Bitcoin hashrate beter verspreid over landen en wordt steeds decentraler
Last Updated on 14 mei 2021 by CryptoTips.eu
President Joe Biden verraste veel mensen in de VS door de relatie met China voort te zetten, die was bevroren door zijn voorganger, de Republikeinse president Donald Trump.
Een van de problemen die op het spel staan, is het feit dat de Amerikaanse dollar zijn status als ’s werelds favoriete reservevaluta aan het verliezen is en dat de Chinese Renmibi steeds belangrijker wordt omdat het een plaats voor zichzelf verovert in Azië.
De Chinese president Xi Jinping vergroot de goodwill bij de buurlanden door hun enorme bedragen te lenen om hun economieën, die door de Covid-19-pandemie zijn getroffen, te ondersteunen.
Aangezien de Digital Yuan volgend jaar zal worden gelanceerd en aan de wereld zal worden geïntroduceerd tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, wordt aangenomen dat crypto ook belangrijker zal worden.
Dit is behoorlijk merkbaar in de wereldwijde strijd om wie de hashrate van Bitcoin beheert.
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Verplaatsing hashrate van China naar andere landen
Volgens gegevens van het Cambridge Center for Alternative Finance was China in april 2020 goed voor 65% van de Bitcoin hashrate (al een serieuze daling ten opzichte van de 75% die het in september 2019 nog controleerde).
Op dat moment streden de Verenigde Staten (7,24%) en Rusland (6,90%) om de tweede plaats. Destijds was de totale hashrate van het Bitcoin netwerk 115 EH/s (waarbij 1 EH/s 1.000.000.000.000.000.000 of een triljoen hashes per seconde is).
Tussen april 2020 en januari 2021 is de hashrate echter met 35 EH/s gestegen tot 150 EH/s. China bleef daardoor met slechts 50% van de rekenkracht over, vanwege de aanzienlijke vooruitgang van zijn rivalen. Iran en Kazachstan bezitten nu respectievelijk 8% en 9% van de hashrate van het netwerk en de VS meer dan 10%.
De mining sector voor digitale activa is de afgelopen maanden inderdaad enorm in opkomst. Iran heeft een wetgeving aangenomen waardoor energiecentrales Bitcoin kunnen minen. Deze maatregel zette Chinese miners ertoe om hun installatie naar Iran te verplaatsen. Hetzelfde geldt voor Kazachstan, dat flexibelere regelgeving heeft dan China.
De verplaatsing van de hashrate van China naar andere landen in Azië is gedeeltelijk te wijten aan de verandering in het interne mining beleid van China. Sinds de zomer van 2020 heeft China inderdaad enkele van de voordelen weggenomen die aan miners van digitale activa werden verleend, waaronder goedkope elektriciteit. Een afname van de dominantie van mining in China betekent alleen dat het netwerk meer gedecentraliseerd wordt.
Bovendien zou dit voorkomen dat hardware storingen van invloed zijn op de prijs van Bitcoin, zoals onlangs het geval was bij de mining onderbreking in Xinjiang. Maar het is oppassen voor Amerika die nu ook meespeelt over de controle van de Bitcoin hashrate. Naarmate het belang van de dollar daalt en analisten wijzen op het groeiende belang van crypto, bereid je dan voor dat de controle over Bitcoin een geopolitiek onderwerp tussen grootmachten wordt.
sdecoret / Depositphotos.com