feit dat een plaatje dat bestaat uit pixels een bepaalde waarde kan hebben, neemt niet weg dat NFT’s daadwerkelijk succesvol kunnen worden. NFT’s hebben namelijk dezelfde eigenschappen als de handel in traditionele kunst. Het is een manier om waarde te stallen en te verplaatsen. Dit is ook hoe de traditionele kunstsector groot is geworden.
Er bestaat namelijk een grijs gebied tussen het aanschaffen van kunst als beleggen of bezit. Op die manier kan men waarde stallen en anoniem handelen in NFT’s / kunst.
Snelle navigatie