Chinezen versluizen rijkdom naar het buitenland via kunst en crypto

Last Updated on 27 oktober 2024 by CryptoTips.eu

De Chinese economie sputtert al eventjes. Nadat Beijing besloot om tijdens Covid langer de landsgrenzen te sluiten dan andere grote economieën raakte China achterop tegenover de Verenigde Staten en verschillende landen in Europa. Ook al is hun groei dan groter in procenten, toch kwamen ze in de problemen.

Een erg kwetsbaar punt bleek de waarde van de lokale munt, de Yuan, die verloor tegenover de Dollar. Rijke Chinezen passen daar sinds enkele maanden een mouw aan, door hun geld te versluizen naar het buitenland, ook al is dat illegaal. De meest populaire methodes zijn kunst en crypto.

Advertentie.

Singapore en Hong Kong

Aziatische media berekenden onlangs dat rijke Chinezen in de afgelopen maanden zo’n 250 miljard dollar uit het land hebben getransporteerd, meestal op illegale wijze. Dit omdat een instortende vastgoedmarkt en economische onzekerheden de Chinese bevolking ertoe aanzet om veiligere plekken te zoeken in het buitenland teneinde daar hun geld tijdelijk te parkeren.

Normaal gezien is de verplaatsing van je geld vanuit China naar het buitenland vrij moeilijk. De communistische partij legt strenge kapitaalcontroles op die de individuele aankopen van buitenlandse valuta beperken tot $50.000 per jaar. Elk bedrag hierboven kan een gevangenisstraf opleveren.

Twee methodes om je geld uit China te verplaatsen zijn volgens een onderzoek van de Wall Street Journal erg populair de laatste maanden: kunst en crypto.

Met kunst werkt het als volgt. Je koopt een schilderij of een standbeeld in China en laat het dan veilen in Hong Kong. Het geld dat je ervoor krijgt via het veilinghuis in Hong Kong laat je door hen op een rekening zetten in jouw naam. Immers, als je zelf een rekening in Hong Kong opent, dien je voor elke $10,000 die je stort een bewijs te leveren. Voor kunst bestaat die regeling (nog) niet.

De tweede methode is crypto, en wordt vooral gedaan in Singapore. In China zelf is cryptohandel bij wet verboden, maar het is wel legaal om een crypto-wallet te bezitten. Je koopt dus crypto voor een vrij groot bedrag, laadt dat op een USB of een hard drive, reist daarmee naar Singapore en verkoopt je crypto daar. Het geld dat je verdient zet je op een bankrekening in Singapore in jouw naam.

We vragen ons af hoe lang Beijing dit nog zal toelaten nu ook de Amerikaanse media erover schrijft natuurlijk.

Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]