Wat is een market maker of market taker?
Wanneer je nieuw bent in cryptocurrency handel dan ben je waarschijnlijk zonder het te weten een market maker of een market taker geweest. Dit geldt zowel voor kopers als voor verkopers. Laten we eerst eens kijken naar de liquiditeit en de belangrijkste soorten orders bij een cryptocurrency exchange, voordat we een market maker of market taker definiëren.
Wat is liquiditeit?
In de cryptocurrency wereld verwijst liquiditeit naar het gemak van het ruilen van de ene crypto tegen de andere, of de ene crypto tegen het fiat equivalent ervan. Een asset met een hoge liquiditeit betekent dat koop- en verkooporders sneller worden uitgevoerd dan een asset met een lage liquiditeit. Ook is de spread een stuk lager wanneer de liquiditeit hoog is.
Bekendste ordertypes
De belangrijkste ordertypes op de meeste beurzen zijn marktorders en limietorders. Bij een marktorder wordt het koop/verkoopverzoek voldaan tegen de huidige marktprijs of de gemiddelde marktprijs. Bij een limietorder daarentegen bepaal je zelf de koop/verkoopprijs.
Een ander belangrijk verschil tussen deze twee soorten orders is dat een marktorder niet wordt opgenomen in het orderboek van de beurs, omdat deze direct wordt uitgevoerd. En een limietorder wordt in het orderboek geplaatst en wacht om te worden gevuld.
Wat is een market maker of market taker?
Een market maker is een trader die een limietorder plaatst, terwijl een taker een trader is die een marktorder plaatst. Simpel gezegd: een market maker maakt het orderboek en een market taker neemt van een orderboek.
Wanneer het gaat om het betalen van trading fees worden market makers en takers verschillend behandeld, gezien hun rol in het draaiende houden van de beurs. Een beurs wil immers een gevuld orderboek.
Market takers worden vaak hoger belast in handelskosten, omdat ze liquiditeit gebruiken en orders van het orderboek weghalen. Market makers worden beloond met korting, omdat ze bijdragen aan de liquiditeit van de exchange en dus het orderboek creëren. Vergelijk een exchange met een winkel, waarbij makers de leveranciers zijn en takers de shoppers. De leveranciers betalen minder voor het plaatsen van artikelen in het schap, terwijl de makers meer moeten betalen voor het pakken van artikelen uit het schap.
Negatieve maker fees
Hoewel de tarieven verschillen tussen beurzen, blijft het beloningssysteem voor makers en takers bestaan. Zo zijn bij Binance de in rekening gebrachte maker/taker kosten afhankelijk van het 30-daagse handelsvolume en het handelsniveau (VIP 0 tot VIP 9). Traders met een 30-dagen handelsvolume groter dan of gelijk aan 150.000 Bitcoins (BTC) worden belast met 0.02% en 0.04% makers- en takerkosten.
Sommige beurzen stellen market makers vrij van het betalen van kosten, waardoor er meer activiteit en liquiditeit wordt gecreëerd. Andere beurzen, zoals Phemex, geven zelfs geld terug aan de market maker voor het creëren van het orderboek (een negatieve fee, de trader krijgt geld voor het aanmaken van het boek).
Voordelen van market makers en takers
Door de volatiliteit van de cryptocurrency koersen helpen de makers en de takers om de koersen op een beurs onder controle te houden. Dit model voorkomt dat takers de liquiditeit uitputten en dat makers orders plaatsen die nooit worden gevuld. Ook draagt het maker-taker model bij aan een stabiele prijs van de cryptocurrency.
Samengevat is het maker-taker model noodzakelijk om de cryptocurrency te beschermen tegen manipulatie of tegen het invloed van grote orders. Het model zorgt er ook voor dat er liquiditeit is, wat de transactietijd verbetert. Makers betalen minder terwijl takers meer betalen voor de snelle afhandeling van hun orders.
Snelle navigatie