Wie is Craig Wright?
Craig Steven Wright is een 49-jarige Australisch zakenman (geboren oktober 1970) die sinds enkele jaren beweert dat hij de originele uitvinder is van Bitcoin en blockchain en dat hij de man is die schuilgaat achter het pseudoniem Satoshi Nakatomo. Hij kwam voor de eerste keer in het wereldnieuws in december 2015, nadat onderzoeksjournalisten in magazines als Wired en Gizmodo hadden geclaimd dat hij de befaamde uitvinder van Bitcoin kon zijn. Wired weerlegde maanden later hun eigen bewering via een disclaimer. Wright gaf op dat ogenblik geen commentaar. Hij had het waarschijnlijk te druk met een belastingonderzoek dat de Australische autoriteiten opstarten, nadat Wired had bericht over zijn plotse crypto-rijkdom.
Daarna springen we naar mei 2016 toen hij tegelijkertijd een interview gaf aan The Economist, de Wall Street Journal en de BBC waarin hij toch beweerde de befaamde heer Nakatomo te zijn. Vele mensen vroegen zich onmiddellijk af waarom hij daar zo lang mee gewacht had en waarom hij dat nu opeens wel wilde vertellen. Natuurlijk, als hij wel degelijk Nakamoto zou zijn, dan is hij de man die een hele hoop van de eerste Bitcoin gemined heeft en mag hij zichzelf dus waarschijnlijk een miljardair noemen op dit punt.
Gavin Andresen
Alhoewel sceptici twijfelden aan zijn verhaal was Gavin Andresen ervan overtuigd dat Wright wel degelijk de enige echte Satoshi Nakatomo is. Gavin Andresen was één van de originele projectontwikkelaars die onoline samenwerkte met Nakamoto aan de begindagen van Bitcoin. Hij nam in 2016, nadat het nieuws bekend werd, onmiddellijk een vlucht naar London en om Craig Wright te ontmoeten. Daarna schreef Gavin op zijn blog: I am convinced beyond a reasonable doubt: Craig Wright it Satoshi (ik ben volledig overtuigd: Craig Wright is Satoshi).
Wright probeert copyright te claimen via US Copyight Authority
In 2019 probeert Wright via de Amerikaanse autoriteiten een registratie voor copyright op de originele white paper van versie Bitcoin 0.1 te registreren, die door Satoshi Nakamoto tien jaar daarvoor is ontwikkeld. Craigh Wright beweert verder dat de ontwikkeling van Bitcoin een groepsproject was en dat hij hulp kreeg van Dave Kleiman en Hal Finney (nog iemand die een potentiële kandidaat is voor Nakatomo, maar helaas in 2014 overleden is).
Via een persbureau probeert Wright een artikel in de gezaghebbende krant Financial Times gepubliceerd te krijgen. Het artikel stelt dat de US Copyright Authority het eerste regeringsagentschap zou zijn dat Craig Wright erkent als de uitvinder van Bitcoin, de zogenaamde Satoshi Nakamoto. Helaas voor hem komt het artikel nooit voorbij de kladversie aangezien het editorial board van de krant weigert mee te werken.
De US Copyight Authority komt zelf met een persbericht waarin het stelt dat het niet hun taak is het onderzoek naar de ware toedracht achter de identiteit van Satoshi te achterhalen. Wat hun betreft is het misschien Craig Wright, misschien ook niet.
Rechtszaak met Kleiman
Ondertussen heeft hij door het overlijden van zijn vroegere zakenpartner David Kleiman, de man met wie hij (en Hal Finney) Bitcoin ontwikkeld zou hebben, een bijkomend probleem. David zijn broer, genaamd Ira Kleiman, start een gerechtelijke procedure tegen Craig Wright om zijn deel van de eerst geminede Bitcoins in handen te krijgen. Volgens geruchten op het internet is het deel van Wright en Kleiman zo maar even 7,5 miljard euro waard, dus daar kan je wel even een advocaat voor inschakelen.
Ethereum ontwikklaar Vitalik gelooft Wright niet
Wright heeft echter ook critici in de wereld van cryptocurrency. Zo verklaart Vitalik Buterin, de uitvinder van Ethereum, in 2019 dat Wright niks meer is dan een fraudeur. De Australische zakenman laat zich niet zomaar uitschelden en stapt ook naar de rechtbank. Hij dient een klacht in tegen Vitalik voor laster en eerroof.
Fans van Buterin op social media bedenken ondertussen een nieuwe bijnaam voor Craig Wright en bestempelen hem als Faketoshi.
Tulip Trust
Begin 2020 komt Wright steeds vaker in het nieuws omdat de tijd dringt om de allereerste Bitcoins in ontvangst te nemen. Volgens de theorie achter het zogeheten Tulip Trust document zou Craig op 1 januari 2020 de private keys in handen krijgen die hem toegang zouden geven tot de allereerste één miljoen geminede BTC. Volgens de huidige Bitcoin koers zijn die keys dus een slordige 7,5 miljard euro waard.
Wright wil die Bitcoin hebben om ze om te wisselen tegen geld aangezien hij gelooft dat Bitcoin SV (Satoshi’s Vision) de eigenlijke toekomstige munt is. Volgens heb moet de allereerste echte Bitcoin vervangen worden door Bitcoin SV. Indien hij die sleutels in handen krijgt zijn er grote koersveranderingen mogelijk voor zowel Bitcoin als Bitcoin SV.
De wereld houdt zijn adem in maar Wright’s advocaat, de heer Andres Rivero, kwam op 15 januari 2020 nog met het bericht dat de private keys nog steeds niet in hun handen waren. Wright heeft er ook een mening over en reageerde via zijn blog. De internationale financiële media en dan met name Bloomberg, denkt meer en meer dat Wright de bijnaam Faketoshi wel degelijk verdient.
Wright, die steeds meer geloofwaardigheid verliest hoe langer zijn zoektocht naar de private keys duurt, gaf op 17 januari 2020 in een heel lange blogpost uitleg over wat er allemaal gebeurd is sinds hij Bitcoin uitvond. Een beetje zijn eigen versie van de feiten om alle critici voor te zijn. Het is natuurlijk nog maar de vraag of iemand hem binnenkort nog geloofd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Wat is jouw mening over Craig Wright? Denk jij dat hij echt Satoshi kan zijn?
Snelle navigatie