Hoe zal Bitcoin reageren tijdens de nieuwe globale huizencrisis?

Last Updated on 8 mei 2022 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Het genesisblok van Bitcoin bevat de sleutel tot de creatie van ’s werelds grootste cryptomunt. In 2009, toen de huizencrisis en de ineenstorting van de wereldwijde bankgigant Lehman Brothers de vorige herfst de anonieme Satoshi Nakamoto aanspoorden om een nieuwe vorm van geld te creëren die niet zou devalueren wanneer een centrale bank besloot meer fiat te drukken, koppelde hij de creatie van Bitcoin rechtstreeks aan de oorsprong van de financiële crisis van 2008-2009.

In het genesisblok (het eerste geminede block op de chain) voegde hij de titel van het Times-artikel van 3 januari 2009 toe, waarin stond:

Ministerie van financiën begint met tweede reddingsoperatie voor banken.

In wezen werd Bitcoin gecreëerd net toen de laatste wereldwijde woningcrash begon. Ondertussen zijn we zo’n 13 jaar verder en ’s werelds grootste cryptomunt is misschien in waarde gedaald sinds het record van vorig jaar, met $ 35.000 per munt overtreft het nog steeds alle andere investeringsvehikels die sinds 2008 zijn gemaakt in termen van groei.

Aangezien we echter de eerste zorgwekkende tekenen zien verschijnen van een mogelijke nieuwe vastgoedcrash in de westerse wereld in 2022 (zie de tweet van Billy Markus, maker van Dogecoin van deze week), zal het interessant zijn om te zien hoe Bitcoin nu zal reageren. Kan het zijn vroegere label van veilige haven behouden of zal het op zoek gaan naar een tijdelijke bodem, net zoals technologieaandelen blijkbaar proberen te doen?

Advertentie.

Schreeuwende krantenkoppen bij een daling van 20%

Al in april waren er tekenen van een afkoelende huizenmarkt in Australië (waar de CEO van een projectontwikkelaar toegaf dat ‘de vraag is ingestort’) en het VK ziet een soortgelijk verhaal ontrafelen.

Mark Bainey, CEO van de in Sydney gevestigde vastgoedontwikkelaar Capio Property Group zei duidelijk dat “het aantal kopersonderzoeken op dit moment met 50 procent is gedaald, dus de vraag is in wezen ingestort”. Bedenk hoe slecht de markt moet zijn voordat een immo-ontwikkelaar dit toegeeft.

Nu mei begint, lijken Nederland en België steeds sneller te volgen en steeds meer van de reguliere media geven toe dat de huizenprijzen dalen. Aangezien 70% van de algemene bevolking in West-Europa een huis bezit en dus een hypotheek betaalt, moet je natuurlijk niet verwachten dat de MSM-journalisten nu al in grote getale zullen schrijven dat ze geld verliezen. De Washington Post zei gisteren dat een ‘crash onwaarschijnlijk is’, wat dus moet worden gelezen als ‘mogelijk’.

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, sprak tegelijkertijd van “markten waar we een prijsdaling van ongeveer 5% tot 10% zullen zien.”

Voor degenen met een kortetermijngeheugen zeiden de meeste Amerikaanse media vorig jaar dat hoge inflatie ‘van voorbijgaande aard’ zou zijn. Inmiddels is dat 8% in de VS en Europa.

Pas als de vastgoedprijzen met 20 tot 30% zijn gedaald, zal je schreeuwende krantenkoppen zien, net zoals de MSM pas in 2009 toegaf dat de Ierse, Spaanse, Griekse en Italiaanse huizenmarkten waren ingestort lang nadat iedereen wist dat een soortgelijke situatie had plaatsgevonden in de VS.

Telewerken shift

Zelfs Duitsland zou vatbaar kunnen zijn voor dalingen van de huizenprijzen, aangezien leningen duurder worden en gezinnen hun prioriteiten heroverwegen. Stijgende energieprijzen zullen leiden tot kleinere woningaanvragen van gezinnen wier toekomst er onzeker uitziet in een krappe arbeidsmarkt met nieuwe eisen. Bovendien zal de groeiende vraag naar telewerk-flexibiliteit onder bedienden leiden tot een herverdeling van de woonwensen, zie het uitstekende nieuwe boek Going Remote, dat dit voorspelt en in detail uitlegt waarom.

Dus hoe zal Bitcoin presteren als dit gebeurt? Zal het zijn oude rol als veilige haven naast goud heroveren, of zal het samen met techaandelen verder dalen, net zoals het de afgelopen weken heeft gedaan. En voor degenen die denken dat crypto- en vastgoedmarkten niet met elkaar verbonden zijn, bedenk eens hoeveel transacties en hypotheken de laatste tijd zijn beveiligd door crypto-investeringen.

Het zijn erg interessante tijden.