Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Bitcoin
  3. Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin?

Wanneer je mensen het hoort hebben over cryptocurrency of als cryptocurrency weer eens in het nieuws is, is de kans groot dat het over Bitcoin gaat. Voor veel mensen betekenen Bitcoin en cryptocurrency dan ook hetzelfde. Bitcoin is een cryptocurrency, maar er bestaan veel meer digitale munten, de zogeheten altcoins. Toch is Bitcoin de meest bekende omdat het de eerste cryptocurrency was die op de markt kwam. De munt zorgde voor een revolutie binnen de economie en is tegenwoordig nog steeds erg in trek. Misschien wil je in de toekomst wel Bitcoin kopen en weet je nog niet helemaal wat Bitcoin precies is en hoe het werkt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten en wat Bitcoin is.

Het ontstaan van Bitcoin

Wat is Bitcoin?Bitcoin werd op 3 januari 2009 om 19:15 Nederlandse tijd gelanceerd. De maker van de bitcoin is Satoshi Nakamoto. Wie deze persoon is weten we tot op de dag van vandaag niet. Veel mensen denken dat de pseudoniem staat voor een groep ontwikkelaars, maar er zijn ook al genoeg personen geweest die geclaimd hebben Satoshi Nakamoto te zijn. Wie de bedenker van de Bitcoin is, zal dus nog wel even geheim blijven.

Bitcoin werd met een duidelijk doel ontworpen namelijk het creëren van een gedecentraliseerd betaalmiddel. Gedecentraliseerd wil zeggen dat er geen centrale bank of andere instantie een rol speelt binnen het netwerk. Vooral in de aanloopt naar de lancering van Bitcoin was dit een belangrijk punt. Door de banken crisis voor 2009 daalde het vertrouwen in banken tot een dieptepunt en werd er door ontwikkelaars gezocht naar een alternatief. Dat werd dus de Bitcoin.

Op de afbeelding rechts zie je goed hoe bij een gecentraliseerd systeem er 1 machthebber is. Bij een gedecentraliseerd systeem kan iedereen meewerken aan het netwerk.

YouTube video

Is Bitcoin een betaalmiddel net zoals de euro?

Voor veel mensen klinkt Bitcoin vrij ingewikkeld en zien ze het meer als investering dan een daadwerkelijke valuta. Toch is Bitcoin gewoon een betaalmiddel waar je mee kunt betalen net zoals de euro’s die we elke dag gebruiken. Je zult nog niet bij de supermarkt je boodschappen kunnen afrekenen in Bitcoin, maar je kunt bijvoorbeeld al wel Bitcoin naar elkaar overmaken. Er zijn zelfs al een aantal webshops waar ze Bitcoin accepteren. Op Thuisbezorgd.nl kun je bijvoorbeeld gewoon een pizza kopen met Bitcoin.

Je kunt dus geld overmaken en betalen met Bitcoin, maar waar zijn die digitale munten dan? Je kunt niet zomaar wat Bitcoin uit je portemonnee trekken. Toch bewaar je al je Bitcoin wel in een portemonnee, maar geen fysieke. Wanneer je Bitcoin bezit heb je een wallet nodig. Dit is een digitale portemonnee waar je je Bitcoin in bewaart. Deze wallet staat vaak ergens online, maar kan ook een app zijn of een speciale USB-stick (hardware wallet). Vanuit deze wallet kun je geld overmaken naar andere wallets. Het overmaken van Bitcoin gaat eigenlijk zoals je gewend bent binnen de app van je huidige bank. In plaats van dat je een ander rekeningnummer invult, vul je het adres van een andere wallet in. Dit is een voorbeeld van zo’n adres: 1D8ho3GBqYGAxMv3c9cm85cQL4FmrPis6G en hier kan je het adres inzien. Net als alle andere Bitcoin adressen.

Geen centrale bank, maar wel zeer betrouwbare controles

Geen centrale bank betekent ook dat er geen controles op transacties worden uitgevoerd door een centrale instantie. De controles binnen het Bitcoin netwerk worden door de gebruikers zelf gedaan. Om deze controles uit te voeren werd het blockchain systeem bedacht. Blockchain is onlosmakelijk verbonden met Bitcoin. Naast de revolutionaire munt trok ook het blockchain systeem veel aandacht naar zich toe.

Alle transacties die worden gedaan met Bitcoin worden opgeslagen op de blockchain. De blockchain kun je dan ook zien als een groot register. Iedereen kan dit register raadplegen, waardoor het Bitcoin systeem zeer transparant is. Bitcoin is dus niet anoniem, maar pseudo-anoniem. Als je weet wie er achter een adres zit dan kan je alle transacties inzien.

