Wat is wash trading?
Als je een lening bij de bank wil afsluiten dan is het vereist om een actieve bankrekening te hebben met transacties. Dus vraag je aan een vriend om wat geld te storten op je rekening en vervolgens verstuur je het weer terug. Na een tijdje kom je in aanmerking voor de lening op basis van nep bankrekeningactiviteit.
Wanneer dit principe wordt toegepast in de cryptocurrency markt, heet het wash trading. Over het algemeen is wash trading de handeling van het uitvoeren van “nep” transacties om de liquiditeit te verhogen. Met liquiditeit zijn beleggers ervan overtuigd dat het een actief platform is en een hoge handelsvolume wekt veel vertrouwen, want het lijkt alsof veel mensen gebruik maken van de exchange. In de meeste gevallen handelt een beurs door zelf de koop- en verkooporders te vervullen. Ook bestaan er speciale API’s die tegen betaling transacties doorvoeren om een hoog volume te creëren.
Waarom heet het wash trading?
Een voorbeeld: Een verkoper plaatst een verkooporder van 0.3 Bitcoins (BTC), dezelfde verkoper gaat naar de andere kant van het orderboek en wordt een koper en plaatst een kooporder van 0.3 BTC. Deze transacties “wassen” elkaar. In sommige gevallen kunnen de koper en de verkoper twee samenwerkende personen zijn. Tegenwoordig is alles geautomatiseerd en de meeste beurzen die jij en ik kennen maken gebruik van dit soort methodes. Dit zullen ze echter nooit toegeven.
Wash trading wordt gedaan om het handelsvolume van een bepaalde cryptovaluta kunstmatig te verhogen. Dit fenomeen doet zich vaak voor bij munten met een laag handelsvolume, maar het heeft ook invloed op je ranking op websites zoals Coinmarketcap en Coinpaprika. Beurzen met hogere volumes worden hoger in de rankings getoond.
Is wash trading legaal?
In de meeste landen is wash trading een strafbaar feit, maar omdat de cryptocurrency markt grotendeels ongereguleerd is, kunnen exchanges (en brokers) ongegeneerd wash traden.
Snelle navigatie