Is er een verband tussen QAnon en Bitcoin?
Last Updated on 30 augustus 2020 by CryptoTips.eu
Als enigszins doorgewinterde auteur van artikelen over zaken en politiek voelde het nostalgisch om deze week een van de journalisten van de Financial Times te zien (proberen) het verband te leggen tussen de bekendste cryptocurrency Bitcoin en de alternatief rechtse samenzweringsgroep QAnon, en deze laatste vervolgens te beschrijven op dezelfde manier als het tijdschrift Rolling Stone ooit gebruikte om Goldman Sachs in 2010 te beschrijven.
Een decennium lang gebruikt het ene en het andere mainstream mediaplatform dezelfde metafoor om een kwade kracht in de wereld te beschrijven. Zoals Bob Dylan het best zei: “the times they are a changing”.
From bitcoin to QAnon: bits to qbits https://t.co/hzjvz8y3X4
— FT Alphaville (@FTAlphaville) August 26, 2020
Ja, de zakenkranten hebben deze week hun best gedaan om de groeiende belangstelling voor de propagators van de QAnon-samenzweringstheorie te verslaan, en één van hen heeft zelfs geprobeerd om het rechtstreeks aan Bitcoin te koppelen.
- 🎁 Claim gratis €10 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Baking versus Mining
Het enige probleem is dat de Financial Times niet ver is gekomen.
I fail to see any interesting similarity between bitcoin and QAnonhttps://t.co/RHUyo2FBs5
— Bruno Maçães (@MacaesBruno) August 26, 2020
Terwijl de berichten van QAnon, die Qdrops worden genoemd, worden “gebaked”, wordt Bitcoin, via zijn blockchain, nog steeds gemined.
Ik ben het ermee eens dat onder de alt-rechtse groepering in de VS (voordat Donald Trump in 2016 tot president werd gekozen) crypto vrij bekend was vanwege zijn “anonimiteit”, en dat sommige van hen zelfs een mooie winst hebben gemaakt met de ICO crypto bull run van 2017. Maar inmiddels zijn mensen als Zerohedge, Lauren Southern en Mike Cernovich allemaal overgestapt op PayPal om hun sites te laten financieren, omdat ze de voorkeur geven aan betaling in dollars.
Crypto-fascisten
De enige overgebleven link tussen crypto en QAnon aanhangers is daarom hun bijnaam die ze krijgen tijdens social media uitingen en crypto-fascisten worden genoemd.
QAnon is crypto-fascist bullshit and is mostly believed by people attempting to understand their material conditions without understanding the power of capital in their lives. It also tends to radicalize people to violence since it only play at visceral emotional responses.
— marxism-leninism-dahyunism (@kpopncommunism) August 25, 2020
Terwijl crypto vandaag de dag acceptatie vindt vanuit de financiële wereld dit jaar door middel van beleggingsfondsen, zoals die eerder deze week door Fidelity zijn opgezet en dicht bij het vinden van massale adoptie is, is de alt-rechtse samenzweringstheorie van QAnon inmiddels benoemd als een binnenlandse terroristische dreiging. Niet echt een overeenkomst dus.
Ik ben dan ook van mening dat de Financial Times heeft geprobeerd de twee aan elkaar te koppelen om hun eigen lezerspubliek (meestal klassieke financiën en zakenwereld) te verdedigen.
Maar uiteindelijk, zoals Bruno Maçães, de beroemde auteur van politieke boeken als Belt and Road en The Dawn of Eurasia al zei, zie ik geen interessante overeenkomsten tussen de twee, en ik geloof gewoon dat de auteur heeft geprobeerd om veel hits te krijgen met het artikel.