Europa heeft akkoord over belastingen op crypto terwijl Nederlands verzet tegen digitale Euro groeit
Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu
Net op het ogenblik dat de Europese ministers van Financiën een akkoord bereiken over belastingfraude en ontwijking met cryptomunten, groeit het verzet in Nederland tegen de digitale Euro.
De Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag liet dat duidelijk blijken aan haar collega’s in Brussel. Het Nederlandse protest bereikte zelfs de pagina’s van de invloedrijke Financial Times.
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Lagarde
Europa maakt werk van de regulering van cryptomunten met haar Mica (Markets in crypto assets regulation) wetgeving, duidelijk ontwikkeld om Amerikaanse technologiereuzen aan te trekken. Ook wil de EU winst uit crypto veel beter belasten. Volgens De Volkskrant kan dit 2.4 miljard euro opleveren.
Verder wordt in Brussel (en Frankfurt) ook een digitale Euro wordt ontwikkeld. Christine Lagarde, huidige baas van de Europese Centrale Bank, heeft het project omarmd sinds ze in 2019 overnamen van haar voorganger Mario Draghi, die het idee niet heel erg interessant vond.
Terwijl China al een stap verder staat (daar introduceerde men de digitale Yuan tijdens de olympische winterspelen van Beijing in 2022), heeft de EU zo een duidelijke voorsprong op de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Protest
In verschillende landen groeit het protest tegen die ‘digitale Euro’ echter, ook al is het ondertussen zo klaar als een klontje dat ie in 2026 geïntroduceerd zal worden. Het idee van zij die protesteren is dat Europa zo zal kunnen zien waar zij hun geld aan spenderen en dat dit een einde zal maken aan enige financiële transacties buiten het systeem om.
The digital euro: a solution seeking a problem? - The Big Read https://t.co/hcVKhOKfRh
— FT Opinion (@ftopinion) May 16, 2023
Vooral het ingrijpen tijdens Covid-19 door sommige Westerse regeringen in de vrijheden van haar eigen bevolking heeft verschillende Nederlanders overtuigd dat een digitale Euro de staat zal toelaten om hun uitgaven strikt te controleren, in sommige gevallen hen zelfs zal verbieden om bijvoorbeeld vlees of alcohol te kopen. Anderen denken dat alle cash valuta zal verdwijnen.
Vandaag informeerde @Minister_FIN Kaag de Tweede Kamer over de ontwikkelingen ten aanzien van de mogelijke komst van een digitale euro. Met aandacht voor onder andere de voorwaarden, de besluitvorming, de doelen, publieksvoorlichting en de planning. pic.twitter.com/h5L9gRgJJU
— Ministerie van Financiën (@Financien) May 16, 2023
Ook al is er op dit ogenblik geen bewijs dat dit de bedoeling is, toch nemen velen in de Nederlandse kamer deze bezwaren duidelijk ernstig. Zo schreef Minister van Financiën Sigrid Kaag dat de munt een ‘hoog niveau van privacy moet bieden’ en dat ze in de Eurogroep heeft gezegd ‘sceptisch te staan tegenover het afdwingen van het gebruik van een digitale euro’.
paulgrecaud / Depositphotos.com