Om de 10 minuten worden alle transacties gebundeld tot een blok en toegevoegd aan de blockchain. Zoals de naam dus al zegt, is het een lange ketting van blokken. Omdat iedereen de blockchain kan raadplegen, kunnen de gebruikers onderling de kopieën van de blockchain vergelijken. Als alles overeen komt kloppen alle transacties, maar wanneer er een verschil in zit is er iets mis. Het is dus een simpel maar zeer doeltreffend systeem om bijvoorbeeld frauduleuze transacties te ontdekken.

De blockchain draagt ook bij aan de veiligheid van het systeem. Als je meer wilt weten over het blockchain systeem, vind je op onze website een uitgebreide uitleg over blockchain. Zo kun je bijvoorbeeld lezen dat de blockchain niet alleen geschikt is voor cryptocurrency, maar ook voor veel meer zaken.

Waarom Bitcoin moeilijk te begrijpen is voor mensen?

Het probleem ligt vooral in het feit dat mensen niet zo goed hoe geld in het algemeen werkt. Geld is een systeem dat gebruikt wordt om kapitaal te ruilen. Veel mensen knappen af op het digitale aspect van Bitcoin en vinden het niet fijn dat het enkel uit enen en nullen bestaat. Maar dat is eigenlijk precies wat geld is, informatie. Geld is een middel om op een geloofwaardige wijze informatie te verschaffen over een goed dat nog niet is ontvangen.

Geld kan vergeleken worden met een grootboek met fiat valuta’s zoals de dollar of euro. Het grootboek wordt centraal aangestuurd en dat geeft de eigenaar van het grootboek macht. Het verleden laat ons zien dat de macht vaak genoeg wordt misbruikt. Bij Bitcoin is het grootboek decentraal, niemand heeft controle over het netwerk. Dit betekent dat geen individu of entiteit invloed kan hebben op het grootboek. Niemand kan inflatie creëren, accounts blokkeren of transacties stoppen.

Een vorm van decentraal geld is goud. Niemand kan extra goud creëren en het wordt verdeeld doordat goud in kleine stukken wordt opgedeeld. Goud is alleen moeilijk te verspreiden, zeker in grote hoeveelheden. Het is niet alleen te zwaar, maar ook nog eens gevaarlijk. Hierdoor is goud niet geschikt voor wereldwijde transacties.

Dit is precies waarom Bitcoin belangrijk en revolutionair is. Het is de eerste digitale valuta die zowel digitaal als decentraal is. Het is makkelijker te verplaatsen dan goud en we weten zeker dat er maximaal 21 miljoen BTC in omloop kunnen zijn. Theoretisch is het mogelijk dat er grote hoeveelheden aan goud in het universum verspreid is. Bitcoin kijkt niet naar grenzen en is een stuk efficiënter dan traditioneel bankieren. Dit is de reden waarom mensen enthousiast zijn over Bitcoin, het heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in geld.

Investeren in Bitcoin

We hebben het al gehad over Bitcoin als betaalmiddel. Bitcoin wil dat ook graag zijn. Een toekomst zonder tussenkomst van banken is voor Bitcoin het doel. Toch gebruiken veel mensen de Bitcoin niet als betaalmiddel, maar als investering. Doordat er vraag en aanbod rond Bitcoin is, heeft de digitale munt waarde. Dit zijn dan ook de bedragen die je telkens op het nieuws hoort. De ene dag is Bitcoin zoveel euro waard, de andere dag is dat weer een stuk hoger of lager. Bitcoin is schaars en heeft een maximaal aantal van 21 miljoen Bitcoin. Momenteel zijn er bijna 18 miljoen Bitcoin in circulatie en wordt verwacht dat de laatst rond het jaar 2140 gemined wordt. Van alle Bitcoin in circulatie zijn ongeveer 4 tot 5 miljoen BTC verloren gegaan. Dit kan komen doordat de private keys zijn kwijtgeraakt, de wallet kwijt is, men het wachtwoord vergeten is of dat BTC naar een verkeerde wallet is overgemaakt.

Er komen nieuwe Bitcoin op de markt door cryptocurrency mining

Nieuwe Bitcoins ontstaan door cryptocurrency mining. Als een gebruiker een blok op de blockchain toevoegt, krijgt hij of zij daarvoor een beloning in de vorm van nieuwe Bitcoins. Dit klinkt vrij simpel, maar het toevoegen van een blok kost veel rekenkracht van een computer. Miners investeren dan ook veel geld in het upgraden van hun computers. Met een simpele laptop gaat het je dus niet lukken. Als je precies wilt weten hoe het minen van Bitcoin werkt, kun je dat ook op onze website lezen. Op dit moment komen er nog dagelijks nieuwe Bitcoin bij, maar als er straks geen nieuwe Bitcoin meer worden gemaakt, zal de vraag enorm stijgen en zal de waarde hoger worden.

