Is Bitcoin een safe haven tijdens beurscrashes?
Last Updated on 22 februari 2022 by CryptoTips.eu
Een safe haven in financiële markten refereert naar een goed dat wordt gezien als veilig in tijden van onzekerheid. De term werd geschiedkundig geïntroduceerd nadat regeringen wereldwijd probeerden om via gimmicks hun economische situatie te verbeteren. Ze deden dit door bijvoorbeeld extra geld te printen of hun valuta te devalueren om zichzelf aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders.
Denk bijvoorbeeld aan de regeringen van Zimbabwe of Venezuela die biljetten bijdrukken van miljoenen in hun eigen munt, die later waardeloos blijken.
Daar lijnrecht tegenover staan de safe haven valuta’s die beleggers als veilig ervaren.
Bekende safe havens zijn de Amerikaanse dollar, de Europese euro (alhoewel die wat aan vertrouwen verloor tijdens de Griekse crisis in 2009 en 2010) en goud. Deze drie worden gezien als relatief stabiel en veilig.
Coronavirus-crash
De Coronavirus-crash, als we hem zo mogen noemen, deed vorige week de markten dalen. Wereldwijd gingen de beurzen over van een gezonde correctie tot een kleine crash van bijna 15%. Gedreven door de onzekerheid van infecties gepaard met dalende fabrieksorders zien beleggers door de bomen het bos niet meer.
Meestal gaan investeerders op dat moment op zoek naar een zogenaamde safe havens, aandelen of financiële instrumenten die het goed doen tijdens globale dalingen. Zoals gezegd, de bekendste safe haven is goud, dat slechts enkele procenten per dag in prijs verschilt maar steeds stijgt als alle andere goederen risicovol lijken.
Will Bitcoin Usher an Era of Digital Commodities Trading?: Bitcoin has shown that it can be used as a hedge against risk. Gold’s latest ascent has presented a scenario for safe-haven investments, and this trend may boost the case for owning $BTC. Gold… https://t.co/6Tf3WkVAq0 pic.twitter.com/dYSaBOVi1K
— CryptoFreak (@cryptofreaak) February 22, 2020
Bitcoin werd volgens sommigen ook gezien als een andere zogenaamde safe haven sinds een tijdje.
Begin januari van 2020, nadat de Amerikaanse militairen de Iraanse generaal Qassem Soleimani hadden omgebracht, gingen de beurzen wereldwijd omlaag door vrees voor een derde wereldoorlog. Een van de belangrijkste gegevens in die dagen was dat Bitcoin, niet voor de eerste keer, als een veilige haven werd gezien en de Bitcoin koers bleef stijgen.
Bitcoin eerder een safe haven tijdens beurscorrectie in 2018
Dit was inderdaad niet de eerste keer. Ook toen de algehele beursmarkt in oktober en november 2018 een correctie onderging, bleef de schade voor Bitcoin erg beperkt en steeg het zelfs een beetje.
Bitcoin is actually serving as digital gold right now.
— Felix Hartmann (@FelixOHartmann) February 28, 2020
1M:
Dow: -13.76%
BTC: -5.4%
1Y:
Dow: -4.24%
BTC: +121.8%
5Y:
Dow: +39.11%
BTC: +2787%
An asset with auch astronomic growth should be dropping more, not less if it was Risk-on during calamity rather than safe haven.
Hierdoor werd door investeerders in Amerika aangenomen dat Bitcoin, door zijn maturiteit van bijna tien jaar ondertussen, aanvaardbaar is als zogenaamde safe haven. Analisten van Morgan Stanley en Citibank schreven in hun beoordeling van de markt toendertijd dat Bitcoin aanvaardbaar was als investering tijdens een daling.
Spoke with smart crypto veterans last night about Bitcoin & Coronavirus:
— Jeff Morris Jr. (@jmj) February 25, 2020
* As currencies destabilize in virus countries, Bitcoin is a safe haven
* Paper money spreads germs- another +1 for digital currency
* Centrals banks may move towards quantitative easing - bullish for BTC
Echter, de Europese uitbraak van het Coronavirus gecombineerd met een verhoging van waarnemingen in Zuid-Korea van het virus, deed de beurzen de laatste week weer naar beneden duiken. En ook Bitcoin deed mee in die trend.
Alhoewel we geen daling van 10% a 20% zagen voor Bitcoin, zoals bij alle overige financiële instrumenten, daalde de koers wel licht.
Is Bitcoin wel of geen safe haven?
Mensen vragen zich daarom af: is Bitcoin dan toch geen safe haven? Zo gemakkelijk is het blijkbaar niet volgens analisten.
Goud, de ultieme safe haven, daalde immers ook tijdens de financiële crisis van 2008 en de dotcom crisis van 2000.
Daarbij, voor Bitcoin spelen er immers nog factoren mee dit jaar. Ten eerste is er de opkomende Bitcoin halving in mei 2020, waarbij enkele analisten van mening zijn dat voor dit evenement een daling moet plaatsvinden. Ten tweede is er ook de belangrijke factor van de oorsprong van het Coronavirus: China.
Ongeveer 60 percent van de wereldwijde mining apparatuur bevindt zich in of rond China en door de quarantainemaatregelen daar wordt er minder aan cryptocurrency mining gedaan. Sommigen zagen het zelfs totaal niet meer zitten en verkochten hun apparaten in ruil voor geld. Gevolg, minder crypto trading in Azië en lagere prijzen.
Wat betekent dit nu voor de toekomst? Als de infecties zouden dalen in Azïë in de komende weken en maanden verwachten analisten dat crypto weer zal stijgen aangezien er dan meer handel is.
Zoals steeds in deze onzekere dagen van Corona en global warming, is het slechts afwachten of Bitcoin kopen nu een goed idee is.
Nieuwe safe havens tijdens de virusuitbraak
Grappig vorige week was ook om te zien dat tijdens een wereldwijde virusuitbraak er nieuwe safe havens ontstaan.
Peloton's stock rose⬆️18.23% this past week, despite global stock markets falling lately because of corona virus fears.
— Bamboo (@investbamboo) February 27, 2020
One analyst says investors could see more value in the company as the outbreak spreads and more consumers are encouraged to work out at home instead of gyms. pic.twitter.com/0pAJxG8Rv5
Tijdens een segment op financiële zender CNBC merkte men op dat technologie die mensen meestal enkel binnenshuis gebruiken het wel goed deed tijdens de minicrash.
Stijgers van dienst waren Netflix (aangezien mensen in quarantaine zouden binge-watchen) en Peloton (de koersfiets die je enkel indoor gebruikt) dat 18% omhoog ging in één week.
Snelle navigatie