Rijke Amerikanen verbergen kapitaal in Bitcoin tijdens scheiding
Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu
Wie zegt er daar ook weer dat er geen ‘use-case’ is voor crypto? Volgens een onderzoek dat viraal ging dit weekend verbergen rijke Amerikaanse mannen tijdens een scheiding steeds vaker hun vermogen in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum, in fancy NFT kunstwerkjes of in virtuele huizen op de Metaverse. Aangezien deze activa moeilijker zijn om te traceren hopen ze zo hun echtgenotes te doen geloven dat ze niet zo rijk zijn als die denken.
Het fenomeen heeft geleid tot de creatie van zogenaamde ‘crypto hunters’, advocatenkantoren die gespecialiseerde IT-medewerkers en detectives inschakelen om op cryptoplatformen te zoeken naar vermogens die verborgen blijven.
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Florida, New York, Texas en Californië
Onderzoek dat dit weekend werd gepubliceerd op de websites van CNBC en de Britse Daily Mail toont aan dat er een nieuwe trend is ontwikkeld tijdens scheidingen in de Verenigde Staten. Vrouwen schakelen advocaten in om de rijkdom van hun echtgenoten te laten vaststellen, en komen steeds vaker tot de vaststelling dat die veel minder activa bezitten dan ze dachten. Tenminste zo lijkt het. In werkelijkheid, zo tonen interview met scheidingsadvocaten uit Florida, New York, Texas en Californië aan, is er een nieuwe trend ontstaan.
A man was caught trying to hide $500,000 worth of bitcoin during a divorce battle.
— whalechart (@WhaleChart) May 20, 2023
The husband had attempted to keep his fortune hidden from the legal proceedings but was exposed by a crypto hunter hired by the wife.
Rijkere mannen verbergen activa steeds vaker in crypto, en dus worden IT-specialisten ingeschakeld om ook die gelden op te sporen.
Sarita, het pseudoniem gebruikt voor één van de vrouwen die men interviewde, verteld dat haar man, die op Wall Street als bankier werkte, probeerde om 12 Bitcoins voor haar verborgen te houden via een account in HongKong. Haar advocaat schakelde een zogenaamde ‘crypto hunter’ in die de digitale munten wist te vinden. Aangezien er geen huwelijkscontract (prenup) was, heeft zij nu recht op de helft van die activa.
Nick Himonidis, een erkend privédetective en een forensisch computerexpert uit New York, schat dat in 25% van de echtscheidingszaken waarvoor hij wordt ingeschakeld er elementen van cryptocurrency betrokken zijn. Sommige van die gevallen, zei hij, zijn eenvoudig en ongecompliceerd – situaties waarin bijvoorbeeld een cryptocurrency zoals Bitcoin wordt bewaard op een effectenrekening of op een handelsplatform zoals Coinbase, dat moet antwoorden op een vraag van een Amerikaanse rechter. Maar in andere gevallen wordt de crypto-activa ook overgezet naar platformen waartoe de Verenigde Staten geen juridisch bereik hebben, zoals Dubai of kleinere Aziatische eilanden.
Financial infidelity has become increasingly sophisticated, as investors "hop" coins across blockchains and sink their cash into metaverse properties. https://t.co/lHZo3sbzFw
— NBC Bay Area (@nbcbayarea) May 21, 2023
In de Verenigde Staten noemt men dit fenomeen, dat vrij nieuw is, ‘financial infidelity’. Doordat de meeste rechters en advocaten niet echt weten hoe crypto werkt, is men ervan overtuigd dat het in de meeste gevallen lukt om zo je rijkdom verborgen te houden.
Centrale bank
Als je een echtgenoot hebt die erg technisch onderlegd is, en een echtgenote die dat niet is, dan is het in 2023 enigszins gemakkelijk zijn om die bezittingen te verbergen.
Vertelde echtscheidingsadvocaat Kelly Burris.
Digitale munten worden niet gereguleerd door een of andere centrale bank, dus meestal kun je iemand niet dagvaarden en documenten en informatie krijgen met betrekking tot iemands Bitcoin bezit.
Zei Burris. Ze zei dat ze op dit ogenblik in 40% tot 50% van haar gevallen crypto-verzoeken ziet.
spaxiax / Depositphotos.com