Dit is waarom Bitcoin en Ethereum met meer dan 10% zijn gedaald

Last Updated on 28 augustus 2024 by CryptoTips.eu

De afgelopen dagen zijn zowel Bitcoin als Ethereum flink in waarde gedaald. Bitcoin verloor maar liefst 10,8%, waardoor de koers daalde van $65.062 naar $58.053 (tijdelijke bodem). Ethereum maakte een nog grotere duik, met een daling van 14,5%, van $2.792 naar $2.384.

Deze recente dalingen hebben een flinke impact gehad op de cryptomarkt en de vraag doen rijzen: wat is er precies gebeurd? CryptoQuant geeft op X de vijf belangrijkste factoren die bijgedragen hebben aan deze prijsdaling. Laten we ze eens bekijken.

Advertentie.

Weerstand door korte termijnhouders

Een van de belangrijkste redenen voor de prijsdaling van Bitcoin is de weerstand die gecreëerd wordt door korte-termijnhouders. Deze investeerders kochten Bitcoin toen de prijzen hoger waren en zagen hun investeringen flink in waarde dalen toen Bitcoin eerder deze maand al een scherpe correctie onderging.

De gemiddelde houders van Bitcoin stonden op een verlies van 17%. Toen de prijs weer op het gemiddelde aankoopbedrag kwam, begonnen deze investeerders massaal te verkopen om hun verliezen te beperken. Dit creëerde een verkoopdruk en weerstand, waardoor verdere prijsstijgingen werden tegengehouden.

Speculatie zorgt voor instabiliteit

De markt was al fragiel door de toenemende speculatie. Sinds 5 augustus is de Open Interest (de totale waarde van uitstaande futures contracten) met 31% gestegen, van $13,5 miljard naar $17,9 miljard. Dit wijst op een toename in speculatieve activiteiten, waarbij veel traders inzetten op verdere prijsstijgingen.

Echter, de positieve funding rates, die een premie op doorlopende contracten aangeven, duidden op een oververhitte markt. Dit soort situaties kan leiden tot grote volatiliteit en abrupte prijsdalingen, wat ook in dit geval gebeurde.

Spotinstromen verergeren de daling

Tijdens de prijsdaling zagen we een opmerkelijke stijging in de instroom van Bitcoin naar exchanges. Deze beweging, opgemerkt door diverse analisten zoals IT Tech van CryptoQuant, wijst op een toenemende verkoopdruk. Wanneer veel Bitcoin naar spot exchanges stroomt, kan dit duiden op een intentie van beleggers om te verkopen, wat extra druk zet op de toch al kwetsbare markt. Deze extra verkoopdruk in combinatie met de fragiele futures posities zorgde voor een verdere prijsdaling.

Grootschalige liquidaties

De daling in de cryptomarkt heeft geleid tot een golf van liquidaties, vooral onder degenen met long posities in Bitcoin en Ethereum. De liquidaties van long posities in Ethereum stegen tot $55 miljoen, terwijl Bitcoin long liquidaties maar liefst $90 miljoen bereikten, het hoogste niveau sinds begin augustus.

Deze gedwongen verkopen hebben een domino-effect veroorzaakt, waarbij Open Interest met $2,2 miljard daalde, aangezien veel handelaren hun posities noodgedwongen moesten sluiten.

Tijd voor stabilisatie

Na de recente turbulentie is het duidelijk dat de markt enige tijd nodig heeft om te stabiliseren. Handelaren en investeerders doen er goed aan om de on-chain data in de gaten te houden, aangezien deze belangrijke aanwijzingen kan bieden voor toekomstige prijsbewegingen en marktomstandigheden. Het herstel kan enige tijd duren, maar voor nu lijkt voorzichtigheid geboden.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]