33-jarige Apeldoorner opgepakt op verdenking van 2 miljoen euro bitcoin fraude
Last Updated on 4 november 2023 by CryptoTips.eu
Een Nederlandse man van 33 jaar is gearresteerd voor bitcoin fraude ter waarde van meer dan 2 miljoen euro.
De man was eigenaar van twee bedrijven waarmee hij zich specialiseerde in het minen van bitcoin. Hij zou daarbij ongeveer 100 personen hebben overtuigd om computers aan te schaffen die hij vervolgens voor de gedupeerden beheerde. Het lijkt erop dat hij de computers nooit echt heeft aangeschaft.
In 2017 begon de man met zijn onderneming en beloofde investeerders een rendement van ongeveer 0.3 bitcoin, wat op dit moment rond de 2000 euro is. Toen verschillende investeerders geen uitbetaling zagen dienden ze klachten in.
Hierna is de Belastingdienst (FIOD), een onderzoek gestart. In eerste instantie werd op 21 november 2018 een woning en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij werden verschillende luxegoederen zoals tassen, schoenen en een crossmotor in beslag genomen.
De 100 investeerders legden gezamenlijk ruim 2 miljoen euro in waarmee de man uit Apeldoorn waarschijnlijk niets anders deed dan luxe uitgaven. Naast de tassen, schoenen en crossmotor zou het geld zijn opgegaan aan auto’s, reizen en gokken.
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Aanpakken witwaspraktijken cryptocurrencies essentieel om serieuzere misdaad te voorkomen
De FIOD ziet het aanpakken van witwaspraktijken als een belangrijke taak omdat cryptocurrencies eenvoudig kunnen worden gebruikt om serieuzere misdaad te financieren.
Vandaar dat eerder dit jaar de Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met een voorstel kwamen om een licentie te introduceren voor organisaties die op de blockchain en cryptomarkt willen opereren.
Dit voorstel werd gebaseerd op een rapport waarin werd gepubliceerd dat bedrijven die geld naar cryptocurrency uitwisselen een hoog crimineel risico lopen. Dit zou kunnen worden opgelost als al deze organisaties kunnen aantonen dat ze in staat zijn om tegenmaatregelen te nemen zoals beschreven in de AMLD5 (the Fifth European Anti-Money Laundering Directive).