Oprichter Litecoin gelooft niet in de toekomst van DeFi

Last Updated on 21 februari 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Charlie Lee, de oprichter van Litecoin, gelooft niet in Decentralized Finance (DeFi) en de toekomst daarvan. Met DeFi kunnen financiële diensten, zoals leningen, decentraal aangeboden worden en uitgevoerd worden via smart contracts. Het idee is dus dat er geen (centrale) instelling achter een DeFi zit. Meer hierover lees je in het wat is DeFi artikel.

Charlie Lee zegt het volgende hierover:

Vertaling:

Dit is waarom ik niet geloof in DeFi. Het is het slechtste van twee werelden. De meeste DeFi kunnen worden afgesloten door een gecentraliseerde partij, dus het is gewoon semi-gedecentraliseerd. En toch kan niemand een hack of aanval ongedaan maken, tenzij we meer centralisatie toevoegen.

Dus hoe is dit beter dan wat we nu hebben?

Het idee van het decentraliseren van geld of het financieel systeem zijn twee aparte dingen. Aanleiding voor zijn reactie is de recente hack bij Fulcrum, waarbij 322 miljoen euro buit werd gemaakt. De hacker maakte gebruik van een kwetsbaarheid in het systeem. Het team achter Fulcrum maakt gebruik van een admin key, om verdere verliezen te minimaliseren. Feit dat zo’n sleutel bestaat maakt Fulcrum niet decentraal.

Advertentie.

Lee is bang dat DeFi altijd semi-centraal zal blijven

Een betaalmiddel kan echt gedecentraliseerd zijn en creëert veiligheid door bijvoorbeeld mining of staking. Bitcoin en sommige andere altcoins zijn ontstaan met het idee om valuta te decentraliseren.

Een complex systeem zoals een financiële dienst is volgens Lee te complex om zelfstandig te opereren zonder een centrale partij. Hij denkt dat dit in de praktijk niet zal werken en dat de complexiteit zorgt voor bugs en kwetsbaarheden. Hierdoor moet een derde partij altijd in (kunnen) grijpen, waardoor het semi-centraal is.