Is cryptocurrency mining schadelijk voor je (GPU) videokaart?
Last Updated on 16 februari 2022 by CryptoTips.eu
Cryptocurrency mining met een videokaart wordt steeds populairder. Zeker nu de videokaarten steeds krachtiger worden en de kaarten relatief betaalbaar zijn. Het minen met een videokaart kan winstgevend zijn, zeker als de energiekosten laag zijn. Sommige mensen hebben een energieoverschot door zonnepanelen of wonen in een gebied waar de energiekosten stukken lager zijn.
De vraag is echter of het minen van cryptocurrency schadelijk is voor je videokaart? Dat vertellen wij je in dit artikel. Uiteraard heeft het te maken met verschillende factoren.
Waarom cryptocurrency minen met een videokaart?
De stap naar het minen van crypto met een videokaart is veel lager dan het minen met speciale ASIC miners. Veel mensen hebben namelijk al een videokaart in hun computer en kunnen deze gebruiken wanneer ze bijvoorbeeld de computer niet gebruiken. Het minen met één videokaart is in de meeste gevallen onvoldoende om echt grote winsten te behalen.
Om echt winst te behalen schaffen de meeste mensen een mining rig aan. Dit is opstelling van meerdere videokaarten, een moederbord, een hardeschijf en geheugenmodules. Deze opstelling is speciaal opgesteld voor het minen van crypto. De bedoeling is dat de mining rig 24/7 aan blijft staan om cryptocurrency te minen.
Een reden om crypto te minen is om geld (crypto) te verdienen of omdat je het leuk vindt om te zien hoe het moet.
Warmtebeheer van de videokaart
Het constant minen zorgt ervoor dat de videokaarten constant belast worden. Zowel de elektronica in de kaarten als de fans draaien op vol vermogen. Om de vraag te beantwoorden of crypto minen schadelijk is voor je videokaart moeten we kijken naar het het verwarmings- en koelproces.
Het is niet meer dan logisch dat als je fans op vol vermogen draaien dat ze eerder stuk gaan. Ze zijn ontwikkelt om veel en lang te draaien, maar niet om constant op maximale snelheid te draaien. Het draaien van de fans zijn essentieel om de warmte te reguleren. Als ze niet draaien kan er overhitting plaatsvinden en dan is het vrijwel zeker dat je kaarten stuk gaan.
De temperatuur van een videokaart mag niet boven de 90 graden uitkomen. Dit kan je volgen met de speciale mining software. Wanneer de temperatuur boven de 80 graden uitkomt is er een verhoogd risico op overhitting of mogelijke schade aan je apparatuur.
Zorg er dus voor dat je videokaart onder de 80 graden presteert. Daarnaast is het advies om regelmatig je fans te vervangen. Fans zijn eenvoudig te vervangen en zijn niet gemaakt voor langdurig gebruik. Controleer altijd of je fans nog optimaal werken. Als de temperatuur hoger wordt terwijl je instellingen hetzelfde zijn, dan kan dit een indicatie zijn dat je fans minder snel draaien.
Hoe kan crypto mining schadelijk zijn?
Je videokaart gaat echt kapot als je deze voor een lange tijd laat draaien op 90 graden of hoger. Als je videokaart te heet wordt dan kun je overwegen om gebruik te maken van waterkoeling.
Overklokken van je GPU
Om hogere winsten te behalen kun je de instellingen van je kaart aanpassen. De truc is om een goede middenweg te vinden tussen energieverbruik en opbrengsten. Door de instellingen aan te passen kan je de kaart overklokken. In de kaarten zit een beveiliging waardoor de kaart zichzelf uitschakelt bij schadelijke instellingen. Het is dus moeilijk om via overklokken je kaart te slopen, maar het is wel mogelijk. Kijk hier dus mee uit.
Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat crypto mining stukken zwaarder is voor een videokaart dan spelletjes spelen. Het maakt niet uit welke cryptocurrency je mined, je kaart zal continu belast worden. Hoewel videokaarten nu gemaakt worden voor zwaardere taken, zal het nog steeds een aanslag zijn op de kaart. Misschien niet direct, maar na een paar maanden zul je merken dat de performance minder wordt en de hashrate omlaag gaat.
Als je op een verantwoorde manier met je kaart omgaat, dus regelmatig je fans vervangt, ervoor zorgt dat de kaarten niet overhitten en geen gevaarlijke instellingen gebruikt dan zal je kaart waarschijnlijk niet snel kapot gaan. Uiteraard vindt er wel slijtage plaats, maar dat is logisch.