De 6 bekendste projecten (dApps) op de Ethereum Blockchain

Last Updated on 31 januari 2022 by CryptoTips.eu

Op dit moment zijn veel van de projecten op de Ethereum blockchain met name gefocust op decentralized finance (DeFi). Dat wil zeggen dat het doel van deze projecten is om zoveel mogelijk financiële middelen die we kennen uit de ‘normale wereld’ ook mogelijk te maken op de blockchain. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld leningen of derivaten. Er zijn veel investeerders die het potentieel zien van dit soort nieuwe initiatieven. Zo steeg de totale waarde van DeFi met duizenden procenten in het jaar 2020 en 2021.

Projecten op Ethereum worden ook wel dApps genoemd. Dat staat voor ‘decentralized applications’. In dit artikel noemen we de 6 meest bekende dApps die op dit moment op de Ethereum blockchain te vinden zijn.

MakerDao (DAI)

De DAI is een zogenaamde ‘stablecoin’. Dit betekent dat de koers van deze cryptocoin gelijk loopt met die van een conventionele munt uit de normale financiële wereld (fiat, zoals de euro of dollar). In het geval van de DAI is dat de Amerikaanse Dollar. Het doel hiervan is om stabiliteit in de cryptomarkt te creëren. De meeste cryptocurrencies zijn namelijk extreem volatiel, waardoor investeerders soms bang zijn om erin te investeren. Het bijzondere aan de DAI is dat de munt, hoewel een stablecoin, inmiddels volledig gedecentraliseerd is.

Uniswap (UNI)

Uniswap is een gedecentraliseerde cryptocurrency exchange. In tegenstelling tot een normale exchange houdt een gebruiker hierdoor altijd zelf de controle over zijn coins. Uniswap is wel het paradepaardje van Ethereum te noemen als het gaat om DeFi. Het project was op een gegeven moment zo populair dat er een concurrent kwam, SushiSwap, die een perfecte kopie was van Uniswap.

Een ander uniek kenmerk van Uniswap is dat het gebruik maakt van een zogenaamd ‘automated market maker’ (AMM) systeem om transacties mee te faciliteren. Met dit systeem is het project in staat om het uitwisselen van verschillende crypto coins te laten runnen door een smart contract. Dit AMM systeem is tegelijkertijd een algoritme dat uit zichzelf de marktwaarde van iedere asset bepaalt.

Chainlink (LINK)

Chainlink is een oracle platform. Dat wil zeggen dat het een verbinding maakt tussen smart contract en data uit de ‘echte wereld’. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan hoe het weer morgen zal zijn in Amsterdam of aandeelkoersen.

Een smart contract gebruikt die data vervolgens om van tevoren vastgestelde acties uit te voeren. Een voorbeeld van hoe dit in zijn werk zou kunnen gaan: Jan woont in Valkenburg. Tijdens de overstroming van de Maas is zijn hele benedenverdieping onder water gelopen. Chainlink stuurt data over die overstroming naar een smart contract dat bedoeld is als verzekeringspolis en Jan krijgt automatisch geld uitgekeerd.

Chainlink heeft sinds het ontstaan in 2017 steeds meer aan populariteit gewonnen. Dat komt met name door het feit dat grote bedrijven met Chainlink zijn geïntegreerd (o.a. Google, Associated Press en Deutsche Telekom).

Axie Infinity (AXS)

Axie Infinity is een online videogame waarin gebruikers digitale personages die ‘Axies’ heten moeten verzamelen. Axies zijn niet alleen een onderdeel van het spel; het zijn ook NFT’s (non fungible tokens). Dit zijn afbeeldingen met een cryptografische code die voor iedere afzonderlijke NFT uniek is.

Gamers hebben zelf volledig zeggenschap over deze afbeeldingen. NFT’s zijn steeds populairdere investeringsobjecten aan het worden. Sommige NFT’s in Axie Infinity kunnen vele duizenden euro’s waard zijn.

Aave (AAVE)

Aave is een gedecentraliseerd platform dat als doel heeft lening te verstrekken aan gebruikers. Onlangs hebben blockchain.com en blockchain capital tezamen 25 miljoen dollar geïnvesteerd om het platform verder te ontwikkelen. Op dit moment is Aave de op één na grootste DeFi app, afgaande op het marktkapitaal van het platform. Eerder heeft het ook een tijdje op de eerste plek gestaan.

Aave maakt verder gebruik van ‘governance tokens’. Wanneer een gebruiker deze tokens in zijn bezit heeft, heeft deze gebruiker stemrecht. Je bent dan dus eigenlijk mede-eigenaar van het platform. De governance token voor Aave is een ERC-20 token.

Compound (COMP)

Compound is een gedecentraliseerd protocol dat het mogelijk maakt voor gebruikers om crypto tegen een onderpand te lenen en uit te lenen. Je kunt jouw assets toevoegen aan de liquiditeitspool van Compound en daar vervolgens rente aan verdienen. De rentetarieven fluctueren automatisch, afhankelijk van vraag en aanbod.

10% van de rente die Compound uitbetaalt aan de gebruikers wordt apart gezet als reserve. De overige 90% gaat naar de uitleners, dus de mensen die hun assets hebben toegevoegd aan de liquiditeitspool. Op dit moment bevat de liquiditeitspool van Compound ongeveer 6 miljard dollar, waarmee het een van de populairste DeFi platformen is.