Finse douane wil 15 miljoen euro aan in beslag genomen Bitcoin veilen
Last Updated on 27 februari 2020 by CryptoTips.eu
De douane in Finland is steeds een buitenbeentje geweest in Europa gezien hun gigantische grens met Rusland.
Zo was er tijdens de migratiecrisis van 2015 een verhaal dat de ronde deed in een Grieks migrantenkamp en zich verspreidde als een lopend vuurtje. Ze hadden ontdekt dat als je Finland binnenkwam op een fiets vanuit de Russische meeste noordelijke grens, dat je dan direct aanvaard werd. Dit kwam omdat de Russische en Finse douane een regel hadden dat mensen de noordelijke grens niet te voet mochten oversteken, maar dat mensen met een vervoersmiddel wel door mochten. De Finnen bedoelden een auto. De migranten begrepen echter: niet te voet dus, maar niemand had iets gezegd over een fiets.
De handel in Russische fietsen voor migranten floreerde gedurende drie maanden in de stad Moermansk en duizenden gingen Finland binnen. Het duurde tot de Finse douane zijn regels aanpaste.
Het verhaal haalde de Washington Post.
- 🎁 Claim gratis €10 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Russische drugssmokkelaars
Deze keer heeft de Finse douane, in eigen land Tulli genaamd, weer het nieuws gehaald op een rare manier.
Het blijkt dat Russische criminelen in 2016 de grens met Finland illegaal probeerden over te steken.
"#Bitcoin are for illegal activities"
— The Cryptonomist (@Cryptonomist_en) February 26, 2020
https://t.co/RMryAgRicW
De heren werden gearresteerd door de Finnen en hun bezittingen, waaronder 1600 BTC in een cold wallet, in beslag genomen. De Russen hadden deze blijkbaar verkregen door drugs te verkopen via Silk Road.
De Finse douane wist niet al te goed wat te doen met die Bitcoins dus bewaarden zij die maar. De financieel directeur van de Finse douane, Pekka Pylkkanen was bang dat als hij de Bitcoin zou verkopen, dat deze opnieuw gebruikt zouden worden voor criminele activiteiten.
Hij legde toen uit dat:
From our point of view, the problems are specifically related to the risk of money laundering. The buyers rarely use them for normal endeavors.
Vrij vertaald:
Vanuit ons oogpunt is het probleem specifiek gerelateerd aan witwaspraktijken. De kopers gebruiken deze bijna nooit voor normale zaken.
In 4 jaar is de Bitcoin waarde flink gestegen
We zijn ondertussen vier jaar verder en onderzoeker Juri Matilla van het Finse Instituut voor Economisch Onderzoek in Helsinki merkt op dat het misschien tijd is om de Bitcoin nu te veilen.
De waarde van de in 2016 in beslag genomen Bitcoin was toen 450 dollar per stuk. Met een Bitcoin koers van 8.800 dollar kan die crypto vangst een goede aanwinst voor de Finse schatkist worden.
What should Finland do with its $16m Bitcoin stash? https://t.co/IPMIGRdief pic.twitter.com/LSZOYFkCvj
— Decrypt (@decryptmedia) February 26, 2020
Het totale pakket is nu zo’n 15 miljoen euro waard.
De Finse douane bekent dat erover gedacht wordt om de Bitcoin nu toch te veilen.
US Marshalls missen 1.8 miljard
Matilla wijst er verder op dat de Finnen vooral niet de fout mogen maken die de US Marshalls ook hebben gemaakt.
Zij hadden blijkbaar zo’n 185 230 Bitcoin in hun bezit de laatste jaren en door die veel te vroeg te veilen hebben analisten nu berekend dat de Amerikaanse schatkist een serieus bedrag aan hun neus voorbij zag gaan.
Als de US Marshalls hadden verkocht op 10.000 dollar in plaats van op 1.000 (zoals ze deden), dan had hun winst ongeveer 1.8 miljard euro hoger geweest.