Wat is Technische Analyse (TA) bij crypto?
Handelaren en investeerders in de cryptomarkt proberen te analyseren wat de markt waarschijnlijk zal gaan doen. Op basis van deze analyse nemen zij beslissingen zoals het openen of sluiten van een bepaalde positie. Om zulke beslissingen te kunnen nemen, hebben ze iets nodig waarop ze kunnen vertrouwen. Dit is het uitvoeren van een analyse om een idee te krijgen van wat de markt waarschijnlijk gaat doen.
Een van de manieren waarop ze deze “zekerheid” krijgen, is door middel van een proces dat technische analyse (TA) wordt genoemd. Nu heb je deze term misschien vaak gehoord, maar vraag je je af wat het betekent. Dit artikel probeert uit te leggen wat TA is, de relevantie ervan bij zowel beleggen als handelen in cryptocurrencies.
Wat is technische analyse (TA)?
Simpel gezegd, technische analyse (TA) is de analyse van een asset met behulp van technische indicatoren. Het is een manier om naar een grafiek/marktpaar te kijken met behulp van speciaal ontworpen tools die indicatoren worden genoemd. Met behulp van deze tools schatten investeerders en handelaren kansen in om in een asset te investeren of te handelen. Technische analyse is meestal gebaseerd op historische gegevens van een asset, zoals prijs, volume enz. Patronen kunnen worden gebruikt om te voorspellen wat er waarschijnlijk zal gebeuren, maar je zal het nooit zeker weten.
Technische analyse wordt gebruikt voor assets, valuta of aandelen en kan zeer nuttig zijn om handelaren en investeerders te helpen bij het nemen van beslissingen. Dit moet niet worden verward met een fundamentele analyse die berust op de huidige situatie van een asset. Factoren zoals prestaties van het team, recente ontwikkelingen enz. worden gebruikt bij een fundamentele analyse in plaats van grafiekdata.
Hoe een technische analyse wordt uitgevoerd
Nu we weten wat technische analyse is, is de volgende vraag: hoe voer je een TA uit? Technische analyse wordt gedaan met behulp van gegevens van een asset, zoals eerder vermeld. Het maakt gebruik van een reeks technische indicatoren, die het meest geschikt zijn voor verschillende scenario’s tijdens de analyse. Deze indicatoren worden meestal in combinatie met een of twee andere indicatoren gebruikt om een goed beeld van de markt te krijgen en de best mogelijke investerings- of handelsbeslissingen te nemen.
Technische indicatoren zijn gegroepeerd in 2 hoofdcategorieën, namelijk leading en lagging indicatoren. Hieronder zijn er ook weer subcategorieën. We zullen ze allemaal afzonderlijk bekijken in dit artikel, zodat je een goed idee krijgt van wat ze zijn. Hieronder volgen de categorieën technische indicatoren.
Leading indicatoren
Leading indicatoren zijn indicatoren die worden gebruikt om te voorspellen wat de prijs van een asset waarschijnlijk zal doen voordat een verandering plaatsvindt. Het signaleert meestal toekomstige gebeurtenissen die handelaren of investeerders kunnen gebruiken om succesvol te handelen. Er zijn drie andere categorieën die onder leading indicatoren vallen. Dit zijn:
Relatieve sterkte indicator of Oscillatoren
Deze twee indicatoren meten de veranderingen in koop- en verkoopdruk. Ze vertellen je of de kopers of verkopers de touwtjes in handen hebben en wat er daarna gaat gebeuren op basis van het feit of een asset overbought of oversold is. Een voorbeeld van een relatieve sterkte-indicator is de Relative Strength Index (RSI).
Momentum-indicatoren
Deze worden gebruikt om te zien hoe snel prijzen in de loop van de tijd veranderen. Door de snelheid van prijsveranderingen over een bepaalde periode te analyseren, kunnen ze het momentum van een asset in een bepaalde richting kwantificeren. Voorbeelden van momentumindicatoren zijn de Relative Strength Index (RSI) en Moving Average Convergence Divergence (MACD).
Lagging indicatoren
Terwijl leading indicatoren aangeven wat de prijs van een asset gaat doen, vertellen lagging indicatoren waarom de prijs zich op een bepaald moment gedraagt op basis van trends in het verleden. Ze helpen de technisch analist te begrijpen waarom de dingen zijn zoals ze nu zijn. De categorieën van lagging indicatoren.
Mean Reversion indicatoren
De prijs van een asset verandert van richting nadat het enige tijd in een bepaalde richting is gegaan. Als de prijs van een asset bijvoorbeeld stijgt, komt het op een punt dat de trend omkeert, zodat de prijs daalt en vice versa. Mean Reversion indicatoren vertellen je hoe ver de prijs in de ene richting zal gaan voordat de trend wordt omgedraaid. Een voorbeeld is de Bollinger Imbalance Oscillator die uitsluitend voor dit doel wordt gebruikt.
Trendindicatoren
Deze indicatoren, ook wel trend following indicators genoemd, meten de richting van een markt door de trends te volgen (gedrag uit het verleden). Voorbeelden zijn onder meer Moving Averages en On-Balance Volume (OBV).
Volume indicatoren
Deze kunnen zowel leading als lagging zijn. Zoals de naam al aangeeft, tellen ze het volume bij elkaar op (kopen vs. verkopen) om te zien of de kopers of verkopers de markt domineren. Voorbeelden van deze indicatoren zijn On Balance Volume (OBV) en Klinger Oscillator.
Voordelen van technische analyse
Technische analyse heeft een aantal voordelen bij het gebruik ervan. Ten eerste kan het worden gebruikt om elke asset te analyseren, inclusief valuta’s, aandelen, effecten enz. Het kan ook worden gebruikt voor iedere periode, of het nu kort of lang is, waardoor het een zeer flexibele methode is om een asset te analyseren. Hierdoor kunnen ze worden gebruikt om te analyseren voor handel of investeringen op korte termijn en voor lange termijn.
Nadelen van TA
Bij technische analyse worden verschillende tools gebruikt, zoals hierboven besproken. Als je ze afzonderlijk gebruikt, levert dit echter nauwelijks de gewenste resultaten op. Ze worden daarom vaak gebruikt met een of twee andere indicatoren, wat behoorlijk veeleisend is.
Ook bepaal je met TA de kans aan dat er in de toekomst iets gaat gebeuren op basis van deze indicatoren. Er is dus ook een kans dat de prijs de andere kant op gaat.
Snelle navigatie