DigiByte (DGB)
Last Updated on 3 juli 2023 by CryptoTips.eu
DigiByte (DGB) is al sinds 2014 een speler op de cryptomarkt en heeft een volledig eigen ontwikkelde blockchain. Hoewel de prijs over het algemeen een stuk lager is dan de meeste cryptocurrency staat deze munt al sinds jaar en dag in de top 100 van CoinMarketCap. In dit artikel lees je meer over het DGB project en kun je zelf bepalen of DigiByte kopen verstandig is. Zo krijg je een duidelijk beeld van het bedrijf en de technologie.
DigiByte (DGB)
Meer informatie
Wat is DigiByte?
Digibyte is een blockchain technologie die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Bitcoin. Echter zitten er enkele voordelen aan Digibyte, zoals de transactiesnelheid. Digibyte kan in het rijtje met grote cryptocurrencies geplaatst worden; Bitcoin, Litecoin, Vertcoin en Dogecoin. Kenmerken van deze, en dus ook DGB, zijn dat ze het meeste gedecentraliseerd zijn, het veiligst zijn en de meeste potentie hebben in de toekomst. Wat Digibyte precies is, en hoe het gebruikt kan worden in de praktijk, wordt later in dit artikel behandeld.
Het DigiByte netwerk
Het DGB netwerk bestaat uit drie lagen. De applicatie laag, de security laag en de wereldwijd netwerk laag.
In de applicatie laag bestaat uit alle front-end applicatie die gebruik maken van Digibytes. Denk dan aan applicaties die direct met de blockchain communiceren. Een voorbeeld is een betalingssysteem in een winkel die Digibytes accepteert.
In de security laag wordt deze transactie opgeslagen in de blockchain. Dit kan allerlei informatie zijn, en hoeft dus niet per se een betaling te zijn. Wat er precies in opgeslagen kan worden wordt later in dit artikel besproken. Dankzij de blockchain kan deze informatie onmogelijk worden gehackt of verwijderd. Wat wordt opgeslagen in de blockchain, zal daar voor altijd blijven. Dit is ook de reden waarom mining in de loop van de tijd steeds moeilijker wordt. Mining wordt in de volgende alinea uitgelegd.
En de laag die bestaat uit het wereldwijde netwerk van Digibyte bestaat uit duizenden computers die alle informatie in de blockchain verwerken. Voor het werk dat deze computers doen krijgen ze een beloning. Deze beloning kan vervolgens worden verkocht voor echt geld. Het voordeel van zo’n netwerk is dat niet maar 1 instantie, zoals een bank, de transactie verwerkt. Dit maakt het enorm veilig. Ook het feit dat de informatie alleen kan worden verkregen middels een unieke sleutel maakt het onmogelijk voor iemand anders om de informatie te zien.
Het team
Het team achter DGB bestaat in de kern uit ongeveer 4 tot 5 programmeurs. Aangezien Digibyte hevig op de community leunt, worden zij niet naar voren geschoven als de enige echte developers. Het idee van deze kern van developers is dat bij hun alle bijdragen terecht komen vanuit de community. Op die manier heeft Digibyte ongeveer 400 developers! Er is wel maar 1 oprichter, en dat is Jared Tate.
Geschiendenis van DigiByte
In oktober 2013 begint Jared Tate aan de ontwikkeling van DGB. Op 10 januari 2014 is het werk klaar en wordt Digibyte officieel gelanceerd. Een leuk feitje is dat de eerste informatie die werd vastgelegd op de blockchain bestond uit de krantenkop “Target: Data stolen from up to 110M customers”. Digibyte wilde op deze ludieke wijze aantonen dat digitale veiligheid enorm belangrijk is. Digitale veiligheid is het fundament van Digibyte.
Naarmate de tijd verstreek werden er extra technologieën aan de blockchain toegevoegd. Zo werd in 2017 SegWit geïmplementeerd, wat de snelheid van de verwerking van transacties op het netwerk deed versnellen. In 2014 werd DigiShield geïmplementeerd wat het onmogelijk maakte voor grote miners om met weinig moeite veel Digibytes te minen. Dit maakte het eerlijker voor de kleinere miners en maakte het systeem betrouwbaarder.
Gebruik in de praktijk
Digibyte is in essentie niet anders dan andere blockchain technologieën. In principe is het een enorme, gedecentraliseerde database waar allerlei informatie veilig opgeslagen kan worden. Men denkt vaak dat dit alleen maar transactiegegevens zijn, maar ook video’s, foto’s, teksten en alles wat uit informatie bestaat kan in de blockchain worden opgeslagen. Dit maakt ook dat DGB heel veel toepassingsmogelijkheden heeft. Denk aan databases voor grote bedrijven, maar ook het opslaan van een digitale ID van de overheid. Aangezien Digibyte relatief gezien nog in de kinderschoenen staat is het nog vrijwel nergens geïmplementeerd. Maar waarschijnlijk kunnen we in de toekomst verwachten dat je in veel winkels ook met Digibytes kan betalen, en dat banken in die zin overbodig worden.
DigiByte Wallet
DigiByte heeft een eigen wallet; “Digibyte Wallet”. Deze zijn verkrijgbaar op alle grote besturingssystemen, waaronder Linux en Android. Ook kan een Chrome-extensie worden geïnstalleerd om binnen de browser toegang te krijgen tot je wallet. Op de website van DGB kan je ook wallets van derden vinden. Deze zijn te vertrouwen aangezien DGB ze aanbeveelt.
- Hardware wallet: De Nano Ledger X ondersteunt DGB
- Desktop wallet: Download de officiële DigiByte wallet via digibyte.co/digibyte-wallet-downloads
- Online wallet: Bitvavo, Bitcoin Meester of Binance
Snelle navigatie