Welke meerwaarde creëert Velas ten opzichte van Solana en Ethereum?

Last Updated on 1 juni 2022 by CryptoTips.eu

Ethereum kunnen we met recht en rede omschrijven als één van de meest gerenommeerde projecten die door de jaren heen op de cryptomarkt zijn verschenen. Net zoals geldt voor het merendeel van de projecten geldt echter ook voor ETH dat ze beschikt over een aantal pijnpunten.

Eén van deze pijnpunten is terug te vinden in de toch wel zeer hoog gelegen gas fees. Verschillende andere projecten die inmiddels op de markt zijn verschenen proberen Ethereum op dit vlak het vuur aan de schenen te leggen.

Het gaat hierbij niet alleen om namen als Cardano en Polkadot, maar ook om bijvoorbeeld Solana, Avalanche en ook om Velas. Ook van deze laatste wordt niet zelden gezegd dat ze in aanmerking zou kunnen komen als Ethereum killer, maar is dat ook wel echt zo?

Lees snel verder en je komt alles te weten over Velas en de mogelijkheden die ze biedt.

Een eerste kennismaking met Velas

Voor het team dat is terug te vinden achter Velas geldt dat ze werd geïnspireerd rondom de web 3.0 blockchain technologie. Dit heeft ervoor gezorgd dat een idee tot stand kwam om een gedecentraliseerd ecosysteem in het leven te roepen waarbij niet alleen transparantie, community evenals het kunnen leveren van goede producten en diensten hoog in het vaandel worden gedragen.

Ondertussen is gebleken dat Velas niet alleen één van de meest veilige, maar tevens ook één van de snelste platformen is op de markt. Dit maakt het mogelijk om er zomaar even duizenden dApps op te bouwen.

Eén van de belangrijkste pijnpunten waar menig aantal crypto gerelateerde projecten mee af te rekenen krijgen heeft betrekking tot een gebrek aan schaalbaarheid. Voor Velas geldt dat ze voor het oplossen van dit probleem heeft gekeken in de richting van de technologie waar Solana gebruik van maakt. Dit gezegd hebbende heeft ze deze technologie niet gewoon overgenomen, maar heeft ze extra functies evenals innovaties toegepast.

75.000 transacties per seconde

Voor Velas geldt dat ze zich de snelste EVM blockchain op de markt mag noemen. Gebruikers van het platform hebben de mogelijkheid om er tot 75.000 transacties per seconde mee te kunnen verwerken. Dit bovendien zonder dat er daarbij hoeft te worden gevreesd voor hoge transactiekosten. Voor Ethereum geldt dat ze het meest gebruikte DeFi platform is op de cryptomarkt. Het merendeel van de dApps zijn daarop gebouwd. De zogenaamde EVM bridge zorgt er in de praktijk voor dat applicaties ook vrij eenvoudig zullen kunnen draaien op Velas.

Concreet zorgt bovenstaande ervoor dat het team achter dit project het goede wil nemen van Ethereum en deze wil implementeren en combineren met de efficiëntie waar Velas zich door kenmerkt. Dit betekent dat de deur eigenlijk wagenwijd open staat voor ontwikkelaars van DeFi applicaties welke graag hun mogelijkheden zouden willen uitbreiden met behulp van Velas. Niet alleen de lage kosten, maar ook de zeer snelle blockchain van Velas zijn sterke troeven die ontwikkelaars naar alle waarschijnlijkheid maar wat graag zullen willen kunnen benutten.

Velas Vault, voor een betere beveiliging in crypto

Een niet onbelangrijk onderdeel van Velas is de zogenaamde Velas Vault. Voor iedereen die al iets doet met crypto geldt dat hij of zij zich ongetwijfeld wel bewust is van de manier waarop een wallet werkt. Dit betekent onder meer dat je de zogenaamde seed-phrase van je wallets goed dient te bewaren. Dit is zo belangrijk omdat ze ervoor moet zorgen dat je de toegang tot je tokens niet kwijt kan geraken. Het spreekt voor zich dat deze manier van werken niet helemaal feilloos is. Daar kan de Velas Vault echter een oplossing voor betekenen.

Velas biedt haar gebruikers de mogelijkheid om op een verantwoorde manier de beveiliging van de wallets te delegeren aan bestaande marktdeelnemers. Het gaat hierbij dan uiteraard niet om de minste partijen, in tegendeel. Zo werden bedrijven als Google en Apple aangehaald als voorbeeld. Voor deze bedrijven geldt dat je ze reeds toegang hebt gegeven tot diensten. Dit evenwel zonder te benoemen waar zij specifiek de verantwoordelijkheid voor dragen.

Te duchten concurrent voor Ethereum of niet?

In deze situatie is het zo dat de wachtwoorden evenals de sleutels opgeslagen zullen worden op servers. Daarbij zal de mogelijkheid worden aangeboden om gegevens te verifiëren en vervolgens over te dragen op basis van een bewijs van eigendom. Voor dit systeem geldt dat ze de Velas Vault wordt genoemd. Binnen de Velas Vault kan er worden vastgesteld dat een gedeelte van de informatie nutteloos is zonder dat er sprake is van een consensus welke alle verschillende informatiedeeltjes samen weet te brengen.

Het spreekt voor zich dat er wel voor moet worden gezorgd dat de betrouwbaarheid van de Velas Vault gewaarborgd kan worden. Omwille van deze reden wordt er door Velas gebruik gemaakt van het zogenaamde Proof of Stake algoritme. Dit heeft als gevolg dat een pool met validators verantwoordelijk is voor het in stand houden van de veiligheid van het netwerk. De sterke troeven van Ethereum benutten en deze combineren met de unieke meerwaarde die Velas zelf aan de dag weet te leggen zou er zomaar voor kunnen zorgen dat het project Ethereum het vuur aan de schenen kan leggen al moet de komst van ETH 2.0 daar uiteraard een stokje voor proberen steken.

Waar kan je Velas (VLX) kopen?

Velas is verkrijgbaar bij: