Yearn.Finance (YFI)

Last Updated on 8 april 2024 by CryptoTips.eu

Yearn.Finance is een Decentralized Finance (DeFi) project dat draait op de Ethereum blockchain. De yield farming hype en de prijs van de munt hebben het project erg populair gemaakt. Yield farming omvat complexe strategieën, maar dit platform heeft het vereenvoudigd voor crypto gebruikers.

Het protocol heeft een eigen cryptocurrency token genaamd YFI. Een liquiditeitsverschaffer moet activa in de Yearn.Finance stakingpool staken om YFI tokens te verdienen.

In de strijd tussen Decentralized Finance (DeFi) en Centralized Finance (CeFi), worden DeFi protocollen steeds populairder en winnen ze een groter marktaandeel. Met de introductie van yield farming of ook wel liquidity mining, blijft DeFi aan populariteit winnen omdat investeerders manieren vinden om hun inkomsten te vergroten.

De populariteit zorgt voor een creatie van veel nieuwe op DeFi gefocuste netwerken. Sommige, zoals SushiSwap, zijn forks van prominente financiële platforms zoals Uniswap. Er bestaan echter ook nog andere soorten DeFi platforms. En Yearn.Finance (YFI) is daar een van.

Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.
Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.

Wat is Yearn.Finance?

Yearn.finance (YFI) reviewVoordat we naar de basis van het platform kijken, gaan we eerst naar het team kijken.

Yearn.Finance (YFI) is een project van Andre Cronje, een computerprogrammeur. Cronje heeft een ICT-achtergrond en hij heeft vooral ervaring met big data, financiële technologie (Fintech), gedistribueerde grootboeken tot verzekeringen.

Yearn is een gedecentraliseerd protocol dat gericht is op het aandrijven van op blockchain gebaseerde financieringen, ook wel gedecentraliseerde of gedistribueerde financiering genoemd. Het platform beloont gebruikers voor het verstrekken van liquiditeit of het storten van hun digitale valuta op het platform om kredietverlening in stand te houden. Het project maakt gebruik van de kracht van de Ethereum (ETH) blockchain.

Het protocol werkt door gebruikersgelden te gebruiken en deze te distribueren naar andere DeFi gebaseerde platforms zoals Aave en Compound. Hoewel dit het risico verhoogt, verhoogt het ook de opbrengsten, aangezien verschillende yield farming platformen verschillende rentepercentages hebben.

Het platform heeft een scala aan producten voor het genereren van opbrengsten, zoals Earn, Zap, Vaults en Cover. Die op verschillende manieren bijdragen aan de doelstellingen van het samenvoegen van liquiditeit en het met hefboomwerking kopen en verkopen van tokens.

In het ecosysteem bieden talloze DeFi protocollen yield farming diensten, en variëren de opbrengsten sterk. Het ene protocol kan bijvoorbeeld betere opbrengsten opleveren dan het andere, terwijl het gestakede kapitaal hetzelfde is.

Het komt vaak voor dat yield farmers hun geld van het ene protocol naar het andere te verplaatsen voor hogere opbrengsten. Wat betekent dit? Een investeerder moet goed onderzoek doen om het protocol met het beste rendement te krijgen.

De beste opbrengsten worden automatisch geselecteerd

YFI heeft aan populariteit gewonnen door dit “protocolonderzoek” gemakkelijk te maken. Het heeft het zoekproces geautomatiseerd. De meest optimale kansen van de vele gedecentraliseerde kredietprotocollen, zoals Compound en Aave, worden onder de aandacht van de belegger gebracht.

Yearn.Finance scant automatisch de markt en maakt gebruik van de gepoolde liquiditeit om de beste investeringsopbrengsten (ROI) te realiseren.

Yearn heeft een eigen valuta genaamd YFI. Dit is een ERC-20 token en zorgt ervoor dat holders betrokken worden bij bestuurskwesties van het platform. Er zijn echter beweringen dat het bestuur op het platform gecentraliseerd is (hier later meer over).

Yield farming beloningen worden toegekend met behulp van het token, dat een harde cap heeft van 30.000 tokens. Afgezien van het verdienen van het token door middel van liquiditeitsmining, is de token genoteerd op enkele grote cryptocurrency exchanges zoals Binance.

De werking van Yearn.Finance

Voor nieuwkomers is het benoemen van blockchain, smart contracts, gedecentraliseerde applicaties (dApps) of zelfs DeFi voldoende om ze in paniek te brengen. Gelukkig is het heel gemakkelijk om de werking van Yearn.Finance te begrijpen.

Het netwerk beheert onder andere in stablecoins zoals Tether (USDT) en True USD (TUSD). Het doel van Yearn.Finance is om te bepalen welke platforms tussen DyDx, Aave en Compound de beste opbrengsten bieden. Het platform levert vervolgens de stablecoin aan het best betalende platform.

Alle munten die op het netwerk worden gestort, worden geoptimaliseerd voor liquiditeitsmining door ze in ytokens te converteren. Als bijvoorbeeld USDT wordt gestort, converteert het systeem dit naar yUSDT. De gestorte munt wordt echter in zijn oorspronkelijke vorm op een ondersteund platform zoals Compound uitgeleend.

Dus waarom zou je het converteren om het in het in de oorspronkelijke valuta aan te leveren? Goede vraag. Het antwoord is dat alleen ytokens in aanmerking komen om YFI tokens te verdienen.

