Wat betekent altseason?
Wij kennen natuurlijk de 4 seizoenen die met het weer te maken hebben, maar ook cryptocurrency kent een seizoen. Dit is namelijk het altseason. Het klinkt misschien als een hip festival, maar in werkelijkheid is het ook best een feestje. Wat je tijdens een altseason kunt verwachten lees je hier.
Altseason stijgingen
Altseason heeft zoals de naam al zegt te maken met altcoins. Dit zijn eigenlijk alle coins buiten Bitcoin om. Bitcoin is namelijk het origineel en alle andere digitale munten zijn een alternatief. Een altseason kan meerdere keren per jaar voorkomen en staan bekend om flinke stijgingen in waarde van diverse altcoins. Deze stijgingen vallen op omdat het binnen een vrij korte periode gebeurd en zeer snel. Tijdens dit seizoen presteert Bitcoin meestal wat minder waardoor investeerders meer geld steken in altcoins. Door deze extra vraag stijgt de waarde van verschillende altcoins weer waardoor je een soort domino-effect krijgt. Het geld dat in Bitcoin zat vloeit eigenlijk naar de altcoins en je ziet de Bitcoin dominantie dalen.
- Altseason 2017/2018: Dit is een van de eerste en bekendste altseasons. Tijdens deze periode steeg Ethereum bijvoorbeeld van onder de 50 dollar naar een top van bijna $1500.
- Altseason 2021: Tijdens deze periode zaten veel meer mensen in de cryptomarkt en hadden altcoins meer naamsbekendheid. Tientallen altcoins stegen met honderden procenten. Zo steeg Ethereum naar $4800, Cardano naar bijna $3 en BNB naar bijna $700.
Speculeren op nieuws
Een altseason ontstaat meestal uit het niets. Dat is natuurlijk niet zo gek want de waarde van een cryptomunt kan door verschillende factoren beïnvloed worden. Speculanten willen natuurlijk hun geld investeren in een coin nog voor de grote stijging in waarde begint. Op die manier kun je het meeste winst maken. Dit is echter heel moeilijk, omdat je nooit weet wat een waarde zal doen. Veel speculanten houden dan ook al het nieuws goed in de gaten. Als er positief nieuws is over een altcoin zullen ze sneller geneigd zijn om hun geld op die coin in te zetten. Wanneer er veel wordt geïnvesteerd in een coin zal de vraag stijgen en dus ook de waarde. Dit trekt dan weer de aandacht van andere investeerders die ook mee willen profiteren van de stijging. Zo zie je dus dat veel nieuws en geruchten kunnen zorgen voor een piek in de waarde van verschillende coins.
Het domino-effect heeft niet alleen effect op een altcoin, maar op meerdere altcoins. Een altseason is een korte periode van meestal een paar maanden waarin altcoins een hoge waarde hebben. Zaak is om je altcoins weer te verkopen voor het altseason voorbij is. We zien namelijk vaak dat de waarde net zo snel weer kan dalen als dat hij gestegen is.
Voorbeeld van een altseason op 16 december 2017. Je ziet duidelijk dat Bitcoin slechter presteert dan alle andere altcoins. Hierdoor moet BTC waarde en dominantie inleveren en verschuift het vermogen naar de altcoins.
Snelle navigatie