Maak kennis met Acala, de DeFi hub van Polkadot

Last Updated on 1 juni 2022 by CryptoTips.eu

De kans is best bestaande dat je nog nooit eerder hebt gehoord over het Acala Network. Dat betekent evenwel niet dat het niet de moeite waard kan zijn om even kennis te maken met dit project.

Wanneer je een bezoekje brengt aan de website van Acala wordt meteen duidelijk dat ze wordt voorgesteld als de DeFi hub van Polkadot. Voor een hub geldt dat ze een centraal netwerk vormt. Dit betekent dus eigenlijk dat Acala een onderdeel is van Polkadot waarbij ze fungeert als DeFi protocol.

Wil jij hier nu graag meer over te weten komen? Verdiep je dan beslist even in de informatie over Acala die je terug kan vinden hieronder op deze pagina.

Kennismaking met Acala

Van Polkadot is bekend dat ze over verschillende zogenaamde parachains beschikt. Voor deze parachains geldt dat ze zelfstandige chains zijn welke wel in verbinding staan met bijvoorbeeld in dit geval Polkadot. Voor deze parachains geldt dat ze het onder meer mogelijk maken voor ontwikkelaars om interoperabele toepassingen op te bouwen. In totaal kan er een keuze worden gemaakt uit 100 verschillende parachains voor wat Polkadot betreft.

Eén van de andere voorbeelden van een dergelijke parachain is natuurlijk Kusama. Ook Acala heeft dus echter de status van een parachain. Voor laatst genoemde geldt dat ze een ecosysteem is welke is gebouwd op een parachain die inherent is aan de relay chain waar Polkadot over beschikt. Voor de parachain waarvan sprake is geldt dat ze steevast werd geoptimaliseerd voor het uitvoeren van haar specifieke taak. In deze situatie gaat het dan concreet om het faciliteren van zogenaamde DeFi toepassingen.

Welke mogelijkheden brengt Acala met zich mee?

Met de introductie van Acala op de markt verschenen er uiteraard ook heel wat verschillende mogelijkheden. Eén van de projecten welke door Acala op de markt werd gelanceerd luistert naar de naam ‘aUSD’. Het betreft hier zoals de naam reeds aangeeft een zogenaamde stablecoin.

Voor aUSD geldt dat ze is gepegged aan de Amerikaanse dollar. Dat betekent dat het de taak van deze stablecoin is om de waarde van de Amerikaanse dollar zo nauwkeurig mogelijk te kunnen benaderen. In eerste instantie lijkt aUSD misschien niets meer of minder dan de zoveelste stablecoin.

Toch zijn er wel degelijk enkele unieke eigenschappen aan verbonden. Het is bijvoorbeeld zo dat de coin interoperabel is met alle parachains van Polkadot. De tokens welke door gebruikers ingelegd kunnen worden zijn dan ook de tokens die deel uitmaken van het Polkadot ecosysteem.

Staking mogelijkheden van Acala

Acala maakt het voor gebruikers van de token eveneens mogelijk om een bepaalde vorm van passief inkomen te realiseren. Dit uiteraard door het staken van cryptomunten. In eerste instantie wordt er hiervoor uiteraard gekeken in de richting van DOT. Door het vasthouden van deze tokens wordt ervoor gezorgd dat er liquiditeit kan worden gecreëerd voor het ecosysteem. In ruil hiervoor ontvang je uiteraard bepaalde beloningen.

Voor de inleg krijg je als bewijs een zogenaamde L-asset token. Stake je DOT? Dan betekent dit dat je kan rekenen op het ontvangen van L-DOT tokens. Deze kan je vervolgens weer gaan gebruiken in de andere protocollen.

De decentrale exchange van Acala

Voor het ecosysteem van Acala geldt dat ze eveneens gebruik maakt van een decentrale exchange en swap. Deze moet het mogelijk maken om eenvoudig de tokens te swappen. Voor deze DEX geldt dat ze zich kenmerkt door de aanwezigheid van een zogenaamde automatic market maker. Deze slaagt erin om in de praktijk automatisch vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Vervolgens heeft ze ook als functie om te zorgen voor voldoende liquiditeit.

Ontwikkeling van projecten op Acala

Voor Acala geldt dat ze in de praktijk eveneens een ecosysteem is welke een aantal niet onbelangrijke mogelijkheden biedt met betrekking tot het ontwikkelen van projecten. Voor Acala geldt dat ze ontwikkelaars stimuleert om projecten op haar ecosysteem te gaan bouwen. Er werd hiervoor een speciaal programma ontwikkeld waar developers zich bij kunnen aanmelden. Het is voor deze groep mogelijk om op verschillende manieren gebruik te gaan maken van Acala. Denk hierbij concreet aan de onderstaande mogelijkheden:

  • De ontwikkeling van een zogenaamd permissions protocol op het netwerk van Acala;
  • De ontwikkeling van permissionless smart contracts door gebruik te maken van Solidity;
  • Het ontwikkelen van slimme contracten door gebruik te maken van ink!;
  • De mogelijkheid om een eigen chain te bouwen welke in verbinding staat met Acala;

Voor deze laatste mogelijkheid geldt dat ze kan worden aangeboden door middel van het zogenaamde cross-chain messaging passing protocol van Acala. Alle verschillende mogelijkheden die Acala met zich meebrengt zorgt er in de praktijk voor dat we ze met recht en rede kunnen bestempelen als een zeer veelbelovend project.

Niet alleen beschikt ze over een stevige technologische achtergrond, bovendien kan er ook worden vastgesteld dat de basis van Polkadot eveneens zorgt voor de nodige garanties. Dit gezegd hebbende bestaan er uiteraard wel reeds een behoorlijk aantal DeFi-oplossingen waardoor de concurrentie niet onaanzienlijk is.

Waar kan je investeren in Acala?

Verschillende crypto exchanges bieden Acala (ACA) aan, waaronder: