De belangrijkste NFT scams voor je op een rijtje gezet

Last Updated on 20 juni 2022 by CryptoTips.eu

NFT’s zijn in een razend tempo werkelijk ontzettend populair geworden. Wanneer iets snel populair wordt en de hype die errond hangt toeneemt kan er in de praktijk vaak worden vastgesteld dat ook de interesse van oplichters vaak is gewekt.

Sinds de lancering van de eerste NFT’s kon er dan ook vastgesteld worden dat heel wat mensen het slachtoffer zijn geworden van een zogenaamde scam. Niet zelden is het zo dat er enkele rode vlaggen zijn die je duidelijk kunnen maken dat er iets niet helemaal correct is. Waakzaam zijn voor die rode vlaggen is ontzettend belangrijk. Wij hebben op deze pagina in ieder geval de vaakst voorkomende NFT scams alvast even voor je opgesomd.

Valse NFT websites

Het eerste waar je waakzaam voor moet zijn is valse NFT websites. Op het ogenblik dat er een nieuw project wordt gelanceerd gebeurt dat vaak door middel van een zogenaamde mint. Deze vindt plaats op de officiële website van het project.

Oplichters zien dit uiteraard als een unieke kans. Zij kiezen ervoor om een één-op-één website na te maken die niet of nauwelijks van de echte valt te onderscheiden.

Wanneer je op de legitieme website van een NFT op de mint knop drukt kan dat er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een bepaalde hoeveelheid aan ETH moet betalen. In ruil voor die ETH ontvang je dan een bepaalde NFT. Druk je echter op deze knop op de replica website? Dan zal je uiteraard ook een bepaalde hoeveelheid ETH betalen, maar je krijgt er niets voor in ruil.

Valse NFT websites zijn in de praktijk helaas schering en inslag binnen de cryptomarkt. Het is één van de vaakst voorkomende scams en het is helaas ook één van de NFT scams waar de meeste mensen het slachtoffer van worden.

Gelukkig is het mogelijk om perfect te voorkomen dat ook jij in deze val trapt. Voordat je een bepaalde handeling gaat ondernemen op de (vermoedelijke) website van een NFT is het dan ook altijd een must om even de correcte domeinnaam te controleren. Wanneer je deze grondig controleert kan je altijd voor jezelf uitmaken of de website in kwestie echt is of niet.

Het claimen van gratis NFT’s

Oplichters zijn er zich uitstekend van bewust dat mensen vaak te vinden zijn voor alles wat (enigszins) gratis is. Daar spelen ze in de praktijk handig op in door het aanbieden van een gratis NFT. Mensen denken dat ze iets gratis krijgen wat in de toekomst mogelijks wel een significante waarde zal hebben. Waarom zou men het dus niet doen?

Als iets dat potentieel waardevol kan worden gratis wordt aangeboden moet dat op zich eigenlijk al een rode vlag zijn. In werkelijkheid is het zo dat je vaak inderdaad een gratis NFT ontvangt, maar dan wel één die als een soort van malware je wallet binnenkomt. Vervolgens worden je gegevens buitgemaakt en hebben de oplichters de mogelijkheid om je volledige wallet leeg te halen. Wees ook hier dus altijd zeer voorzichtig mee.

Ook social media accounts worden vaak gekopieerd

Oplichters zijn tegenwoordig bijzonder vindingrijk in het binnenhalen van goedgelovige slachtoffers. Daarbij hoeft men lang niet altijd zelf eerst (aanzienlijke) investeringen te doen voor bijvoorbeeld het kopiëren van de website van het NFT project.

Om dergelijke kosten uit te sparen kiezen steeds meer oplichters ervoor om gewoon valse social media accounts aan te maken. Wanneer je dan tijdens je zoektocht op bijvoorbeeld Facebook op een vals account komt kan je zomaar het slachtoffer worden van een NFT scam. Niet alleen op Facebook duiken regelmatig valse accounts op. Dat geldt ook voor het social mediaplatform Twitter. Ook hiervoor geldt dat je dus altijd grondig dient te controleren of het account dat je volg of waar je gebruik van maakt wel echt de officiële is.

Let ook op voor valse Telegram groepen en Discord servers

In het bijzonder zal je kunnen vaststellen dat de oplichters je via valse accounts op social media valse whitelist-spots zullen proberen te verkopen. Op die manier kunnen ze dan financieel voordeel halen uit hun oplichterspraktijken.

In de praktijk kan er eveneens worden vastgesteld dat er vaak gebruik wordt gemaakt van andere platformen die gelinkt kunnen worden aan een bepaald NFT project. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan Telegram groepen, maar wat ook te denken van Discord servers? Voor al deze verschillende zaken geldt dat ze in principe vrij eenvoudig nagemaakt kunnen worden. Dit gebeurt ook doorgaans gewoon met precies hetzelfde logo waardoor er minstens verwarring kan worden gecreëerd over het bestaan van de echte groep of server. Wees dus ook zeer waakzaam wanneer je de Telegram groep of Discord server van een project joint. Ook via die weg kan je immers zomaar in de valstrik van een crypto oplichter lopen.