Hoelang duurt de crypto bull markt?
Last Updated on 9 januari 2022 by CryptoTips.eu
Crypto heeft voor een groot deel van 2021 in een bull markt gezeten (behalve dan de crash in mei). Hoewel er zeker een paar dips zijn geweest, begon 2022 met een grote dip waar veel mensen zich zorgen over maken.
2021 ook het jaar waarin Bitcoin voor het eerst de $50.000 aantikte. Je zou je kunnen afvragen waarom deze bull markt verschilt van eerdere. Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken. Zo is het nu veel makkelijker gemaakt voor investeerders om te beleggen in Bitcoin, vanwege de vele nieuwe online platformen die uit de grond zijn geschoten.
We benoemen vijf redenen waarom de bull markt mogelijk nog niet voorbij is. Houd er rekening mee dat niemand de toekomst kan voorspellen.
1. Inhaalvraag na de lockdowns
Omdat vanwege de coronapandemie de werkgelegenheid wereldwijd gedaald is, zijn mensen op zoek gegaan naar andere vormen van inkomen. Aan het begin van de pandemie in 2020 hebben veel mensen zich tot crypto gewend. Het daaruit ontstane enthousiasme is nog steeds niet voorbij. Nu veel landen wereldwijd langzamerhand de regels aan het versoepelen zijn, worden er ook weer meer zaken gedaan. Hierdoor verbetert het consumentenvertrouwen en zal er meer vraag komen naar goederen. Ook is er sprake van een inhaalvraag naar goederen en diensten die tijdens de lockdowns in verschillende landen niet beschikbaar waren.
Dit is niet alleen goed voor de traditionele beurzen, maar ook voor crypto. Al helemaal omdat er steeds meer landen zijn waar crypto een geaccepteerd betaalmiddel wordt.
2. Crypto wordt steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel
Onlangs werd El Salvador het eerste land ter wereld waar Bitcoin als wettig betaalmiddel werd aangenomen. De president heeft zelfs iedere burger $30 aan Bitcoins geschonken om het gebruik ervan te stimuleren. Er zijn berichten dat Panama overweegt om hetzelfde te doen en daar zal het naar alle waarschijnlijkheid niet bij blijven. Ook zijn er landen die hun eigen digitale munten willen creëren. Veel landen zien cryptocurrencies inmiddels als een veilig middel om inflatie en volatiliteit van de makt tegen te gaan.
Ook zijn er meer en meer bedrijven die besluiten de stap naar crypto te zetten. Voorbeelden zijn Microsoft en natuurlijk Tesla die hun investeringen in crypto vergroten. Hierdoor wordt het vertrouwen in digitale valuta alsmaar groter.
3. Het verbieden van cryptocurrencies
Het klinkt misschien gek, maar het feit dat er meerdere landen zijn die een harde aanpak hebben ten opzichte van crypto’s kan gunstig zijn voor de markt. Neem bijvoorbeeld China dat het minen van Bitcoins illegaal heeft gemaakt. Voor deze aankondiging vond 46% van de totale productie van Bitcoins in China plaats. Nu dit veel moeilijker is geworden, zijn miners in andere landen juist veel actiever geworden.
Ook zorgt dit soort wetgeving ervoor dat andere landen juist positief reageren op Bitcoin of andere currencies (bijvoorbeeld El Salvador dus). Niet ieder land wil natuurlijk in hetzelfde rijtje staan als China tegenwoordig.. Het verbieden van een of meerdere cryptocurrencies kan er dus voor zorgen dat activiteit elders sterk toeneemt.
4. Golden Cross
We spreken van een ‘golden cross’ wanneer het voortschrijdend gemiddelde (moving average) op korte termijn kruist (dus uitstijgt boven) met het voortschrijdend gemiddelde op lange termijn. Dit betekent dat een munt het dus in een keer bijzonder goed doet en is een van de signalen waaraan je kunt zien dat er een bull markt gaande is.
In september was er een golden cross te zien voor Bitcoin. Ook was er sprake van een golden cross voor Bitcoins ‘Hash Ribbon’. Met een Hash Ribbon wordt gemeten hoeveel rekenkracht er in het netwerk van Bitcoin aanwezig is. Wanneer dit getal omhoog gaat is dat goed nieuws voor alle cryptocurrencies, aangezien Bitcoin nog altijd de grootste is.
5. Schaarste na de Bitcoin halving
Omdat de aanvoer van nieuwe Bitcoins iedere 4 jaar minder wordt vanwege de halving, is er daarna ineens veel meer vraag naar. Bij een halving wordt de beloning die miners ontvangen voor het toevoegen van blokken aan de blockchain gehalveerd. Dat betekent dus ook een halvering van de toevoer van nieuwe Bitcoins. En hoe meer vraag, hoe hoger de prijzen. De laatste Bitcoin halving vond plaats op 20 mei 2020. De gevolgen daarvan dragen nog altijd bij aan de immer voortdurende bull markt.
De volgende halving is (geschat) in maart of april van 2024, hierbij wordt de beloning gehalveerd van 6.25 naar 3.125 BTC per blok.
Prognose over de duur van de bull markt
Het is moeilijk te zeggen hoelang deze bull markt nog zal duren. En of de bull markt sinds de laatste daling voorbij is. Er zijn wel veel positieve signalen voor de cryptomarkt als geheel, die we hierboven hebben aangegeven. Je weet het natuurlijk nooit met cryptocurrencies, maar het lijkt ons sterk dat investeerders zich de komende maanden zorgen hoeven te maken.
Begin 2022 heerst er veel angst op de cryptomarkten, terwijl de fundamenten van Bitcoin onveranderd zijn gebleven en de on-chain data er nog positief uitziet. Deze angst wordt gevoed door de FED die de rentes wil verlagen. Dit heeft ook invloed op de aandelenmarkten.
Snelle navigatie