Wat is de befaamde Mt. Gox Hack?

Last Updated on 6 november 2023 by CryptoTips.eu

Iedereen die ook maar iets met crypto doet of ooit op een forum erover gesurft heeft, heeft wel eens een referentie, grap of meme gezien met betrekking tot de geschiedenis van de Mt. Gox Hack.

Dat is begrijpelijk want het is een heel belangrijk gebeurtenis geweest in de crypto wereld.

Als de wereld van crypto de bijbel zou zijn, dan is Mt. Gox het scheppingsverhaal of Genesis. Het was het eerste grote gebeurtenis in de wereld van crypto, op de creatie van Bitcoin na dan.

Mt. Gox (Mount Gox) was de eerste grote exchange die het vanaf 2011 toeliet om in Bitcoin te handelen. De exchange was gevestigd in Tokio, de hoofdstad van Japan en verhandelde tijdens het hoogtepunt bijna 70% van alle Bitcoin die op dat moment in circulatie was. Je kan je dus goed voorstellen dat dit niet ten goede komt voor het decentrale karakter van Bitcoin.

De geschiedenis van Mt. Gox

Laat ons het eerst even hebben over die naam: Mt. Gox. Dat zit namelijk zo: een jonge tech nerd genaamd Jed McCaleb is grote fan van het kaartspel Magic The Gathering. Hij richt hiervoor een website op waar spelers kaarten kunnen ruilen genaamd Magic The Gathering Online Exchange, wat bij de spelers bekend staat als MtGox ofwel Mount Gox.

In 2010 leest hij over Bitcoin en beslist dat deze nieuwe cryptocurrency een plaats nodig heeft om munten met elkaar te ruilen tegen geld.

Hij ziet dat zijn website Mt. Gox hiervoor geschikt is en begint gebruikers toe te laten om Bitcoin met elkaar te verhandelen.

Het wordt zo succesvol dat McCaleb in 2011 een bod krijgt van Mark Karpelès, een Franse softwareontwikkelaar die in Japan woont, om de site over te nemen.

McCaleb z’n carrière gaat daarna nog verder en hij werkt zowel bij XRP als bij Stellar. Hij wordt in 2018 door de krant New York Times aangewezen als één van de 10 belangrijkste mensen uit de wereld van Blockchain.

Verhuizing naar Tokio

Mark Karpelès blijkt een erg goede marketeer en als de prijs van Bitcon in 2011 ook nog eens begint te stijgen, wordt Mt. Gox al snel de grootste Bitcoin exchange ter wereld.

Voor de volgende drie jaar gaat alles erg goed en stijgt de site verder in grootte en Bitcoin in prijs. Karpelès wordt alom geprezen.

Tot de ramp gebeurt die voor eeuwig in het geheugen gegrift staat van iedereen die al meer dan een decennium in Bitcoin handelt plaatsvindt.

YouTube video

Op 7 februari 2014 laat Mt. Gox het aan gebruikers niet meer toe om Bitcoin op te nemen van het platform en drie dagen later verklaart het bedrijf dat een bug in de Bitcoin software ervoor zorgde dat iedereen in andere wallets kon.

Wanneer CEO Mark Karpelès op 17 februari 2014 eindelijk een interview geeft aan de Wall Street Journal, geeft hij toe dat er beveiligingsproblemen waren, wat wijst op een mogelijke hack.

Een week erna, op 24 februari 2014, gaat de website van Mt Gox offline en geeft de URL een ‘blank page’ als resultaat.

Faillissement Mt. Gox en rechtszaken

Vier dagen later vraagt het bedrijf het faillissement aan en claimt het dat 750 000 Bitcoin van de klanten en 100 000 Bitcoin van het bedrijf zelf gestolen zijn. Een ‘hack’ dus.

200 000 van die ‘gestolen Bitcoin’ worden een paar dagen later teruggevonden in een oude elektronische wallet die al jaren niet meer gebruikt was.

Mark Karpelès nam ontslag als CEO en velen hebben hem sindsdien aangeduid als de schuldige van de hack, maar kunnen niks bewijzen. Op 14 maart 2019 veroordeelde de rechtbank in Tokio Karpelès tot boekhoudkundige fraude, maar door verjaring hoeft hij niet naar de gevangenis.

Sindsdien zoekt de crypto markt naarstig naar waar die Bitcoin zich nu bevinden en werd het verhaal van Mt. Gox een legende in de wereld van crypto.

Het geval is zo bekend dat je nog elke dag wel berichten op sociale media tegenkomt die ernaar refereren.

Primakov / Depositphotos.com