Wat betekent Proof of Work?
Bitcoin en vele andere cryptocurrency staan er natuurlijk bekend om hun decentrale systeem. Er is dus geen bank of andere instantie die controles uitvoert op transacties. Toch moeten er natuurlijk controles worden uitgevoegd op transacties. Bij Bitcoin doen de miners dat zelf door het blockchain systeem. De blockchain is voor iedereen toegankelijk en fungeert als een groot register waar alle transacties in staan die ooit met Bitcoin zijn gemaakt. Doordat verschillende gebruikers een kopie van dit register hebben, kunnen de verschillende kopieën met elkaar vergeleken worden om te zien of alles wel in orde is en er geen afwijkingen in te vinden zijn. Elke 10 minuten wordt er een nieuw blok toegevoegd aan de blockchain door cryptocurrency miners. Meer over blockchain en miners kun je lezen op onze website. Het minen van Bitcoin is een zwaar proces waar veel rekenkracht bij nodig is. Bewijzen dat je genoeg rekenkracht in huis hebt is het Proof of Work (PoW) protocol.
Het Proof of Work netwerkprotocol
Een netwerkprotocol is een set regels waarmee overeenstemming bereikt moet worden als het om de blockchain gaat. De blockchain is een enorm belangrijk systeem bij veel cryptocurrency. Het is de enige vorm van controle die het systeem heeft. Het is dan ook zaak dat alles op de blockchain goed verloopt zonder enige fouten. Om een nieuw blok op de blockchain te kunnen zetten is dan ook veel rekenkracht nodig. Het is niet alleen het bundelen van transacties in een blok, maar er moet ook een moeilijke wiskundige som worden opgelost. Dit zijn sommen die alleen opgelost kunnen worden door de sterkste computers en servers. Door deze wiskundige rekensommen bewijst een gebruiker dat zijn of haar computer krachtig genoeg is om alle gegevens correct te verwerken. Proof of Work dus. Het netwerk werkt alleen als er genoeg rekenkracht aanwezig is en dat moeten de gebruikers bewijzen.
Het bewijzen dat je genoeg rekenkracht in huis hebt, doe je niet zomaar met je huis tuin en keuken laptop. Miners hebben vaak grote computers en servers die zijn volgestopt met de beste hardware. Een flinke investering dus, maar wanneer een miner de eerste is die een blok kan toevoegen aan de blockchain, krijgt de gebruiker een beloning in de vorm van nieuwe cryptocurrency.
Bescherming tegen hackers
Naast dat het Proof of Work principe zorgt voor een betrouwbaar systeem zorgt het er ook voor dat indringers buiten de deur worden gehouden. Hacks worden namelijk razendsnel opgemerkt door miners. Wanneer een blok op de blockchain frauduleus is, zal deze meteen verwijderd worden en opnieuw gevalideerd. Door het Proof of Work principe is een systeem van bijvoorbeeld Bitcoin niet gevoelig voor hacks. Doordat de blockchain op zo veel verschillende plaatsen is opgeslagen moet een hacker meer dan de helft van alle kopieën vervangen door een frauduleuze versie. Er bestaat geen computer met genoeg power (rekenkracht) om dit voor elkaar te krijgen.
Bitcoin was de eerste cryptocurrency en staat bekend om het zijn van een open source project. Je bent dus vrij om de code achter de munt aan te passen en om deze code bijvoorbeeld te gebruiken voor een eigen project. Dit is dan ook veel gebeurd en hierdoor hebben we al meer dan 100 verschillende altcoins. Deze nieuwe cryptocurrency zien verbeterpunten te opzichte van het origineel en voeren deze verbeteringen door in hun eigen systeem. Zo is er ook een alternatief bedacht op Proof of Work namelijk Proof of Stake. Ook over dit principe lees je meer op onze website.
Snelle navigatie