Wat is een spread bij crypto?
Bij cryptohandel is het zo dat je vaak (om maar niet te zeggen altijd) rekening moet houden met bepaalde kosten. Bovendien is het ook nog eens zo dat je kan worden geconfronteerd met een zogenaamde spread. Dit is het verschil in prijs dat optreedt tussen de prijs die jij voor je ziet en de daadwerkelijke koers waartegen je een bepaalde cryptomunt gaat kopen.
In het bijzonder wanneer je ervoor kiest om bij een broker een order te plaatsen zal je hier rekening mee moeten houden. Dit omdat het plaatsen van een zogenaamde limit order dan veelal niet mogelijk is.
Hoe dan ook, wil jij graag te weten komen wat de spread precies is en waarom je er bij crypto rekening mee dient te houden? Dan moet je zeker en vast even snel verder lezen!
Wat is de spread bij crypto?
Bij crypto (en andere belegginsplatforms) is het zo dat je vaak geconfronteerd zal worden met een bepaalde spread. Het gaat hierbij om een specifiek percentage dat de uiteindelijke aankoopkoers kan verschillen ten opzichte van de koers die je bij het plaatsen van je order voor je ziet. Dat is het gevolg van het feit dat de koersen van (in het bijzonder) cryptomunten doorgaans behoorlijk volatiel zijn. Het is dan ook best mogelijk dat ze binnen bijvoorbeeld slechts een minuut tijd een niet onaanzienlijk verschil laten zien. Dat verschil wil de broker of de exchange natuurlijk ingedekt zien worden. Het kan ook zo zijn dat de munt waarin je investeert een erg klein orderboek heeft en dus weinig liquiditeit. Het is omwille van deze redenen dat er sprake kan zijn van een zogenaamde spread.
De spread varieert dus net als de koersen aanzienlijk. Omwille van deze reden kan het belangrijk zijn om je order op een zo optimaal mogelijke wijze te timen. Bedraagt de spread op een bepaald ogenblik drie of vier procent? Dan spreekt het voor zich dat je er even goed over na moet denken of deze aangepaste koers het voor jou nog altijd interessant maakt om te investeren of niet. Dit is namelijk toch reeds een behoorlijk verschil ten opzichte van de oorspronkelijke koers die je voor ogen had.
Let op, de spread wordt bij niet alle brokers specifiek aangegeven. Dat feit dat ze niet wordt aangegeven betekent echter niet dat ze er niet is. Hou hier dus zeker rekening mee.
Is het mogelijk om de spread te ontlopen?
De spread brengt dus eigenlijk een ietwat onzekere factor met zich mee. Om deze factor uit te kunnen sluiten is er één bepaalde handeling die je kan uitvoeren. Je kan er namelijk in de praktijk voor kiezen om een zogenaamde limit order in te zetten. Dit type order verschilt ten opzichte van de market order omdat ze slechts kan worden uitgevoerd wanneer er een specifieke koers wordt behaald. Wordt de aangegeven koers niet aangetikt? Dan blijft de order dus met andere woorden open staan tot op het ogenblik dat dit wel gebeurt. Hier kan een behoorlijke tijd overheen gaan.
- Bij Bitvavo zijn de spreads inzichtelijk gemaakt en kan je limitorders inschieten.
Het feit dat je alleen een spread kan voorkomen door gebruik te maken van een limit order zorgt er uiteraard voor dat je er goed aan doet om even goed de mogelijkheden te bekijken waar je op kan rekenen bij verschillende partijen. Voor de doorsnee broker geldt bijvoorbeeld dat je niet over een exchange platform beschikt. Dit heeft in de praktijk als gevolg dat er eigenlijk automatisch gebruik wordt gemaakt van een market order. Dit gezegd hebbende zijn er ook uitzonderingen op deze regel. De Nederlandse broker Bitvavo biedt haar gebruikers bijvoorbeeld zowel de mogelijkheid om gebruik te maken van een broker gedeelte als een exchange gedeelte. Via het geavanceerde exchange gedeelte kan je eenvoudig een limitorder plaatsen.
Hoe belangrijk is de impact van de spread precies?
Zoals hier op deze pagina reeds aangegeven is de spread een onzekere factor. Ondanks het feit dat niet elke partij ervoor kiest om de spread duidelijk aan te geven is ze er wel. Je doet er dan ook goed aan om hier rekening mee te houden. De spreadkosten worden namelijk bovenop de handelskosten gerekend. Wil je geen rekening hoeven houden met het bestaan van een spread? Dan zal je zoals reeds vermeld moeten kiezen voor het doorgeven van limit orders. Hiervoor ben je dan in het merendeel van de gevallen wel aangewezen op een exchange.
Ondanks het feit dat de spread uiteraard een factor is waar je aandacht aan zal willen besteden moet het tegelijkertijd gezegd dat de impact over de langere termijn niet per se erg groot hoeft te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld instapt in een cryptomunt als Bitcoin door middel van de dollar-cost-average methode zal de spread uiteindelijk slechts een klein stukje van je rendement wegnemen. Toch, heb je de mogelijkheid en voldoende kennis om een limit order in te zetten? Dan spreekt het voor zich dat deze optie je altijd de meeste zekerheid en misschien ook wel rendement oplevert.
Daarnaast geldt hoe groter de exchange (dus hoe meer er verhandeld op wordt), hoe hoger de liquiditeit. Dit zorgt weer voor een lagere spread.
Snelle navigatie