CryptoWhale: NFT markt is de grootste speculatieve bubbel in de geschiedenis

Last Updated on 19 maart 2021 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Ik moet toegeven dat ik graag lees over bubbels en manieën. Elk mediastuk uit een gerespecteerd tijdschrift of magazine (The FT, de WSJ, the Economist, de NYT, enz.) dat spreekt over 1929, de DotCom-crisis van 2000, de Zuidzee, de Ierse huizenbubbel van 2007, de Japanse huizenbubbel van de jaren tachtig. Elk artikel met een titel als deze en je hebt mijn interesse. Ik kan niet wachten om achteraf over de hype en de paniek te lezen.

In crypto kwam de tot nu toe meest opmerkelijke bubbelmanie in 2017 en stond bekend als de ICO bubbel. Beroemdheden en pornosterren promoten munten en projecten waarvan nog nooit iemand had gehoord. Deze munten werden gepumpt en vervolgens ook gedumpt op de markt of het project kwam niet eens tot ontwikkeling.

Bitcoin herstelde zich en bereikt nu nieuwe hoogten, maar het liet ook veel investeerders achter met een vieze smaak.

In de zomer van 2020 hadden we een vergelijkbare (zij het veel kleinere) DeFi bubbel toen iedereen in de ban was over termen als yield farming, flash loans en voedselmunten (denk aan de Kimchi token). Die kwam tevoorschijn toen het Sushi schandaal zich ontvouwde.

Advertentie.

NFT heeft geen enkele waarde

Deze keer kampen is de NFT markt aan de beurt. Iedereen kan ze maken, zelfs als ze het origineel dat wordt getokeniseerd niet hebben gemaakt.

Bijvoorbeeld, hoewel de Beeple NFT (die voor $ 69 miljoen werd verkocht) door de kunstenaar zelf is gemaakt (waardoor de koper kan bewijzen dat hij het origineel heeft). Kan iedereen gewoon een NFT maken van exact dezelfde digitale collage, of van andermans tweet, GIF of iets anders op internet.

De bekende cryptocommentator Meltem Demirors trok een week geleden dezelfde conclusie.

Zo lijkt de opmerking van Edmund Schuster, universitair hoofddocent vennootschapsrecht aan de London School of Economics, juist. Hij beweerde:

Wat we moeten begrijpen, is dat wat er wordt verhandeld niet het kunstwerk is, maar de deelname.

En waarom niet? Mensen kunnen aan iets subjectief waarde toekennen, en dat is niet iets waar we echt tegen kunnen argumenteren, ook al hebben NFT’s geen enkele objectieve waarde.

De tegendraadse investeerder CryptoWhale, wiens mening we net zo hoog in het vaandel hebben staan ​​als alle andere (als je eenmaal bullish te wordt, kan je fouten maken), zei het deze week nog harder toen hij zei:

Iemand heeft zojuist deze waardeloze NFT-foto van een huis verkocht voor meer dan $500.000. De markten zijn gevaarlijk overgewaardeerd en bevinden zich in de grootste speculatieve manische zeepbel in de geschiedenis. Dit loopt niet goed af, en elke rationele investeerder weet dit. Raak niet verstrikt in een tijdelijke hype.

De man neemt natuurlijk geen blad voor de mond. De tijd zal uitwijzen wie er gelijk heeft.