Wat is een gedecentraliseerde exchange?
Een gedecentraliseerde exchange (DEX) is niet hetzelfde als een normale cryptobeurs. Ze onderscheiden zich namelijk doordat ze op blockchains gerund worden. Je kunt dus als gebruiker direct contact maken met een andere gebruiker. Je hebt dus geen tussenpartij meer nodig om jouw transacties te faciliteren.
Dat klinkt allemaal reuzemooi, maar gedecentraliseerde exchanges hebben niet alleen voordelen. In dit artikel gaan we hier nader op in. We beginnen met uit te leggen hoe een ‘normale’ cryptocurrency exchange precies werkt.
Hoe werkt een normale crypto exchange?
Het hele idee achter cryptomunten is dat je als gebruiker niet meer afhankelijk bent van autoriteiten als banken of overheidsinstanties. Op de blockchain kan namelijk niemand zien wie welke transactie heeft uitgevoerd. Voor veel investeerders is het feit dat je op een anonieme manier zaken kunt doen een grote reden om in crypto’s te handelen. Een normale crypto exchange gooit echter op een bepaalde manier roet in het eten.
Bij een ‘normale’ cryptobeurs moet je namelijk vaak fiat geld overmaken naar je wallet. Dan heb je dus de hulp nodig van je bank, een betaalsysteem en soms ook de overheid voor het autoriseren en beveiligen van je transactie. De meeste cryptobeurzen vragen daarnaast ook om gebruikersverificatie voor je van hun diensten gebruik kunt maken (zogenaamde KYC procedures). Dit wordt hun verplicht door de overheid om op die manier bijvoorbeeld belastingfraude en de witwas van zwart geld tegen te gaan.
Hoewel je dus enigszins anoniem kunt opereren in de cryptowereld, komen er bij het handelen op een normale cryptobeurs toch nog derde partijen aan te pas.
Hoe werkt dan een gedecentraliseerde exchange (DEX)?
Een gedecentraliseerde cryptobeurs werkt op een fundamenteel andere wijze. Ze nemen in feit een stapje terug en stellen gebruikers in staat op een op een transacties met elkaar uit te voeren. Er wordt dus geen fiat geld of cryptogeld naar de desbetreffende DEX gestuurd. De DEX faciliteert alleen de transactie tussen twee gebruikers. Je betaalt dus rechtstreeks vanuit je eigen wallet degene met wie je aan het handelen bent.
Net zoals op een normale cryptobeurs gebruikelijk is, heb je ook bij een gedecentraliseerde exchange een ‘maker’ en een ‘taker’. De maker is de persoon die aanbiedt om een asset te kopen of te verkopen. De taker is degene die deze asset vervolgens koopt.
Gedecentraliseerde exchanges vallen onder de noemer ‘Dapp’. Dapp is een afkorting voor ‘decentralized application’ en is een onderdeel van de technologische ontwikkeling die op het Ethereum netwerk plaatsvindt. Ethereum is de blockchain waar tegenwoordig (moment van schrijven) de meeste nieuwe crypto technologie vandaan komt. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook smart contracts bedacht.
Zijn er ook nadelen van gedecentraliseerde exchanges?
Hoewel DEX’en een ideaal hulpmiddel zijn om ervoor te zorgen dat de identiteit van crypto handelaren beschermd blijft, kennen dit soort platformen ook enkele nadelen.
- Een trager functionerende blockchain: Aangezien veel investeerders er inmiddels voor kiezen te handelen op DEX’en, moeten de platformen vele duizenden transacties per seconde verwerken. Bij een normale cryptobeurs kun je de prijs van je order veranderen wanneer je wilt. Dit heb je ook nodig, want de marktwaarde verandert constant. Bij een DEX gaat dit een stuk moeilijker, omdat ze dus trager werken.
- Vooral interessant voor de geavanceerde handelaar: Een DEX is een stuk moeilijker te gebruiken dan een normale crypto exchange. Zo moet je bijvoorbeeld een speciale crypto wallet aanmaken (bijv. Trustwallet of MetaMask). Ook moet je via allerlei omwegen je geld heen en weer sturen voor je daadwerkelijk een transactie kunt uitvoeren op de DEX. Voor beginnende traders is dit vaak wat onoverzichtelijk en zelfs ervaren handelaren hebben hier nog wel moeite mee.
Is het slim om gebruik te maken van een gedecentraliseerde exchange?
DEX’en worden wel gezien als de ‘next step’ in de cryptorevolutie. Er zijn zelfs al ontwikkelingen gaande om dit soort platformen ook op te richten voor normale aandelen. Er zijn veel argumenten voor gedecentraliseerde exchanges te noemen. Zo heb je bijvoorbeeld Uniswap wat een zogenaamd open source project is. Dit wil zeggen dat je als gebruiker eigenaar van de UNI token bent, en ook zeggenschap hebt over hoe het project gerund wordt. Dit zijn sympathieke aspecten van deze nieuwe technologie.
We moeten er wel bij zeggen dat DEX’en nog enigszins in de kinderschoenen staan. Als je nog een beginneling bent en zonder veel gedoe in crypto’s wilt handelen, kun je beter eerst bij een normale crypto exchange starten.
Voorbeelden van DEX’en: Uniswap, 1Inch en PancakeSwap.
Snelle navigatie