Aandelen stijgen wereldwijd sterk en Bitcoin toont volatiel gedrag

Last Updated on 18 augustus 2024 by CryptoTips.eu

Aandelenmarkten wereldwijd beleefden hun beste week in bijna een jaar. Na een moeizame start van augustus veerden de beurzen op door positieve inflatiecijfers en sterke consumentencijfers. De S&P 500 steeg bijna 4%, terwijl Japanse aandelen bijna 8% winst boekten.

Advertentie.

Positieve cijfers geven markten een boost

De wereldwijde aandelenmarkten maakten een indrukwekkende comeback na een zwakke start van de maand. Deze stijging werd vooral gedreven door beter dan verwachte inflatiecijfers, die wijzen op een sterke consumentenbesteding en afnemende inflatiedruk. Dit gaf beleggers wereldwijd vertrouwen, wat resulteerde in stijgende aandelenkoersen.

In de Verenigde Staten zette de S&P 500 een punt achter vier weken van verlies en steeg met bijna 4% in een week tijd. Ook de vrijdag sloot positief af met een bescheiden winst van 0,2%, waarmee de index slechts 2% verwijderd is van het recordniveau van een maand geleden. Japanse aandelen, die eerder in augustus zware klappen kregen, maakten een indrukwekkend herstel door met een sprong van 3% op vrijdag, wat de wekelijkse winst op 7,9% bracht.

Ook Nederland deed mee aan het feest, de AEX sloot de week af met een winst van 2,5%. De MSCI World Index, die ontwikkelde markten volgt, boekte zijn beste week in bijna een jaar dankzij de wereldwijde marktrally.

Bitcoin en de cryptomarkt: een complexe relatie

De recente stijging van de aandelenmarkten heeft ook de aandacht getrokken van de cryptomarkt, met name Bitcoin. Wanneer aandelenmarkten stijgen, wordt vaak verwacht dat deze positieve stemming doorsijpelt naar de cryptomarkt, waar beleggers hun winsten willen diversifiëren in digitale activa.

Historisch gezien volgt Bitcoin vaak de trend van aandelenmarkten tijdens bullmarkten. Dit was duidelijk te zien in 2021, toen Bitcoin piekte boven de $64.000 terwijl ook de aandelenmarkten nieuwe hoogtes bereikten. Toch is het niet altijd een één-op-één relatie. Bitcoin heeft zijn eigen dynamiek en wordt beïnvloed door factoren zoals marktsentiment, risicoappetijt en liquiditeit.

Momenteel is Bitcoin behoorlijk volatiel. Na een piek rond $73.000 in maart, schommelt de prijs nu tussen de $59.000 en $70.000. Deze prijsschommelingen wijzen op een fase van consolidatie. Bovendien heeft de opkomst van Bitcoin ETF’s bijgedragen aan een grotere stabiliteit, doordat institutionele beleggers makkelijker kunnen instappen, wat zelfs tijdens volatiliteit op de aandelenmarkten voor enige rust zorgt.

Wat brengt de toekomst?

Beleggers kijken nu naar de komende Jackson Hole symposium, georganiseerd door de Federal Reserve, in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over de richting van de rentetarieven. De beslissingen van de Fed kunnen van grote invloed zijn op zowel de aandelen- als cryptomarkten, waardoor de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Ondanks de recente stijging blijft de toekomst onzeker, vooral omdat zowel de aandelen- als de cryptomarkten onderhevig blijven aan macro-economische factoren zoals rentevoeten en inflatie. Het blijft afwachten of de huidige rally kan worden volgehouden, of dat nieuwe uitdagingen zich aandienen.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]