Ethereum koers
Last Updated on 6 november 2023 by CryptoTips.eu
Lees alles over de Ethereum koers.
Volg de Ethereum koers in euro en dollar
De huidige Ethereum koers wordt hierboven getoond in een grafiek. Zoals je ziet toont de grafiek de waarde van Ethereum van de afgelopen dag (24 uur, want handel in Ethereum stopt nooit, zelfs niet tijdens het weekend) in euro en dollar.
Net als Bitcoin is Ethereum een cryptocurrency en dus een munt, maar ook een crypto platform. Handel in munten gaat gewoon de hele tijd door, ook tijdens het weekend. Aandelen zijn anders, die nemen een pauze tijdens het weekend (net als de meeste bedrijven die ze vertegenwoordigen). Cryptocurrency bestaat uit netwerken en platforms die bestaan op het internet en die gaan dus de hele tijd door, 24 uur per dag en dat elke dag van het jaar.
Verder kan je kiezen om te zien wat de koers heeft gepresteerd over de laatste 7 dagen, 30 dagen, sinds het begin van het jaar (dit wordt aangetoond met year to date) en sinds het begin van de notering (all, wat staat voor all-time). De koers wordt mede mogelijk gemaakt door onze partner Bitvavo.
ETH koers in euro en dollar
Onderstaande informatie geeft je inzicht in de Ethereum performance van de afgelopen maand en week. Daarbij zie de actuele marktkapitalisatie en de hoogste en laagste prijs van de afgelopen 24 uur.
Klik op EUR of USD om te wisselen tussen euro en dollar.
Let op: de prijs kan enkele euro’s verschillen met de ETH koers die bovenaan de pagina staat. Dit heeft te maken dat twee verschillende leveranciers de data aanleveren.
De geschiedenis van de koers van Ethereum
De jonge in Rusland geboren Vitalik Buterin startte zijn internetcarrière als schrijver voor Bitcoin Magazine (de internationale versie). Vitalik, die, toen hij naar Canada emigreerde op jonge leeftijd, meer en meer leerde over Bitcoin en blockchain door erover te schrijven, zag kansen om de volgende versie van cryptocurrency te ontwikkelen. Vitalik wilde een versie waarbij er minder gemined zou worden en er niet telkens opnieuw een nieuwe blockchain diende gestart te worden.
Vitalik dacht dat het makkelijker zou zijn om iedereen zijn eigen applicatie op één centrale blockchain te laten plaatsen. Hij dacht er lang over na en startte in 2013 het Ethereum platform, met ook zijn eigen cryptocurrency, eigenlijk genaamd Ether, maar iedereen zegt gewoon Ethereum.
Ethereum zou dus ook alles kunnen wat Bitcoin kan, maar de nadelen ervan verbeteren. Ook introduceerde Vitalik de smart contracts, die in het platform werden geïntegreerd. Dit was de ontwikkeling van de tweede generatie van cryptocurrency. Op de Ether blockchain kunnen ERC-20 tokens gecreëerd worden, bekende voorbeelden hiervan zijn: Chainlink, Basic Attention Token en 0x.
Op 30 juli 2015 begon Ethereum aan zijn eigen koersnotering, met 72 miljoen Ethereum die al gemined waren. De Ethereum koers die dag was ongeveer 50 cent.
Net als Bitcoin kent Ethereum een hoge volatiliteit en de waarde verdubbelde na één maand om dan weer te halveren de maand erna. Niet voor iemand met een zwak hart dus.
2016
In 2016 steeg de prijs gestaag naar 10 dollar in de lente en stabiliseerde op dat punt rond de zomer en de lente.
2017
Net als Bitcoin was 2017 een fantastisch jaar voor Ethereum. Tegen het begin van de lente klom de Ethereum koers vlotjes naar de 50 dollar en aan het begin van de zomer kon de 250 dollar aangetikt worden.
Het dak ging er helemaal af tijdens de bullrun van november en december 2017, wat een fantastische tijd was voor alle cryptocurrency. Tegen begin januari 2018 klom Ethereum naar 1.200 dollar.
2019
Natuurlijk kwam de kater hard aan voor de rest van het jaar 2018 en viel de koers terug naar 90 dollar. Als je dan ingestapt was op het hoogste punt had je wel pijn natuurlijk.
Net als Bitcoin was 2019 een stabilisatiejaar (met nog steeds veel ups en downs) en is 2020 erg goed begonnen.
2020
2020 is een mooi jaar geworden voor Ethereum, waarbij de Ether koers van $130 naar boven de $700 is doorgestegen. Dit heeft vooral te maken gehad met de populariteit van de DeFi munten en de verdere uitrol van Ethereum 2.0. Ook is Ethereum staking in 2020 live gegaan. De bull run lijkt eind 2020 gestart te zijn voor de gehele cryptomarkt, dus ook voor Ethereum.
2021
In 2021 zet de stijgende trend zich voort en ook de populariteit van DeFi platforms. Steeds meer beroemdheden investeren in crypto en diversifiëren hun portfolio met Ethereum. Ook de institutionele interesse verbreed zich naar Ether.
De populariteit zorgt echter voor een hoop performance problemen op het netwerk, waardoor ETH zichzelf tegenwerkt. Transacties worden langzaam doorgevoerd en de gas-fees zijn extreem hoog. Dit zorgt ervoor dat andere platformen, zoals Binance Smart Chain, ook in waarde stijgen.
