ING Bank is bezig met blockchain experimenten
Last Updated on 20 februari 2021 by CryptoTips.eu
De Nederlandse ING bank is bezig met het testen van zogeheten “bulletproofs”. Dit is een technologie op de blockchain die ervoor moet zorgen dat gevoelige data bij transacties beschermt blijft.
Normalerwijze zijn alle data op de blockchain openbaar. Dus als je geld naar je vriend overmaakt kan iedereen zien wie jij bent, naar wie je geld hebt overgemaakt en hoe groot het bedrag was. Dit gaat voor reguliere banken niet op. Zij zijn verbonden aan privacywetten en mogen dit soort data niet vrijgeven. Daarbij willen de meeste consumenten niet dat hun transacties openbaar inzichtelijk worden gemaakt.
- 🎁 Claim gratis €10 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Zero-knowledge proofs gaan niet op vanwege reductie blockchain snelheid
Ook kan dit soort informatie door de concurrentie gebruikt worden om daarmee hun voordeel te doen. Al met al zorgt dat ervoor dat ING al een tijdje aan het experimenteren is met databeschermingsstrategieën. In eerste instantie kwam het met “range proofs” op de proppen. Met behulp van die technologie controleer je dat een verborgen nummer voorkomt in een bepaalde reeks aan data. Verder probeerde de ING ook “zero-knowledge set memberships”. Daarmee kan een stuk tekst bestaande uit letters en cijfers gevalideerd worden in een specifieke set aan data.
Het nadeel van deze technologieën, die zero-knowledge proofs (ZKPs) heten, is dat ze de snelheid van de blockchain verminderen.
Bulletproofs tonen grote potentie voor databescherming
Met bulletproofs komt daar verandering in. Het blijkt namelijk dat bulletproofs ongeveer 10 keer sneller zijn dan rangeproofs. En als je meerdere van deze coderingen samenvoegt worden ze efficiënter.
De baas van het wereldwijde blockchain programma van de ING is Mariana Gomez de la Villa. Hij zei dat bulletproof 300 keer efficiënter is als het gaat om het valideren van het kapitaal van een bank. Dit is belangrijke data aangezien dit aan de gebruiker laat zien dat een bank genoeg geld heeft wanneer iedereen tegelijkertijd zijn geld opneemt.
Blockchain baas ING ontvangt kritiek
Ondanks de vooruitstrevendheid van de ING krijgt Gomez de la Villa veel kritiek. Veel blockchain gebruikers zien cryptocurrencies en andere blockchain technologieën als de ultieme vrijheid. Geen grote coöperaties die centraal regels stellen.
Toch wat Gomez de la Villa betreft, is het een goed teken. Volgens haar toont het dat wat de ING doet van belang is.