Wie is Satoshi Nakamoto?
Wie is Satoshi Nakamoto? Dat is al heel lang zowat de hamvraag voor iedereen die ook maar iets met crypto te maken heeft. Algemeen wordt aangenomen dat Satoshi Nakamoto de alias is van de enige echte uitvinder(s) van Bitcoin. De man, vrouw of groep die in oktober 2008 het onderzoeksrapport (white paper) over de technologie achter Bitcoin, bekend als blockchain, beschreef. Titel van zijn rapport was Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.
Hij vroeg mede cypherpunks of ze wilden helpen het systeem te ontwikkelen. Op 9 januari 2009 lanceerde hijzelf de technologie en noemde het versie 0.1 van Bitcoin software. Het vervolg kennen we allemaal.
Satoshi liet veel details over zijn persoon onbeantwoord in het document en sindsdien is zijn identiteit voer voor de meest wilde speculaties. Enkele van zijn posts in het begin van de techniekontwikkeling zijn gedateerd, maar nadat hij zag dat meer en meer mensen zich voor blockchain begonnen te interesseren, verdween hij met de noorderzon.
Sinds de hoge vlucht van Bitoin en blockchain, zo rond 2014 dus, hebben verschillende onderzoeksjournalisten geprobeerd om het mysterie to ontrafelen, maar tot noch toe zonder echt succes. Google zoektrends leert ons dat de naam Satoshi Nakamoto tijdens de bullrun van Bitcoin eind 2017 miljoenen keren in de zoekmachine werd getypt.
Satoshi niet Japans maar Engelssprekend
In het begin van de journalistieke zoektocht werd aangenomen dat Satoshi niet Japans maar wel Brits of Australisch moest zijn. Sommige uitdrukkingen in het whitepaper waren namelijk typisch Engelse termen die alleen Britten of Australiërs kennen.
Satoshi had de zin Chancellor on brink of second bailout for banks in de verborgen code van de eerste Bitcoin block verborgen (een krantentitel uit de Londense krant The Times van die periode) en beschreef een probleem met betrekking tot de ontwikkeling van blockchain als bloody hard.
Beide uitdrukkingen zouden volgens kenners niet echt van een Japanner kunnen komen, maar eerder van een Engelsman, een Canadees of een Australiër. Met andere woorden enkel iemand die ook echt Engels spreek zou zulke uitspraken doen. En zo begon dus de jarenlange ongelooflijke zoektocht.
Verder heeft een Zwitserse tech enthousiast die erg actief was op het Bitcoin forum een tijdlijn gemaakt van Nakamoto’s updates in de beginjaren. De Zwitser, genaamd Stefan Thomas, kon daarmee aantonen dat Satoshi’s updates nooit gedaan werden tussen 2 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds Japanse tijd. Dit duidt op ofwel een erg raar slaappatroon, ofwel een leugen over Satoshi’s locatie.
Dorian Prentice Satoshi Nakamoto
Volgens de officiële versie zou hij op dit ogenblik een 44-jarige Japanse man zijn, geboren op 5 april 1975. Naarmate de populariteit van blockchain steeg en meer en meer genoemd werd in de wereldwijde media, concurreren journalisten van gerenommeerde bladen elkaar sindsdien met theorieën over wie Satoshi wel kon zijn.
Zo was er op 6 maart 2014 een lang artikel in Newsweek door de gerenommeerde journaliste Leah McGrath Goodman genaamd the face behind Bitcoin. McGrath Goodman was er zeker van dat de man die zij gevonden had, een 64-jarige Japanner met dubbele Amerikaanse-Japanse nationaliteit die woonde en werkte in Californië, de echte Satoshi was. Zijn naam: Dorian Prentice Satoshi Nakamoto.
Op een vraag van haar over Bitcoin antwoordt Dorian dat hij daar niks meer mee te maken heeft, andere mensen hebben dat nu overgenomen. Nadat het artikel gepubliceerd wordt, vindt Dorian Nakamoto steeds meer journalisten aan zijn deur en stelt hij dat zijn antwoord aan McGrath Goodman een vergissing was. Naderhand beweerde hij een vraag te beantwoorden over zijn werk bij Citibank.
Nadat Dorian Nakamoto moe wordt van alle media aandacht, geeft hij een ask me anything interview aan Reddit, waar hij het verhaal nogmaals ontkent. Later die dag verschijnt er voor de eerste keer in vijf jaar een bericht op het mailaccount van Satoshi Nakamoto dat stelt: Ik ben niet Dorian Nakamoto. McGrath Goodman, die een bestseller aan haar neus ziet voorbijgaan door de vele gaten in haar theorie, blijft echter volhouden dat Dorian wel de echte Satoshi is. Nadat een taalkundige aan de Aston University discrepanties vindt tussen Nakamoto’s geschriften en de gepensioneerde Dorian’s antwoorden wordt de theorie echter begraven.
Is Craig Wright Satoshi Nakamoto?
Wired, het befaamde magazine voor alles wat met tech, geeks en nerds te maken heeft, gaat zelf op onderzoek uit. In een reeks artikelen van december 2015 tot medio 2016 proberen verschillende auteurs te bewijzen dat Craig Wright, een Australische businessman en cryptographer, de enige echter Satoshi Nakamoto is.
Wired wordt in zijn onderzoek gesteund door zakenblad Gizmodo, maar verschillende tech geeks blijven ervan overtuigd dat Wright niets met Nakamoto te maken heeft. Ze claimen dat de Australiër een hoax heeft opgezet om de claim te kunnen maken. Begin 2019 besluit Wired dat ze zijn beetgenomen en plaatst disclaimers bij hun artikelen. Het hele Wright verhaal zou wel eens een hoax kunnen zijn. Zelf geplaatst door Wright om eigenaarschap over het hele Bitcoin verhaal te kunnen claimen.
Rechtzaken Craig Wright
Nadat Vitalik Buterin, de uitvinder van Ethereum, Wright openlijk een fraudeur noemt, stapt de Australiër naar de rechter en dient hij klacht in voor laster en eerroof. De uitspraak volgt wellicht binnen enkele maanden.
Wright zit inmiddels ook nog in een rechtzaak met Ira Kleiman, de broer van zijn voormalige zakenpartner David Kleiman, die overleed in 2013. Het gerucht gaat dat Kleiman en Wright voor zo’n slordige 8,3 miljard euro aan bitcoins gemined hebben sinds de ontwikkeling van de meest bekende cryptocurrency. Als Wright toegang krijgt tot dat absolute fortuin, moet hij wel de helft aan Kleiman geven. Dat probeert hij in 2020 te veranderen met alweer een rechtzaak.
Ondertussen weten we echter nog steeds niet het antwoord op de allereerste vraag: Wie is Satoshi Nakamoto?
Snelle navigatie