Ondanks de problemen, blijft Ethereum record naar record vestigen en heeft het in 2021 voor het eerst de $2,000 en $3,000 doorbroken. Ook is er een koersdoel van meer dan $10,000 in 2021.
Het Ethereum koersdoel van $10,000 is niet gehaald in 2021. De all-time high van Ethereum in 2021 was op 16 november en bedroeg $4,891. Later in het jaar 2021 zakte ETH verder naar beneden en volgde het de Bitcoin prijs. Het jaar werd afgesloten op $3,682.
Historische Ethereum prijzen
In de tabel hieronder zie je de historische Ethereum prijzen in euro van de afgelopen week.
Hoe komt de Ethereum koers tot stand?
Zoals elk product dat verhandeld wordt tussen personen speelt er vraag en aanbod. De kopers en de verkopers op de markt bepalen de prijs door tegen elkaar op te bieden. Als meer mensen geïnteresseerd zijn in het kopen dan zal de prijs stijgen, maar als mensen graag willen verkopen dan zal de prijs dalen. Voor Ethereum zag dat er een heel lange tijd goed uit en dus is het sinds zijn creatie met enkele duizenden procenten gestegen.
Het probleem is dat de Ethereum koers sterk beïnvloed wordt door het nieuws over cryptocurrency in zijn geheel. Hoe meer cryptocurrency positief in het nieuws is, hoe meer vraag er naar munten als Bitcoin en Ethereum (of Ether) is natuurlijk.
Als je weet dat Facebook er vorig jaar een tijdje aan gedacht heeft om zijn eigen cryptocurrency genaamd Libra op de markt te brengen. En enkel de grootste banken en de Amerikaanse regelgever de heer Zuckerberg op andere gedachten konden brengen, omdat zijn introductie in crypto een te grote verandering zou zijn voor de financiële markten, dan kan je stellen dat crypto toekomstmuziek is.
Ethereum koersverwachting
Wij hebben geen glazen bol maar we denken wel dat iedereen erover eens is dat meer en meer mensen gewoon alles per kaart betalen en steeds minder cash op zak hebben de laatste tijd. Dit is goed nieuws voor cryptocurrency aangezien het hand in hand gaat met de ontwikkeling van apps.
Wat dit specifiek betekent voor de koers van Ethereum is moeilijk te zeggen. Gezien het feit dat de currency de tweede meest populaire crypto is en de hoogtes die de munt bereikt heeft, lijkt het dat er nog voldoende groei in de prijs van Ethereum zit. Natuurlijk is dit geen garantie voor de toekomst.
Iets wat invloed kan hebben op de Ethereum koers is Ethereum 2.0. De verwachting is dat dit nog in 2020 gereleased zal worden. De 2.0 versie, ook wel Eth2 genoemd, komt met vele nieuwe functionaliteiten, zoals sharding, Proof of Stake (PoS) en eWASM. De nieuwe functies zullen meer mogelijkheden bieden voor ETH en ontwikkelaars. Verwacht wordt dat dit gepaard gaat met een Ethereum hype.
Waar moet je rekening mee houden bij de Ethereum koers?
Zoals met alle cryptocurrency is dit niet echt een product voor iemand die eerder de koersen van oude industriële aandelen gewend is. Cryptocurrency, gezien de eerder kleine marktkapitalisatie in vergelijking met traditionele aandelen of financiële markten kent steeds hoge pieken en diepe dalen.
Dit komt vooral omdat een beweging van een grote speler een grote koersbeweging kan veroorzaken. Iedere whale (iemand die veel Ethereum bezit) die besluit te verkopen, zal een grote koersbeweging veroorzaken. Ieder groot pensioenfonds of internationale bank die beslist dat de tijd rijp is om in crypto te investeren, zal een grote koersverandering met zich meebrengen. Hoewel dit soort partijen in de meeste gevallen handelen via OTC-markten, blijft de koers enorm volatiel.
Samengevat, wat je zeker mag verwachten zijn grote schommelingen, ofwel een hoge prijsvolatiliteit.
Steek nooit meer geld in cryptocurrency dan je bereid bent kwijt te geraken. Er zijn veel verhalen over mensen die rijk werden met crypto, maar niemand leest ooit over die mensen die gekocht hebben op het hoogste punt in december 2017 en nu een groot gedeelte kwijt zijn.
Hoe te investeren in Ethereum?
We hebben hier verschillende pagina’s in onze kennisbank over die je de weg kunnen wijzen om een slimme en goed afgewogen keuze te maken. Bekijk bijvoorbeeld deze pagina om te kijken hoe je Ethereum kopen kan bij 9 verschillende brokers. Je vindt daar voldoende informatie over de brokers, zoals wallet ondersteuning, handelskosten en het aantal overige munten dat aangeboden wordt.
Investeren in Ethereum kan al vanaf een bedrag van slechts € 1. Wetende dat de munt ooit begon met 50 cent weet je dus nooit waar je uitkomt.
Let wel dat elke investering een risico met zich meebrengt en dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat veilig is.
[wp-faq-schema title=”Veelgestelde vragen over de Ethereum koers” accordion=1]
Snelle navigatie