Amerikaanse inflatie bepaalt de prijs van Bitcoin (en de richting van de beurzen)

Last Updated on 30 april 2024 by CryptoTips.eu

Doordat Bitcoin’s prijs wordt genoteerd in Amerikaanse dollars, is het vooral de sterkte van die munt die er op dit ogenblik voor zorgt dat Bitcoin het moeilijk heeft om naar een hoger niveau te klimmen. Nog veel belangrijker is het feit dat de Amerikaanse inflatie maar niet onder controle lijkt en een renteverlaging daardoor verder weg lijkt dan ooit.

Zowel de beurzen als Bitcoin kijken opnieuw angstvallig uit naar wat Federal Reserve voorzitter Jay Powell zal doen binnenkort.

In het begin van het jaar voorspelden analisten 6 à 7 renteverlagingen dit jaar. Dat aantal is verminderd tot 3 à 4 ondertussen. Verwacht wordt dat de eerste renteverlaging door de ECB of de Fed er niet komt voor September. Nog minstens vijf maanden wachten dus.

Advertentie.

Kwakkelmaand

April is bijna voorbij en voor zowel de beurzen als Bitcoin was het een kwakkelmaand zonder richting. Daar waar het eerste kwartaal van 2024 voornamelijk een voortzetting van het vierde kwartaal van 2023 was, heeft april plaatsgemaakt voor verwarring en nervositeit.

Geopolitiek speelt daarin een rol (Oekraïne-Rusland en Israël-Hamas met andere woorden) en ook de resultaten van de ‘magnificent seven’ (Nvidia, Apple, Alphabet, Tesla, Microsoft, Meta en Amazon), die niet al te bijster goed waren.

Echter, het meest opvallende was het inflatiecijfer uit de Verenigde Staten. Dat staat op 3.5%, terwijl de Federal Reserve al twee jaar hopeloos probeert om dat naar 2% te krijgen dankzij een barrage aan renteverhogingen. Vorige week bleek nog dat de gemiddelde Amerikaan zo’n 25% aan inflatie verloor sinds de start van de Covid-19 pandemie.

‘Mood’

Bitcoin hangt sinds 10 januari 2024 heel erg sterk af van de ‘mood’ op Wall Street (op die dag keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) 13 spot bitcoin ETF’s goed, waardoor ‘crypto’ als activaklasse werd gelegitimeerd en instellingen de prijs van Bitcoin konden bepalen door geregistreerde effecten te kopen), en die is in de afgelopen weken er verslechterd.

In de eerste twee en een halve maand van 2024 bijvoorbeeld zag de S&P 500 zeventien handelsdagen waarbij het op een nieuw record afsloot. In navolging hiervan stegen Bitcoin en goud dus ook naar nieuwe recordprijzen. Een super eerste kwartaal dus.

Maar in April werd dus opnieuw op de pauzeknop gedrukt door dat verdomde Amerikaanse inflatiecijfer. Benieuwd wat mei zal brengen.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]