Crypto handelen in 2022 – risico of niet?

Last Updated on 16 mei 2022 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Bitcoin, crypto en tech aandelen verloren dubbele percentages sinds hun all time highs. Alhoewel je in de klassieke media meestal hoort over een cryptocrash, is er tegelijkertijd ook een technologiecrash. Peloton verloor 91% sinds zijn top, Zoom 83%, Paypal 74%, net als Netflix.

Om te zien wat we moeten doen in zo’n geval, is het best even de geschiedenisboeken in te duiken.

Advertentie.

Alles wat nodig is

De euro koste wat kost redden, dat waren de woorden van voormalige ECB-president (en huidige Italiaanse premier) Mario Draghi. In 2012 schetste hij tijdens een toespraak dat, hoewel de eurozone door de Zuid-Europese landen en de Griekse schuld in een diepe financiële crisis verkeerde, zijn afdeling er alles aan zou doen. Draghi verklaarde:

Binnen ons mandaat is de ECB bereid alles te doen wat nodig is om de euro te behouden. En geloof me, het zal genoeg zijn.

De markten begrepen dat Draghi geen grapje maakte en gingen weer omhoog.

In maart 2020 zag Jay Powell, president van de Federal Reserve, de ineenstorting van de wereldmarkten toen investeerders zich realiseerden dat de Covid-infecties niet alleen in China zouden blijven. Toen de eerste gevallen in Noord-Italië opdoken, sloeg het wereldwijde beleggerssentiment om in paniek en stortten de aandelenmarkten in. Dat gold ook voor cryptomarkten; Bitcoin verloor legendarisch 50% op één dag.

Correlatie met traditionele markten

Powell kopieerde echter de zet van Draghi en beloofde de aandelenmarkten te steunen, obligaties op te kopen en dollars te drukken.

Sinds maart 2020 en de covid-19-crisis blijven de financiële markten dus profiteren van wat alleen kan worden omschreven als accommoderend beleid van centrale banken (de Fed, de ECB, de Bank of England en de Bank of Japan).

Ook ervaren sindsdien cryptocurrency markten een veel grotere correlatie met traditionele markten. Rekening houden met dit gegeven moet van het grootste belang zijn voor uw investerings- en handelslogica in de huidige markt.

De grote vraag die we ons moeten stellen is: bevinden we ons in een ‘risk-on’ of een ‘risk-off’ omgeving?

In een ‘Risk-On’-markt zullen beleggers de voorkeur geven aan de aandelenmarkten, hoogrentende obligaties, grondstoffen en ook cryptocurrencies. De logica is simpel: de risico’s op de financiële markten zijn laag omdat de centrale banken ze blijven redden, dus marktdeelnemers zijn bereid meer risico te nemen om een hoger rendement te behalen. De “Risk-On”-modus is daarom in de huidige omgeving de modus die de voorkeur geeft aan cryptocurrencies.

In een ‘Risk-Off’-markt zullen marktdeelnemers de voorkeur geven aan solide activa ten koste van risicovolle activa. Deze modus speelt een rol in periodes van onzekerheid of angst voor de financiële markten. Redenen kunnen verschillende zijn, geopolitieke conflicten, het einde van een tijdperk van accommoderend monetair beleid of systeemrisico’s (de ineenstorting van financiële instellingen zoals Lehman Brothers of vastgoedgiganten zoals Evergrande).

Als je daarom tot de conclusie komt dat de huidige omgeving risicovol is in plaats van risicoloos, kan je het beste diversifiëren en je risico spreiden totdat koelere geesten de overhand hebben en het klimaat weer kalmer wordt.

freedomtumz / Depositphotos.com