Oekraïne wint de crypto oorlog tegen Rusland
Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu
Europa is nog steeds in oorlog. Voor het tweede jaar op rij vechten Oekraïne en Rusland het uit op het Europese vasteland. Ook op cryptomunten en cryptobedrijven heeft dit een invloed. Als we de balans opmaken van één jaar oorlog lijkt Oekraïne duidelijk de crypto oorlog te winnen tegen de Russen.
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Sancties
Vorig jaar eind februari, toen Russische troepen de grens overstaken, daalde de prijs van Bitcoin zienderogen omdat beleggers begrepen dat risicovolle beleggingen, zoals techaandelen en cryptomunten plaats zouden moeten maken voor meer defensieve beleggingen zoals goud, obligaties en aandelen van supermarkten.
In de eerste weken na de invasie, toen duidelijk werd dat de VS en Europa Rusland uit het SWIFT banksysteem zouden halen, waarschuwde de Oekraïense regering dat zowel Russische als Wit-Russische politici probeerden hun geld naar cryptomunten om te verplaatsen.
In de maanden nadien, toen meer en meer landen sancties oplegden aan Rusland en het moeilijker werd voor rijke Russen om hun geld uit het moederland te verhuizen, grepen er steeds meer van hen naar digitale munten als een mogelijke oplossing.
Ook in Oekraïne werd crypto gebruikt, maar dan meestal om donaties voor de troepen en de oorlog te ontvangen uit het buitenland.
Ook pro-Russische organisaties gebruiken Bitcoin en Ethereum als donaties voor hun troepen, zeker nadat ze zagen hoe succesvol dit was in Oekraïne.
On the one year anniversary of Russia's invasion of Ukraine, we reflect on the role cryptocurrency has played — both good and bad — in the ongoing conflict. https://t.co/hEOjQiIdP4
— Chainalysis (@chainalysis) February 24, 2023
Rusland is echter nog steeds sceptisch over de acceptatie van crypto, maar maakt nu een inhaalbeweging. Crypto is nog steeds een zeer klein deel uit van het bedrag dat wordt gedoneerd aan pro-Russische doelen en het grootste deel wordt voornamelijk ondersteund door donaties in fiat-valuta. Gezien het feit dat Rusland een vrij ‘oude’ bevolking heeft is dit ergens ook logisch.
Telegram
Andrew Fierman, hoofd strategie bij Chainalysis, vertelde Newsweek deze week dat de cryptogelden niet rechtstreeks naar de Russische staat vloeien, maar worden gebruikt om troepen te crowdfunden als het ware.
Ze kunnen hiermee geen tanks kopen – het zijn zaken als kogelvrije vesten en handschoenen voor de winter voor degenen aan de frontlinie.
Het geld wordt voornamelijk verzameld via oproepen op Telegram, de sociale media app die erg populair is in Rusland.
Ondertussen geven meer en meer jonge mensen in Europe donaties in crypto aan Oekraïne.
Oekraïne wint dus duidelijk de crypto oorlog aan donaties tegen de Russen. Ook toont het volgens de analyse van Chainalysis aan dat crypto kan gebruikt worden om snel een hulporganisatie op poten te zetten, iets waarmee Democratische regeringen het meestal vrij moeilijk hebben.