Yearn.Finance Platform

Yearn.Finance diensten

Behalve dat het platform is gericht op liquidity mining en yield farming, zijn er nog andere diensten op het platform, zoals:

  • Ytrade.finance: Dit is een platform voor handel met een hefboomwerking, met een maximale hefboomwerking van 1000 keer. Het ondersteunt USDT, DAI, sUSD, TUSD en USDC.
  • Yliquidate.finance: Een systeem dat is ontwikkeld voor het Aave protocol om automatische liquidaties te bieden.
  • Yleverage.finance: Maakt handel met hefboomwerking mogelijk tussen DAI en USDC met een winst van ongeveer 16 procent en een hefboomwerking tot 5 keer.
  • Yswap.exchange: een platform aangedreven door geautomatiseerde marketmaking.

YFI farming

YFI farming kan op drie manieren, er is echter altijd een staking pool noodzakelijk.

Pool 1

Dit was de eerste pool van het Yearn.Finance protocol. Het ondersteunt USDT, TUSD, USDC en DAI stablecoins. Staking via deze pool stelt het platform in staat om fondsen te spreiden tussen Compound, DyDx en Aave, afhankelijk van welk platform de beste opbrengsten beidt. De pool heeft een dagelijkse APY (jaarlijkse procentuele opbrengst) van ongeveer 33 procent.

Ytokens, die geconverteerd worden vanuit stablecoins, die in deze pool zijn gestort, kunnen worden gebruikt op Curve.Finance, een ander DeFi-platform dat lage prijsschommelingen biedt bij het handelen in stablecoins.

Beloningen van Curve zijn in de vorm van yCurve tokens (yCRV). yCRV tokens kunnen worden ingewisseld met de YFI token.

Pool 2: Het Balancer protocol

Pool twee maakt het mogelijk DAI en YFI tokens te staken, waarbij DAI goed is voor 98 procent en YFI de resterende 2 procent in het Balancer netwerk. In ruil ontvangen investeerders de native token van het platform, BAL. Om je YFI te krijgen, moet je je BAL in de yGov pool storten. De fees zijn gelimiteerd tot 0,15 procent voor elke transactie.

Pool 3: De Balancer pool

De pool ondersteunt stortingen in yCRV en YFI tokens om beloningen te genereren in Balancer pooltokens, genaamd BPT. Als je BPT in de yGov pool staked, krijg je YFI tokens. Aan elke pool zijn 10.000 YFI tokens toegewezen.

De eerste YFI fork

De eerste fork van YFI is YFII, ook wel DFI.Money genoemd. Het team achter de fork beschuldigde het oude team van geen eerlijke bestuursstructuur te hebben, aangezien de meeste bevoegdheden bij de oprichter zou liggen. Het uitblijven van een akkoord over het YIP-8 voorstel leidde er echter toe dat de fork beter bestuur en lanceercriteria beloofde.

De spin-off heeft de meeste aanhangers in China, terwijl het oorspronkelijke project een lieveling van het westen is.

In de eerste paar dagen van zijn bestaan domineerde YFII de DeFi nieuwsberichten, omdat het een enorme aanhang en waarde had aangetrokken. Toen de hype afnam, daalde ook de waarde van de token.

Toekomst van Yearn.Finance

Omdat het protocol zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevindt, heeft het nog een lange weg te gaan. Cronje geeft zelfs toe dat de functies van het platform binnen enkele weken ontwikkeld waren. Daarom worden ze op dit moment verfijnd en verbeterd.

Ook wordt er nog steeds informatie verstrekt over de details over het platform. DeFi enthousiastelingen, yeild farmers en liquidity miners kunnen van het platform genieten, terwijl ze wachten om te zien wat Cronje en zijn team voor hen in petto hebben.

Andre Cronje

Yearn.Finance is ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse softwaregoeroe, Andrew Cronje, met een maximum van 30.000 YFI tokens. Het aantal is sindsdien statisch gebleven. Wat een voordeel is voor veel crypto-liefhebbers, is het feit dat Cronje zelf geen munten heeft vastgehouden en dat alles op de markt is gebracht.

Het feit dat de programmeur de controle over het YFI platform volledig heeft opgegeven, is een cruciaal verkoopargument.

Deze decentralisatie van tokens heeft controlerechten gegeven aan investeerders van YFI tokens. De absolute controle zorgt ervoor dat het YFI DeFi protocol zich onderscheidt van de andere protocollen en de aandacht van investeerders trekt.

Door samen te werken met topprogrammeurs en leidinggevenden, is Cronje een gerespecteerde expert. Behalve dat hij de pionier van YFI is, heeft hij de DeFi markt van onschatbare waarde voorzien.

Cronje vertrouwt de samenwerking toe met de heer Fried, de Chief Executive Officer van FTX en Alameda Research, instellingen met een belangrijke rol in de crypto industrie.

Conclusie van deze Yearn.Finance review

De door DeFi veroorzaakte rage op het gebied van yield farming en liquidity mining heeft de behoefte voor deze markt ontwikkeld. Hoewel yield farming nog steeds wordt gebruikt voor de iets ervaren belegger, is Yearn.Finance een van de populairste yield farming platforms. Gezien het aantal scams en oplichtingen moet je altijd op je hoede zijn, zeker als je op zoek bent naar yield farming platforms. Het platform van Andre biedt een goede oplossing om dit probleem te tackelen.

Verder is het lage aantal munten van 30.000 YFI een groot pluspunt en waarschijnlijk ook de reden waarom het Bitcoin heeft ingehaald qua prijs. Ook het feit dat alle munten op de markt zijn gebracht en niet achter worden gehouden voor de ontwikkelaars is goed gevallen binnen de markt.

Houd er echter wel rekening mee dat dit soort platforms nog in zijn kinderschoenen staan en dat het enorm vatbaar is voor hacks. Een kans dat je na zo’n hack je geld terugkrijgt is zeer klein.