Polkadot vs Chainlink: De verschillen die je moet weten

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

Polkadot, opgericht in 2016 door Ethereum medeoprichter Gavin Wood, is een platform dat meerdere blockchains samenvoegt en wordt gezien als een upgrade van Ethereum. Het stelt ontwikkelaars in staat om nieuwe applicaties te bouwen en heeft het voordeel van naadloze upgrades zonder de noodzaak van ‘forks’. Aan de andere kant is Chainlink, gelanceerd in 2017, een Oracle netwerk dat zich richt op het faciliteren van smart contracts. Het is ontworpen op de Ethereum blockchain en streeft ernaar om smart contracts toegankelijk te maken voor iedereen, met een focus op het verbinden van externe informatiebronnen. Beide platforms hebben als doel het bevorderen van interactie tussen verschillende blockchains, maar ze opereren op verschillende manieren.

Je kan Chainlink kopen bij Bitvavo en Bybit. Ook Polkadot is verkrijgbaar bij deze partijen.

Wat is Polkadot?

Polkadot is in 2016 opgericht door de medeoprichter van Ethereum, Gavin Wood. Het is bedoeld om online decentralisatie te bevorderen en ziet zichzelf als een soort upgrade van Ethereum.

Met Polkadot kun je meerdere blockchains samenvoegen in een enkel platform waarmee een volkomen nieuw ecosysteem gecreëerd is. Deze verbinding tussen blockchains vergroot de schaalbaarheid en je kunt met dit platform vrij makkelijk zelf nieuwe blockchains bouwen.

Een ander voordeel van Polkadot is dat je geen ‘forks’ meer nodig zijn. Bitcoin kent bijvoorbeeld wel deze forks, wat inhoudt dat er bij een upgrade van het systeem een nieuwe blockchain ontstaat. Vaak zorgen dit soort forks ervoor dat de prijs van Bitcoin tijdelijk naar beneden gaat.

Bij Polkadot kunnen upgrades gewoon binnen dezelfde blockchain doorgevoerd worden.

Wat is Chainlink?

Chainlink is in 2017 ontstaan en is een Oracle netwerk dat smart contracts faciliteert. Ook kun je met Chainlink verbindingen maken tussen verschillende blockchains (vandaar de naam). Chainlink is ontworpen op de blockchain van Ethereum.

De focus ligt dus echt op smart contracts en het doel is om deze voor iedereen op aarde beschikbaar te maken. Het idee achter smart contracts is dat bepaalde taken die nu nog door mensen worden uitgevoerd, geautomatiseerd worden.

Een voorbeeld is het kopen van een huis. Zou je dat via een smart contract doen dan heb je in de toekomst geen hulp meer nodig van een makelaar. Maar er worden bijvoorbeeld ook bedrijven opgericht die gebruik maken van smart contracts.

Op dit moment gaat de communicatie tussen deze smart contracts en informatie van buiten de blockchain nog wat moeizaam. Hier komt Chainlink dus de hoek om kijken. Het platform probeert ervoor te zorgen dat de smart contracts toegang krijgen tot informatie, bankgegevens en webapplicaties. Je kunt als deelnemer aan het platform deze informaties verstrekken waarna je een beloning in LINK tokens krijgt. Zo’n deelnemer word dan een ‘Chainlink Node Operator’ genoemd.

Beide projecten hebben een eigen token ontwikkeld, DOT en LINK. LINK is een ERC-20 token die dezelfde technische standaard volgt als Ethereum. DOT wordt gebruikt voor o.a. staking en het verbinden van parachains. Zowel DOT als LINK zijn te verhandelen op de meeste cryptocurrency exchanges en doen het anno 2022 nog altijd goed.

Hoe werken Polkadot en Chainlink?

Beide platformen hebben ongeveer hetzelfde doel. Dat is het dus mogelijk maken van interactie tussen verschillende blockchains. Omdat er voortdurend nieuwe crypto projecten worden gestart en er dus ook steeds meer blockchains bij komen, hebben beide platformen een groot groeipotentieel. Communicatie tussen al die verschillende blockchains is namelijk cruciaal en Polkadot & Chainlink kunnen hier een grote rol in gaan spelen.

Hoewel ze dus voor hetzelfde doel ontwikkeld zijn, opereren beide platformen anders. Zo is het bij Polkadot zo dat er tussen de parachains een constante stroom van informatie gedeeld wordt. Bij Chainlink kunnen blockchains doormiddel van externe gegevens en betaalprocedures met elkaar communiceren terwijl anonimiteit van de gebruikers gewaarborgd blijft.

Wat zijn de voor- en nadelen van Polkadot?

Voordelen Polkadot:

  • Het platform wordt erg vaak voor nieuwe projecten gebruikt. Er komen dagelijks weer nieuwe initiatieven bij
  • Ontwikkelaars kunnen nieuwe applicaties bouwen terwijl ze gebruik maken van een ‘shared security model’. Hierdoor heb je niet het probleem dat je te weinig validators en miners kunt vinden voor een nieuw project.
  • Met het ‘substrate modular framework’ van Polkadot kunnen ontwikkelaars op een flexibele manier componenten kiezen voor hun projecten.
  • Met de parachains van Polkadot kun je gemakkelijk verbinding maken met andere netwerken als Ethereum en Bitcoin.
  • Bij institutionele investeerders (overheden en banken) begint Polkadot steeds bekender te worden.

Nadelen Polkadot:

  • Polkadot heeft veel rivalen die ook gebruik maken van proof-of-stake blockchains. Voorbeelden zijn: Cardano, Tezos en Cosmos.
  • Er is een beperkt aantal parachains aanwezig.

Wat zijn de voor- en nadelen van Chainlink?

Voordelen Chainlink:

  • Chainlink is partnerschappen aangegaan met meerdere grote bedrijven. Denk dan bijvoorbeeld aan Google Cloud en SWIFT.
  • Met het oracle netwerk van Chainlink kun je ook verbindingen maken met content buiten de blockchain.
  • Je kunt met het platform moeiteloos verbinding maken met iedere API en dus met elke blockchain.

Nadelen Chainlink:

  • Het aantal oracles op het Chainlink netwerk blijft vooralsnog relatief beperkt.
  • Er zijn mensen die zeggen dat Chainlink in feite gecentraliseerd is. Dit komst doordat er maar 125 wallets zijn die zo’n 80% van alle LINK tokens in handen hebben. Ook is 25% van deze tokens in handen van teamleden van Chainlink.

[wp-faq-schema accordion=1]