Wat betekent een soft fork?
Hard fork, soft fork. Soms lijkt cryptocurrency meer op bestek dan digitale munten. Dit komt omdat hard en soft forks vaak veel aandacht krijgen in het nieuws. Bij een soft fork wordt de blockchain van een cryptocurrency net zoals bij een hard fork bijgewerkt. Dit komt vaak door een update op de blockchain of een meningsverschil tussen de gebruikers/eigenaren. Wat nu precies een soft fork is leggen we je hier uit. Vergeet in onze kennisbank ook niet te lezen wat een hard fork is.
Soft fork is een update op de blockchain
Bij een fork wordt de blockchain geüpdatet en wordt er een wijziging gemaakt in het blockchainprotocol. Het protocol bestaat uit een set van regels die door de ontwikkelaars zijn vastgesteld. Als er een wijziging aan deze regels gemaakt moet worden dan moet er een fork (update) plaatsvinden. Het is afhankelijk van de wijziging of dit een soft fork of een hard fork wordt.
Als de bestaande code strenger wordt gemaakt dan past het binnen een soft fork, als de code versoepeld moet worden dan wordt het een hard fork. Voorbeeld voor een soft fork is wanneer de blokgrootte van Bitcoin wordt aangepast van 1MB naar 500KB. Het past binnen de 1MB, en de regel wordt enkel strenger gemaakt.
Verschil tussen een hard fork en een soft fork
Het verschil tussen een soft fork en een hard fork is dat bij een soft fork de set van regels in het blockchainprotocol strenger wordt gemaakt, en bij een hard fork wordt versoepeld. Ook vindt er bij een soft fork geen splitsing van de blockchain plaats, terwijl dat bij een hard fork wel het geval is. Als iedereen het eens is met een soft fork dan kan dat in principe eenvoudig doorgevoerd worden. Bij een hard fork ontstaat er een volledig nieuwe blockchain welke geaccepteerd dient te worden. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van 2 blockchains, in andere gevallen wordt alleen de nieuwe blockchain gebruikt.
Snelle navigatie