Is Bitcoin nog steeds een veilige haven tijdens geopolitieke onrust of enkel goud en de Amerikaanse dollar?

Last Updated on 15 april 2024 by CryptoTips.eu

Welke impact zou een oorlog tussen Israël en Iran hebben op jouw crypto portefeuille en heeft dit een invloed op de halving, die eind deze week plaatsvindt?

Geopolitieke spanningen (zoals het risico op een oorlog in het Midden Oosten) hebben normaal gezien verreikende gevolgen voor verschillende activaklassen, waaronder aandelen, valuta en cryptomunten, olie en diverse grondstoffen.

Te midden van grote geopolitieke risico’s herschikken beleggers hun investeringsportefeuilles en wenden zij zich vaak tot activa die als veilige haven worden beschouwd. Vroeger, en dan spreken we over de jaren tussen 2018 en 2022, waren dat Bitcoin en goud.

Is Bitcoin daar nog steeds bij of is het nu enkel goud dat als ‘veilig’ wordt beschouwd? En zal de Amerikaanse dollar hierdoor stijgen (wat slecht nieuws is voor Bitcoin)?

Advertentie.

Wereldkaart

Doordat zowel Israël als Iran zich vrij strategisch op het midden van de wereldkaart bevinden zou een grote oorlog tussen beide landen verregaande gevolgen hebben. Beleggingsfondsen zullen daarom, afhankelijk wat er de komende dagen gebeurt, hun portefeuille herschikken.

Goud is al eeuwenlang een ‘veilige haven’ voor beleggers, en de prijs van het edele metaal steeg eerder dit jaar al naar een recordprijs. De cryptomunt PaxGold, die de prijs van goud volgt, steeg heel even naar $3,000 toen Iran raketten afvuurde vannacht.

Ook de Amerikaanse dollar wordt normaal gezien enkel sterker tijdens een internationaal conflict, omdat beleggers grote en bekende valuta aankopen teneinde zichzelf te beschermen tegen fluctuaties (ook de Euro, het pond en de Japanse Yen kunnen hiervan profiteren).

Tot enkele jaren geleden werd ook Bitcoin beschouwd als een veilige haven tijdens conflicten, maar door de miljarden aan investeringen die de Bitcoin ETF fondsen met zich hebben meegebracht zou dit deze keer anders kunnen zijn.

Ook de verwachte verkoopgolf vlak voor of na de halving (verwacht door technisch analist Peter Brandt), kan deze keer roet in het eten gooien. Het wordt belangrijk om te zien hoe dit conflict escaleert en of het steunpunt rond $58,000 het houdt voor de grootste digitale munt.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]