Fabel of feit? Algoritmes bepalen ’s nachts de prijs van Bitcoin

Last Updated on 6 april 2024 by CryptoTips.eu

In november 2021 was de totale marktwaarde van de cryptomarkt wereldwijd zo’n 2.7 biljoen dollar. Daarna daalde Bitcoin en de andere grote munten tot een bodem werd bereikt in november 2022. FTX stortte in en Sam Bankman-Fried werd gearresteerd. Iedereen dacht dat het over en uit was met crypto en Bitcoin en de totale waarde van cryptomarkt viel terug tot 850 miljard dollar.

En kijk, sinds deze week is de totale marketwaarde van de gehele cryptomarkt opnieuw 2.5 biljoen dollar. We zijn weer waar we waren in 2021.

Hoe komt dit en hoe moet het nu verder? En is het waar dat de Wall Streets algoritmes en bots nu de prijs van Bitcoin bepalen tijdens de Aziatische uren (de vroege Europese uren dus)?

Advertentie.

Misdadigers en boetes

Terwijl we aftellen naar de halving van 20 april (kan ook een dag vroeger of later worden), begrijpt de globale media duidelijk nog steeds niet hoe het komt dat crypto niet dood en begraven is na het rampjaar 2022.

Dit komt vooral door het feit dat terwijl crypto in 2017 en 2018 (twee bull runs geleden dus) nog een rijk van ‘shitcoins’ leek waar iedereen een cryptomunt kon maken, er geld aan verdienen en daarna de prijs doen zakken, en dat dit in 2024 niet meer het geval was. Ook in 2021 en 2022 waren er al veel minder rug pulls en hacks dan voorheen, maar toch werd de cryptomarkt ook toen opgezadeld met criminelen en piramidespelen leek het wel.

Sam-Bankman Fried (FTX) is ondertussen gearresteerd en veroordeeld, Do Kwon (Luna-Terra) wacht eenzelfde lot bij aankomst in Seoul (Zuid-Korea heeft zijn uitlevering verkregen van Montenegro) en Binance heeft een miljardenboete gekregen in de Verenigde Staten.

Crypto lijkt in 2024 acceptabel als investering doordat er regels zijn opgelegd en maatregelen zijn genomen.

Wall Street en technologie

Ten tweede is er de interesse van Wall Street voor Bitcoin (en Ether). Analisten begrepen dat als ze een makkelijke manier zouden vinden voor de ‘boomer’ generatie om Bitcoin aan te kopen, dan zouden ook oudere Amerikanen een stapje willen wagen op de cryptomarkt. Begin dit jaar werden de Bitcoin ETF aanvragen goedgekeurd en sindsdien lijkt het alsof we elke maand een nieuw record kunnen neerzetten.

Ook het feit dat Ether vorig jaar probleemloos overschakelde van ‘proof of work’ naar ‘proof of stake’ en zo veel milieuvriendelijker werd dan Bitcoin, zorgt ervoor dat diezelfde ‘boomer’ generatie waarschijnlijk ook heel graag in een Ether ETF zou stappen (als die goedgekeurd wordt deze zomer).

Dus wat brengen de komende maanden? Ten eerste is er de halving en het is nog steeds onduidelijk hoe de prijs van Bitcoin daarop zal reageren op de korte termijn. Zetten we een nieuw record neer voor die halving of worden we geconfronteerd met een nieuwe ‘sell-the-news’ verkoopgolf na 20 april. Moeilijk te voorspellen.

Algoritmes

Ook is er de nieuwigheid dat bots worden aangestuurd om te kijken naar de nieuwste aan- en verkoopcijfers van de Bitcoin ETFs om zo te berekenen wat de prijs van Bitcoin zal zijn in de komende uren. Als er veel aandelen van Bitcoin ETFs zijn aangekocht, stijgt de prijs van Bitcoin, als er veel aandelen zijn verkocht, daalt de prijs van Bitcoin. Doordat die cijfers bekend raken nadat de aandelenbeurzen op Wall Street sluiten, en net op het ogenblik dat de Aziatische beurzen beginnen, zien we de laatste tijd veel beweging voor de prijs van Bitcoin tijdens de uren dat de Aziaten handelen.

Een gerucht gaat als zouden algoritmes aangestuurd door Wall Street bedrijven op dat ogenblik telkens berekenen wat de prijs van Bitcoin zal worden en dan hun orders automatisch doorgeven. Of het waar is weten we niet, maar het is een interessante nieuwe theorie.

Wat wel al vrij duidelijk is, is dat elke analist op Wall Street ondertussen zijn prijsdoel voor Bitcoin eind dit jaar heeft bijgesteld naar een hoger niveau.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]