Inspelen op deze vraag kun je doen door Bitcoin te kopen. Via verschillende brokers kun je euro’s omwisselen tegen Bitcoin. Deze Bitcoin kun je korte of langere tijd bewaren om vervolgens weer te verkopen. Hopelijk tegen een hogere prijs natuurlijk. Op onze Bitcoin kopen pagina vind je alle Bitcoin aanbieders waar je met iDEAL Bitcoin kan kopen. Bij Bitcoin als betaalmiddel hadden we het al even over met Bitcoin betalen op Thuisbezorgd.nl. In 2013 werd de eerste Bitcoin transactie gedaan voor bitterballen en kipnuggets. Deze kostte toen 0.079 BTC en stonden in 2013 gelijk aan 13,50 euro. 4 jaar later was datzelfde bedrag in Bitcoin ongeveer 900 euro waard. Dure bitterballen dus. Investeren is nooit zonder risico. Lees je dus goed in en vergelijk verschillende brokers. We raden je dan ook zeker aan om de verschillende reviews te lezen op onze site.

Is Bitcoin anoniem?

Bitcoin biedt sterke anonimiteit, maar de transacties zijn volledig inzichtelijk voor iedereen. Je hoeft voor een transactie de ontvanger niet te kennen en geen naam op te geven, zoals bij een bankoverschrijving. In dat opzicht kan je anoniem Bitcoin overmaken naar een willekeurig bitcoinadres zonder te weten wie er achter dat adres zit. De transactie zelf is volledig openbaar en inzichtelijk voor iedereen. Iedere transactie wordt geregistreerd en je kunt alle transacties inzien als je het bitcoinadres hebt.

Het is mogelijk om veel verschillende adressen te gebruiken en nooit een transactie te verrichten met dezelfde wallet, maar dan is alsnog het spoor volledig te volgen naar bijvoorbeeld de eerste transactie. Bitcoin is wel anoniem te gebruiken als je dit slim aanpakt en Bitcoins hebt verkregen op een niet herleidbare manier. Bekijk hier methodes hoe je anoniem Bitcoin koopt en verstuurt.

Als je nu Bitcoins wilt kopen dan gaat dat vaak via een broker of een exchange waar je jezelf moet valideren en verifiëren. Hierdoor zijn de transacties vanaf de broker of exchange altijd te herleiden naar jouw opgegeven gegevens. Deze instanties loggen niet alleen je gegevens, maar ook je IP-adres en andere technische zaken. Denk dus niet dat je anoniem bent als je Bitcoins verstuurt.

Hoe wordt de Bitcoin prijs bepaald?

De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod van de Bitcoin. Als meer mensen gedesinteresseerd zijn in Bitcoin kopen en weinig mensen willen verkopen dan stijgt de vraag en zal het aanbod verminderen. Als veel mensen besluiten om al hun Bitcoin te verkopen dan stijgt het aanbod op de markt en daalt de vraag. De prijs wordt dus bepaald door Bitcoin geïnteresseerden en Bitcoin bezitters en is gebaseerd op handel.

Als de prijs sterk stijgt dan zijn er meer mensen geneigd om bij te kopen, omdat zij ervan uitgaan dat er winst gemaakt zal worden. Door dit fenomeen zal de waarde nog sterker toenemen en dat zien we vaak gebeuren. In tegenstelling tot dit voorbeeld kunnen, bij een sterke daling, veel mensen bang worden dat ze teveel geld verliezen en besluiten zij om hun Bitcoins te verkopen. Dit zorgt voor een nog sterkere daling en wordt panic selling genoemd.

Tegenwoordig wordt er steeds meer automatisch gehandeld met trading bots. Deze bots zorgen ervoor dat de prijs sneller stijgt of daalt, omdat er automatisch gekocht of verkocht wordt bij een prijsactie.

Vraag en aanbod veroorzaakt dan ook de sterke pieken en dalen, maar gelukkig is de Bitcoin nooit zo hard gecrasht dat deze geen waarde meer heeft. Hoe populairder BTC wordt des te meer mensen ermee in aanraking komen en des te waardevoller het kan worden.

1 Comment

  1. Yvonne
    25 oktober 2020 @ 08:50

    Goed en duidelijk uitgelegd, prima verhaal heb er veel aangehad!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *