NFT staking, wat is het en loont het de moeite?

Last Updated on 5 september 2023 by CryptoTips.eu

Staking is een bekend begrip binnen de cryptomarkt. Wanneer we denken aan staking is het zo dat onze aandacht automatisch uitgaat naar zogenaamde proof of stake munten. Dit gezegd hebbende bestaat op vandaag ook de mogelijkheid om aan NFT staking te doen.

Voor deze vorm van staking geldt dat ze een mogelijkheid creëert om meer waarde te realiseren met behulp van een NFT. Zo kan je niet meer alleen speculeren op een waardestijging, maar is het zelfs mogelijk om met je NFT een bepaalde vorm van passief inkomen te creëren. Hoe dat nu in de praktijk precies in zijn werk gaat laten we je graag ontdekken middels onderstaande informatie.

Wat is NFT staking?

Wanneer je kiest voor het staken van je NFT’s betekent dit uiteraard dat je ervoor zal kiezen om jouw NFT’s vast te gaan zetten op een bepaald platform of protocol. Het vastzetten van jouw NFT doe je omdat je daarvoor vervolgens bepaalde beloningen zal ontvangen. Voor deze zogenaamde staking rewards geldt dat ze zorgen voor de realisatie van extra (passief) rendement terwijl jij uiteraard gewoon de eigenaar blijft van de non-fungible token in kwestie.

Niet zelden is het zo dat deze methode in één adem wordt genoemd met zogenaamde yield farming. Wanneer er sprake is van dit laatste betekent dit dat cryptomunten kunnen worden uitgeleend of ingezet bij zogenaamde liquiditeitsverschaffers. Op deze manier kan hier door middel van rente of zogenaamde transactiekosten een bepaalde meerwaarde mee worden gecreëerd. Ook wanneer je ervoor zou kiezen om geld op een spaarrekening te plaatsen is er sprake van een gelijkaardige werking als bij NFT staking. Uiteraard is bij banksparen wel sprake van een centrale partij terwijl dat bij NFT staking helemaal niet het geval is. Dat maakt wel een verschil.

Wat zijn NFT staking platformen?

Voor NFT staking platformen geldt dat het zogenaamde gedecentraliseerde autonome organisaties zijn. Wellicht is vooral de afkorting DAO bij jou bekend. Voor NFT-houders geldt dat ze op deze platformen hun NFT kunnen inzetten. Het staken in een zogenaamde DAO-pool zorgt ervoor dat houders deel kunnen nemen aan bestuurlijke beslissingen die moeten worden genomen. Dit betekent in de praktijk concreet dat je:

  1. Bepaalde voorstellen kan doen binnen de DAO;
  2. Mee kan stemmen op voorstellen van derden;

Bij NFT staking zijn er verder twee keuzes die je kan maken. Of je kiest ervoor om jouw invloed binnen het project zoveel mogelijk te laten gelden of je optimaliseert jouw passieve inkomstenstroom die uit het project wordt gerealiseerd. Het één hoeft het ander uiteraard ook helemaal niet uit te sluiten, in tegendeel.

Welke NFT staking platformen bestaan er allemaal?

Sinds de introductie van NFT’s op de markt zijn er tal van verschillende platformen verschenen die het mogelijk maken om NFT’s bij te staken. Het gaat hierbij dan om de volgende platformen:

Voor bijzonder veel mensen geldt dat zij de keuze hebben gemaakt om voor NFT staking een beroep te doen op het Binance NFT PowerStation. De populariteit van dit platform hangt samen met deze van de zogenaamde sportteam NFT’s. Wanneer jij een houder bent van een NFT kan je deze inzetten om jouw favoriete sportteam te gaan steunen. Als beloning hiervoor ontvang je zogenaamde Binance Fan Tokens. Voor deze tokens geldt dat ze worden bestempeld als nuts tokens. Hiervoor geldt dat ze gelieerd zijn aan een bepaald sportteam. Bezit je dergelijke tokens? Dan kan je in ruil voor je houderschap rekenen op een aantal privileges. Denk hierbij onder meer aan:

  • Voorrang krijgen bij het aankopen van bepaalde wedstrijdkaartjes;
  • Inspraak bij beslissingen die worden gemaakt binnen de sportclub;

De Binance Fan Tokens blijken in het bijzonder populair te zijn onder sportclubs, maar toch is dit lang niet de enige doelgroep. Ook artiesten evenals andere beroemde mensen maken er gebruik van. Zolang er maar sprake is van een aanzienlijke aanhang of community kan het gebruik van dergelijke tokens in de praktijk zeker en vast de nodige interessante voordelen met zich meebrengen.

Hoe risicovol is NFT staking precies?

Bovenstaande brengt ons bij een laatste zeer belangrijke vraag met betrekking tot NFT staking. Voor heel wat mensen die hieraan willen beginnen geldt immers dat ze zich de vraag stellen hoe risicovol dit nu precies is. Wanneer je al houder bent van een bepaalde NFT en je deze wenst te staken loop je daar eigenlijk zo goed als geen risico mee. Je hebt er immers al voor gekocht om een bepaalde NFT aan te schaffen waar je ongetwijfeld ook goed je eigen onderzoek voor hebt gedaan;

Op zich brengt het staken van een NFT (wanneer dit bij een betrouwbare partij gebeurt) dus geen extra risico’s met zich mee. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de waarde van een NFT fluctueert. Blijkt plots dat er sprake is van een sterke neerwaartse trend waardoor je eigenlijk het liefst van allemaal je NFT zou willen verkopen? Dan is het mogelijk dat dit je wordt verhinderd doordat je ervoor hebt gekozen om ze voor een bepaalde vastgestelde periode te gaan staken. Voordat je je NFT voor een lange(re) periode vast gaat zetten is het dan ook altijd van belang om voor jezelf te proberen inschatten binnen welke termijn je deze mogelijks zou willen verkopen. Is dat vrij binnenkort? Dan is kiezen voor NFT staking voor jou mogelijks niet bijzonder interessant.