Louis Vuitton lanceert blockchainoplossing voor traceren van luxe-items
Last Updated on 5 februari 2022 by CryptoTips.eu
Waar de focus wereldwijd op de financiële mogelijkheden van de blockchain ligt, zijn er veel bedrijven bezig met onderzoeken van andere toepassingen. Zo is het Franse bedrijf achter Louis Vuitton, Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), zich aan het voorbereiden op de lancering van haar eigen blockchain.
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Louis Vuitton Moët Hennessy Blockchain heet AURA
Deze gaat door onder de naam AURA en was al meer dan een jaar in ontwikkeling. Een full-time team werkte samen aan dit project met ConsenSys (een blockchain bedrijf met meer dan 900 werknemers) en Microsoft Azure. Zo vertelden twee mensen die bekend zijn met het project.
AURA is gemaakt op het netwerk dat gebaseerd is op Ethereum genaamd Quorum. Het grootste verschil met Ethereum is dat transacties uitgevoerd worden op basis van toestemming van de deelnemers. Dit systeem is ontwikkeld door JP Morgan met het oog op databescherming, en is vooral bedoeld voor de financiële sector.
In eerste instantie zal AURA gebruikt worden om de authenticiteit van de luxeproducten te bewijzen. Om te beginnen alleen voor het merk Louis Vuitton en parfums van Christian Dior. Daarna wordt het verder uitgerold naar de overige 60 luxe-merken van LVMH, denk aan Givenchy, Fendi, Moët & Chandon en Dom Pérignon.
Verder denkt het bedrijf ook aan andere mogelijkheden met de blockchain. Er wordt gedacht over de bescherming van creatief eigendom, exclusieve aanbiedingen en evenementen voor de klanten van ieder merk.
AURA als White Label
LVMH is van plan om de blockchain beschikbaar te maken voor de concurrentie. Het idee is om de service in white-label vorm door te verkopen. Zodoende ziet iedere klant de naam van het merk, en nooit de achterliggende technologie van AURA.
Om het speelveld gelijk te houden, heeft LVMH bovendien besloten dat het de blockchain weg geeft aan derden. Zodoende kan ieder merk een aandeel kopen waardoor alle aandeelhouders gelijk zijn met de oprichter. Wat betreft de privacy zal Quorum’s databescherming ervoor moeten zorgen dat er geen informatie wordt gelekt tussen de merken of haar klanten.
Non-fungible tokens zorgen voor unieke mogelijkheden
Uiteindelijk is het geen verrassing dat LVMH voor een Ethereum variant koos. Daaruit kwam namelijk de ERC-721 non-fungible token (NFT) standaard. Deze token maakt het mogelijk om een unieke digitale afdruk te maken. Iedere token wordt gekoppeld aan één fysiek item. Zodoende kan men het proces van een krokodillenleren tas, met al haar tussenstations, tot aan de krokodil nakijken.