Ransomware een groot probleem in 2019 en het gaat door in 2020

Last Updated on 30 januari 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Volgens een recent rapport van cybersecurity firma Proofpoint hebben hacks met ransomware in de Verenigde Staten in vrijwel alle 50 staten plaatsgevonden in 2019.

Een ransomware hack gaat als volgt: jij of iemand uit hetzelfde netwerk opent een onbekend bestand en opeens staat er op je scherm dat je computer gehackt is. Alle bestanden op je computer zijn versleuteld en onbruikbaar zonder sleutel. Je hebt vervolgens een bepaalde periode om een bedrag over te maken naar de rekening van de criminele organisatie die de ransomware op je PC heeft aangebracht. Betaling dient meestal in Bitcoin te gebeuren.

De aftellende klok gecombineerd met de dreiging dat je gegevens voor altijd kwijt zal zijn legt druk op je schouders om snel een beslissing te nemen. Klinkt erg? Als je dat bij een bedrijf doet kunnen de gevolgen desastreus zijn natuurlijk.

Proofpoint’s rapport, genaamd ‘State of the Phish’ refererend naar de bekende phishing attack, haalt enkele belangrijke cijfers aan. Zo loont het niet altijd om te betalen: slechts 69% van de personen die het bedrag overmaakten, krijgen ook effectief de sleutel in handen om hun computer vrij te maken.

7% van de personen die toch betaalden kregen daarna nog bijkomende afdreigingen van de criminelen.

Verder kregen ook 55% van alle onderzochte bedrijven in de Verenigde Staten phishing emails in hun inbox, terwijl 50% van hen ransomware attacks of identiteitsovername meemaakten.

Ook hacks van crypto beurzen zijn een stijgend fenomeen, maar wel wordt er steeds minder buitgemaakt. Lees er hier alles over.

Een van de eerste Amerikaanse staten die een wet stemt om het bezit van ransomware illegaal te maken is Maryland, waar er vanaf nu strenge straffen staan als de politie dat soort programma’s op jouw computer vindt.

Advertentie.

Norsk Hydro Noorwegen

De meest bekende Europese ransomware attack van 2019 was die bij metaal en aluminiumbedrijf Norsk Hydro in Oslo, Noorwegen. In maart 2019 werd het probleem door de IT-directeur in de vroege ochtend ontdekt.

De cyberaanval vergrendelde de accounts van alle 35.000 Norsk Hydro medewerkers over 40 landen, verspreid over duizenden computers en servers. De financiële impact bedroeg zo’n 65 miljoen euro.

De CEO bleek niet echt op de hoogte van dingen als ransomware en crypto en de raad van bestuur gaf hem zijn ontslag twee maanden later.

De aanval was zo belangrijk dat de IT-directeur van de groep deze week nog een interview gaf aan de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal om hen te waarschuwen. Belangrijk is om al je software up to date te houden.

Ook in 2020 gaat het aanvallen door

Ook in Europa wordt ransomware steeds meer mainstream. Bij onze zuiderburen stuurde twee weken geleden nog het bedrijf Picanol, de wereldmarktleider in weefmachines, al het personeel (1.500 personen) naar huis na een zware aanval met ransomware. De software legde de volledige fabriek plat.

Daarbij versleutelen hackers alle data op het netwerk om vervolgens losgeld te eisen. Die cyberaanval was zowat de zwaarste ooit op een beursgenoteerd bedrijf in België.

Eerder lieten wij weten dat 64% van de criminelen exchanges gebruiken om losgeld uit te laten betalen.