Is het instellen van een stop limit aan te raden of niet?

Last Updated on 26 oktober 2021 by CryptoTips.eu

Wie ervaring heeft met het investeren in bijvoorbeeld aandelen weet dat het doorgaans wordt aangeraden om gebruik te maken van een zogenaamde stop limit. Niet wanneer er wordt gewerkt aan een portefeuille voor de lange termijn, maar juist wanneer er wordt gehandeld. Er worden door de markt tal van verschillende mogelijkheden aangereikt om ervoor te zorgen dat je het risico dat je als belegger loopt kan beperken. Door deze mogelijkheden te benutten bouw je een stevige extra vorm van zekerheid in.

Van die zekerheid kan je ook genieten bij een investering in crypto. Wil je hier graag meer over ontdekken? Lees dan vooral snel verder!

Wat is een stop limit?

Bij het instellen van een stop limit is het zo dat je op een bepaalde koers een verkooporder inzet. Er zijn verschillende modellen die je hiervoor kan raadplegen of je kan de sell order ook gewoon plaatsen op een niveau die jij als interessant bestempeld.

In ieder geval, door het instellen van een stop limit kan je het verlies bij een daling van de koers dusdanig beperken.

Stel je de stop limit bijvoorbeeld in op een waarde die zo’n 10 procent onder de koers is gelegen waarvoor jij hebt aangekocht? Dan betekent dat, dat je maximaal 10 procent kan verliezen. Dit wordt ook wel gezien als risico management om grote verliezen tegen te gaan. Vergeet uiteraard ook niet om in te stellen vanaf welke positieve koersbeweging je bereid bent om te verkopen.

Het instellen van een stop limit is in het bijzonder interessant omdat je erdoor kan rekenen op twee concrete voordelen.

In eerste instantie hou je altijd de eventuele verliezen waarmee je kan worden geconfronteerd binnen de perken. Dat is echter niet alles. Daarnaast hoef je niet elke dag achter de computer plaats te nemen om de actuele koersen op de voet te kunnen volgen. Lang niet iedereen heeft daar immers logischerwijs de tijd voor.

Het instellen van een stop limit zorgt er dus met andere woorden voor dat je weer wat gerust kan slapen met betrekking tot je crypto investeringen.

Wanneer kan je een stop limit instellen?

Voor zowel beginnende als voor meer ervaren beleggers wordt het sterk aangeraden om bij hun orders een stop limit te plaatsen. Omdat je op deze manier de waarde van je vermogen aanzienlijk kan beschermen. Dit gezegd hebbende is het van belang om te weten dat je niet altijd over de mogelijkheid beschikt om een dergelijke veiligheid in te bouwen. Het verschil zit hem daarbij vaak in de partij waar je gebruik van gaat maken. Voor zogenaamde brokers geldt dat ze doorgaans uitsluitend market orders aanbieden. Hierbij beschik je niet over de geavanceerde mogelijkheden waar je wel op kan rekenen bij een exchange, zoals Bitvavo.

Een broker brengt een reek beperkingen met zich mee. In eerste instantie kan je vaak uitsluitend kiezen voor een market order en dus niet voor een zogenaamde limit order. Hierdoor kan je geconfronteerd worden met een spread.

Daarnaast is het op deze manier niet mogelijk om een stop limit in te stellen. Daar tegenover staat uiteraard wel dat je zeer eenvoudig met iDEAL kan investeren. Er zijn dus zeker wel interessante voordelen verbonden aan het gebruik van een broker, maar dat geldt zeker ook voor een exchange.

Wil je graag een stop limit kunnen instellen om je risico’s te beperken? Dan zal je toch van een exchange gebruik moeten maken.

Waar rekening mee houden bij het instellen van een stop limit?

Bij het instellen van een stop limit zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Het belangrijkste aandachtspunt is terug te vinden in het feit dat je ze niet te scherp mag instellen. Heel wat mensen plaatsen de stop limit slechts een fractie onder de oorspronkelijke order die ze hebben ingesteld. Zo kan het verlies uiteraard zeer beperkt worden gehouden, dat is waar. Anderzijds staan cryptomunten erom bekend behoorlijk volatiel te zijn waardoor de kans groot is dat je stop limit veel te snel zal worden aangetikt.

Zorg er dus in ieder geval altijd voor dat je, je stop limit niet te strikt instelt. Zo schiet ze haar doel in de praktijk immers eigenlijk een beetje voorbij.

Is een stop limit feilloos?

Tot slot is er nog een extra belangrijk aandachtspunt waar je bij een stop limit altijd aandacht aan dient te besteden. Het is namelijk zo dat ook deze “veiligheid” niet honderd procent feilloos is. Een fenomeen dat we op de verschillende markten toch met de nodige regelmaat zien optreden is een zogenaamde flash crash.

In die situatie kan de koers meteen een spectaculaire duik omlaag nemen. Dit kan als gevolg hebben dat je stop limit ongewild wordt aangetikt. Dit is dus wel iets waar je rekening mee dient te houden. Ook wanneer je, je stop limit niet bepaald strikt hebt ingesteld is het op deze manier dus toch mogelijk dat je, je oorspronkelijke investering met verlies zal verkopen. Tegen de impact van een flash crash kan je in de praktijk jammer genoeg weinig doen.