Wanneer is er sprake van een iceberg order in crypto?
Last Updated on 22 maart 2023 by CryptoTips.eu
Wanneer je van plan bent om een bepaalde order te plaatsen op de beurs of op de cryptomarkt zal je tot de vaststelling komen dat er daarbij een keuze kan worden gemaakt tussen verschillende soorten orders.
Het gaat hierbij onder meer om de bekende limietorders en zogenaamde direct orders. Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze wel in zekere mate bekend zijn met deze orders. Dat is heel wat minder het geval voor wat de iceberg order betreft. Toch kan het voor verschillende investeerders of beleggers absoluut interessant zijn om hier kennis mee te maken. Alles wat je graag over dit type order wenst te weten ontdek je op deze pagina.
De impact van grote orders op de cryptomarkt
Voordat we dieper ingaan op wat een iceberg order nu precies is loont het de moeite om eerst ons licht even op iets anders te laten schijnen. Wanneer er door een groet partij een bepaalde order wordt uitgevoerd heeft dit altijd een bepaalde impact op de markt. Er kan hierbij sprake zijn van:
- Een positieve impact bij een grote aankooporder;
- Een negatieve impact bij een grote verkooporder;
In het bijzonder wanneer er sprake is van een grote verkooporder kan dat instant leiden tot paniek op de markt. Bovendien kan het een impulsreactie triggeren waarbij er sprake is van een heuse verkoopgolf. Omwille van deze reden wordt er voor het uitvoeren van zeer grote orders aldus gebruik gemaakt van iceberg orders. Hierbij wordt de order als het ware in verschillende stukken gekapt welke door de broker gefaseerd worden doorgevoerd. Hierbij wordt er gehandeld op basis van een op voorhand vastgelegd schema waar ook de aankopende of verkopende partij zijn of haar goedkeuring voor heeft gegeven. Wil men bijvoorbeeld 10.000 BTC verkopen? Dan zou er bij een iceberg order als volgt te werk kunnen worden gegaan:
- BTC wordt aangekocht middels een eerste order;
- 3000 BTC wordt aangekocht middels een tweede order;
- 2500 BTC wordt aangekocht middels een derde order;
- 2500 BTC wordt aangekocht middels een vierde order;
Op deze manier komt de partij die de 10.000 wilde aankopen in het bezit van de gewenste hoeveelheid aan Bitcoin, maar dan wel zonder dat dit een al te grote impact uitoefent op de markt. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor verkooporders.
Iceberg orders zijn dus vooral bestemd voor (zeer) grote partijen
De bovenstaande informatie heeft ongetwijfeld duidelijk gemaakt dat een iceberg order in het bijzonder betrekking heeft tot grote partijen die aanzienlijke aankopen of verkopen willen doen binnen de markt. Dat heeft als gevolg dat jij er als kleine investeerder in principe nooit mee te maken zal krijgen. Toch kan het zeer interessant zijn om te begrijpen hoe deze orders werken en vooral ook waarom ze bestaan. Haar werking kan immers tot heel wat verschillende inzichten leiden.
Valt een iceberg order te identificeren of niet?
Het systeem van de iceberg order is niet honderd procent sluitend. Dat is het gevolg van het feit dat een dergelijke order die wordt uitgevoerd op de markt geïdentificeerd kan worden. Dit doe je in eerste instantie door een kijkje te nemen in de zogenaamde level 2 orderboeken. Voor het eerste niveau geldt dat ze zich vooral richt op het verstrekken van bepaalde basisgegevens. Hierbij kan dan worden gedacht aan bijvoorbeeld de prijs van de orders. Wanneer je echter bepaalde gegevens meer in detail wenst te kunnen achterhalen moet je daarvoor vooral de focus richten op het niveau 2.
Voor deze orderboeken geldt dat, op het ogenblik dat de eerste order in de rij wordt uitgevoerd, het volgende deel herlaadt. Dit zorgt ervoor dat het van cruciaal belang is dat je in de handelskolommen duikt. Alleen op deze manier is het immers mogelijk om orders te kunnen vinden die over een vergelijkbare prijs beschikken. Het is hem dus allemaal te doen om het patroon waarvan sprake is. Voor dit patroon geldt dat ze is opgesteld door de broker om de transacties op de meest optimale wijze uit te kunnen voeren. In ieder geval, wanneer je ervoor kiest om je even grondig in deze materie te verdiepen zal je tot de vaststelling komen dat een iceberg order perfect te identificeren is.
Conclusie; hoe interessant is de keuze voor een iceberg order in de praktijk?
De kans is ontzettend groot dat je voordat je de informatie op deze pagina door gaat hebben genomen nog nooit eerder had gehoord over de iceberg order. Geheel verrassend is dat niet, in tegendeel. Zoals al aangehaald is het zo dat deze orders doorgaans uitsluitend voorbehouden zijn voor zeer grote partijen. De voordelen die eraan verbonden zijn spreken echter voor zich. Denk hierbij aan:
- Het splitsen van grote orders vermijdt een te grote impact op de markt;
- De zogenaamde impactkosten bij orders kunnen vermeden worden;
- De naam evenals het doel van je beleggingen kan worden beschermd;
Voor grote partijen kan het in de praktijk zomaar van essentieel belang zijn om gebruik te maken van een iceberg order. Voor kleinere investeerders of traders geldt dat ze deze mogelijkheid in de praktijk helaas niet aangeboden zullen krijgen. Voor hen is dit echter sowieso ook veel minder van belang.